Katolícka cirkev uprednostnila ochranu svojej reputácie pred blahom detí, ktoré boli sexuálne týrané kňazmi
10 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Vo Veľkej Británii bola katolícka cirkev odsúdená za uprednostňovanie svojej vlastnej reputácie pred ochranou tisícok detí, ktoré boli po celé desaťročia zneužívané kňazmi, informuje portál RT.


Vládou podporované nezávislé vyšetrovanie týkajúce sa sexuálneho zneužívania detí v rímskokatolíckej cirkvi v Anglicku a vo Walese zverejnilo svoje zistenia v utorok. Vyšetrovacia správa obvinila katolícku cirkev z toho, že dala svoju reputáciu na prvé miesto a nedostatočne sa zaoberala tisíckami obetí, ktoré boli sexuálne týrané.

Správa tvrdí, že „morálny účel cirkvi bol po celé desaťročia zradený“ nielen tými, ktorí zneužívajú maloletých, ale aj tými, ktorí „zatvárajú oči“ pred týmito ohavnými zločinmi.

"Zanedbanie fyzickej, emočnej a duchovnej pohody detí a mladých ľudí v prospech ochrany svojej dobrej povesti je v rozpore s jej poslaním byť láskyplný voči nevinným a zraniteľným osobám," ďalej uvádza správa.

Masaker v Rusku: 16-ročná obeť porozprávala o tom, ako sa skrývala pred vrahom 4 hodiny pod mŕtvym telom
Osoba, ktorá cez víkend prežila krvavý útok, ktorý si v Jekaterinburgu vyžiadal troch mŕtvych, porozprávala o tom, ako sa skrývala pred zúriacim ozbrojencom pod mŕtvym telom, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Vyšetrovaním sa zistilo, že cirkev zanedbala svoju povinnosť podporiť zraniteľné osobe a zároveň podnikla pozitívne kroky na ochranu údajných páchateľov vrátane presunu obvinených kňazov do iných farností.

V správe je menovaný aj najvyšší rímskokatolícky duchovný vo Veľkej Británii, kardinál Vincent Nichols, ktorý je obvinený z toho, že nepreukázal súcit s obeťami sexuálneho zneužívania kňazmi.

Správa tvrdí, že skutočný rozsah sexuálneho zneužívania detí v katolíckej cirkvi je „oveľa vyšší“ ako približne 3 500, ktorých bolo hlásených v Anglicku a vo Walese za posledných 50 rokov.

U jedného z piatich pacientov s Covid-19 sa do troch mesiacov vyvinú duševné choroby, tvrdí nová štúdia
Značnej časti pacientov s Covid-19 bola diagnostikovaná duševná porucha pár mesiacov po pozitívnom teste na koronavírus, uviedla najnovšia štúdia, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár