Bittó Cigániková to povedala na rovinu: Marek Krajčí nie je schopným ministrom!
11 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Proti niektorým nariadeniam z koaličného OĽaNO nie je už iba predseda SaS Richard Sulík, ale najnovšie aj jeho stranícka kolegyňa Jana Bittó Cigániková.


Spor v koalícii vznikol po tom, ako SaS nehlasovala za to, aby štátna poisťovňa dostala ďalších takmer sto miliónov eur. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa dostane ďalších takmer sto miliónov eur ako dotáciu, pričom len v októbri už jednu stomiliónovú dotáciu dostala. Na vláde však koaličná SaS tento návrh z dieľne OĽaNO nepodporila, pretože jej ministri sa zdržali, informuje o tom portál e.dennikn.sk.
Poslankyňa tvrdí: Je to slabosť ministra!

Návrh na ďalšiu dotáciu pre VšZP predložil minister zdravotníctva Marek Krajčí, poslankyňa Bottó Cigániková, ktorá je šéfkou parlamentného výboru pre zdravotníctvo, je však nielen zásadne proti dotáciám pre štátnu poisťovňu, ale aj proti spôsobu, ako to minister zdravotníctva Krajčí presadil. Bottó Cigániková hovorí, že o návrhu sa dozvedela v utorok o desiatej večer, pričom minister Krajčí o tom svojho koaličného partnera dopredu neinformoval. Na koaličnej rade ho podľa nej žiadali, aby sa hlasovanie o ďalšej dotácii presunulo a počkalo sa s tým, ale minister to predložil o šiestej ráno na rokovanie vlády.

A ako si to šéfka parlamentného výboru vysvetľuje? „Ako slabosť ministra,“ povedala. „Ak by si bol istý svojim návrhom, hovoril by o ňom a podrobil by ho aj možnej kritike,“ tvrdí poslankyňa. Riešiť takýto spôsob vedenia ministerstva podľa Bottó Cigánikovej musí človek, ktorý ho nominoval, teda premiér. Tvrdí tiež, že minister s ňou nekomunikuje dlhodobo. Požiadala jeho aj premiéra o stretnutie, ale nenašli si na ňu čas.

ŠKANDÁL: Minister Krajčí si do predstavenstva VšZP dosadil sesternicu. Blaha ho vyzval na odstúpenie
Minister Marek Krajčí si do predstavenstva VŠZP dosadil svoju sesternicu, tvrdí Ľ. Blaha a E. Kaliňák. Ministrovi odkazujú: odstúpte! Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Petra Demková

Návrh OĽaNO podporilo aj Za ľudí

Krajčí podľa Bottó Cigánikovej nie je schopný minister. „Politici nemajú vlastné peniaze, mali by mať toľko slušnosti, aby ich míňali s čo najväčším prínosom,“ povedala poslankyňa za SaS, ktorá navyše Krajčímu vyčíta aj to, že návrh je bez definovania vplyvov a analýz. Takto dávať extra peniaze len štátnej poisťovni je podľa šéfky výboru na hrane ústavnosti. Dodáva, že poistenci štátu sú aj v  súkromných poisťovniach Dôvera a Union. Ide napríklad o deti, dôchodcov či väzňov. Takýto postup podľa nej nie je správny.

Na rokovaní vlády nebol ani predseda SaS Richard Sulík, ktorý je odcestovaný mimo Bratislavy. Dotáciu pre VšZP ale napríklad podporila koaličná ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zo strany Za ľudí. Na otázku, či je s návrhom stotožnená, povedala, že hlasovala za. Štátna poisťovňa nie je podľa Bottó Cigánikovej efektívna a takúto vysokú dotáciu ešte nedostala. V októbri navrhoval minister zdravotníctva, aby VšZP dostala celkovo 300 miliónov, nakoniec im ale vtedy schválili „iba“ sto. Teraz dostali ďalších 98.

Minister Krajči pokračuje v rozvracaní nemocníc. „Zoťal“ ďalšiu riaditeľskú hlavu. Teraz to ale zrejme prepískol
Ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho v odvolávaní riaditeľov štátnych nemocníc, zdá sa, nezastavili ani vzbury personálu proti jeho nominantom v Poprade či Košiciach. Ako informujú tv.noviny.sk, Krajčí pokračuje v dosadzovaní "svojich" riaditeľov... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Štát pomáha len svojej poisťovni

Sulíkova SaS preto chce predložiť svoj vlastný návrh o riešení poisťovní. Do parlamentu chcú dať novelu, aby štát za svojich poistencov platil znova presne určené percento z priemernej mzdy, v každom prípade ako dnes. Podľa návrhu SaS by sa mal obmedziť aj spôsob vyplácania zisku v poisťovniach. Poslankyňa Bottó Cigániková by ho chcela naviazať na časovú a geografickú dostupnosť starostlivosti a napríklad aj na to, či poisťovňa ponúka objednávací systém pre svojich klientov. Či bude mať podporu od koaličných partnerov, nie je zatiaľ jasné.

Dotácia však podľa nej nijako nerieši problémy, ktoré poisťovňa má. „Ak by VšZP dodržiavala svoje plány, dotáciu by nepotrebovala,“ hovorí poslankyňa., ktorá za dotáciou vidí snahu OĽaNO zaviesť systém jednej štátnej poisťovne. Po minulé roky štát tiež pomáhal poisťovniam, ale nielen svojej. Zväčša na konci roka zvýšil platbu za poistencov štátu, a tak sa peniaze navyše dostali aj do súkromných poisťovní – Dôvery a Union. Teraz ale štát pomáha len svojej, teda štátnej. V októbri, po schválení prvej dotácie, to premiér odôvodňoval tým, že súkromné poisťovne sa nemôžu tváriť, že sú súkromní podnikatelia, keď majú zisk, a keď sú straty, tak očakávajú pomoc štátu, uvádza v závere webový portál e.dennikn.sk.

Minister zdravotníctva Krajčí musí skončiť vo svojej funkcii, tvrdí Raši
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) musí skončiť vo svojej funkcii a treba na jeho miesto dosadiť epidemiológa. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | SITA