EÚ smeruje k ďalšiemu rozšíreniu na Balkán
11 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Na utorňajšom samite o rozšírení EÚ sa vodca Bulharska, ako členského štátu EÚ zaviazal, že podporí krajiny západného Balkánu na ceste ich integrácie do Európskej únie, informuje portál Breitbart.


Lídri krajín EÚ a kandidáti na členstvo Čierna Hora, Srbsko, Severné Macedónsko, Albánsko, Bosna a Kosovo sa stretli v Sofii.  Prediskutovali svoje vyhliadky na vstup do EÚ na takzvanom samite Berlínskeho procesu, ktorému spoločne predsedajú Bulharsko a Severné Macedónsko.

Na samite boli prijaté dva akčné plány - jeden spoločný regionálny trh a zelená agenda pre región, ktorý sa uberá rovnakým smerom ako zelená dohoda EÚ - na odblokovanie potenciálu obnoviteľnej energie v regióne pri zlepšovaní zdravia jeho občanov. Obidve vyhlásenia, ktorých cieľom je ďalšie zosúladenie regiónu s normami EÚ, boli podpísané online počas samitu.

Maďarsko zamietlo nový rozpočet EÚ ako „Sorosov plán“
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


„Nezabúdajme, že západný Balkán predstavuje trh s asi 20 miliónmi ľudí. To dá vyhliadky mladým ľuďom, ktorí migrujú rýchlym tempom a hľadajú adekvátnu odpoveď na demografickú krízu, čo je regionálna spolupráca a dobré susedské vzťahy,“ uviedol bulharský premiér Bojko Borissov.

Berlínsky proces, ktorý zahájila nemecká kancelárka Angela Merkelová v roku 2014 na podporu európskej integrácie krajín západného Balkánu, sa zameriava na tri hlavné oblasti - hospodárstvo a prepojenie, zmierenie a dobré susedské vzťahy a bezpečnosť. Ďalší summit sa bude konať budúci rok v nemeckom hlavnom meste, povedala Merkelová účastníkom na konci fóra.

EÚ zvažuje, že v celej Európe sa bude organizovať "výcvik imámov", aby zakročila proti „ideológii nenávisti“
Brusel musí zriadiť nový inštitút, ktorý by vzdelával imámov a obmedzil by tak šírenie islamského extrémizmu po celej Európe, uviedol šéf Európskej rady Charles Michel, pričom vyzval na nový zásah proti internetovému oslavovaniu terorizmu,... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár