Azerbajdžan potvrdil, že zostrelil ruský vojenský vrtuľník, ospravedlňuje sa a ponúka náhradu za spôsobené škody
10 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Azerbajdžan sa v pondelok večer oficiálne ospravedlnil Moskve za „neúmyselné“ zostrelenie ruského vojenského vrtuľníka nad Arménskom. Tragický incident viedol k zabitiu dvoch členov posádky, pričom jeden ďalší prežil so zraneniami, informuje portál RT.


Azerbajdžan vysvetlil, že k hroznej chybe došlo v dôsledku skutočnosti, že vrtuľník letel v tesnej blízkosti arménsko-azerbajdžanskej hranice, kde pokračujú aktívne vojenské konflikty medzi oboma krajinami kvôli spornému regiónu Náhorný Karabach.

Let sa uskutočnil v tme, v nízkej nadmorskej výške a mimo zóny detekcie radarov systémov PVO, informovalo azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí. Okrem toho ruské vrtuľníky predtým v oblasti, kde k incidentu došlo, neboli spozorované, uvádza sa v správe.

S celkovou napätou situáciou v oblasti a zvýšenou bojaschopnosťou v dôsledku „možných provokácií z arménskej strany“ sa azerbajdžanské sily rozhodli strieľať, tvrdí Baku.

Skutočne ťažký kaliber na protidrogové operácie - bojová loď vyzbrojená raketami
Americké námorníctvo nasadilo USS Gabrielle Gifford LCS 10 do čela protidrogových operácií. Informuje portál navyrecognition.com. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


"Azerbajdžan sa ospravedlňuje Rusku v súvislosti s týmto tragickým incidentom, ktorý je vo svojej podstate nehoda a nešlo o incident namierený proti Rusku," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Azerbajdžan tiež uviedol, že je v súvislosti s incidentom pripravený zaplatiť odškodné, pričom azerbajdžanskí úradníci vyjadrili sústrasť rodinám a priateľom zabitých členov posádky.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok skôr informovalo, že vo vzdušnom priestore nad územím Arménska mimo bojovej zóny bol zostrelený ich vojenský vrtuľník Mi-24. Vrtuľník sprevádzal kolónu patriacu k stálej ruskej vojenskej základni nachádzajúcej sa neďaleko, keď na ňu vystrelil prenosný systém PVO. V dôsledku havárie boli dvaja členovia posádky zabití, pričom jeden prežil s ľahkými zraneniami.

Korveta Vasilij Bykov je špeciálne "šitá" do extrémnych mrazov a večných búrok
Korveta ruského námorníctva Vasilij Bykov z projektu 22160 dokončuje arktické skúšky, a to mimoriadne úspešne. Správu prevzal navyrecognition.com. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Ivan Brožík