Za státisícový úplatok pomáhalo Bödörovo policajné komando klientom exministra Gábora Gála
09 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Policajná akcia Očistec odkryla ľudí z najvyššieho velenia polície, ktorí páchali trestnú činnosť skutočne veľkého rozsahu. Postupne sa odkrývajú ďalšie ich činy a obchody, nad ktorými slušný človek iba neveriacky krúti hlavou.


Pri vyšetrovaní kauzy Očistec, v ktorej sú zapletení najmä bývalí vysokopostavení policajní funkcionári, sa spomínajú aj niekdajší klienti bývalého ministra spravodlivosti Gábora Gála. Podnikatelia s palivami z juhu Slovenska mali za ovplyvňovanie vyšetrovaní platiť státisíce eur, informuje o tom portál Aktuality.sk.
Pomáhali aj aktérovi kauzy Slovenský Texas

Kde táto skorumpovaná policajná skupina zacítila veľké peniaze, tam bola ochotná urobiť čokoľvek. Bödörovo komando policajtov na čele s bývalým šéfom polície Tiborom Gašparom, podľa aktuálnych obvinení, pomáhalo viacerým podnikateľom, nad ktorými sa vznášala hrozba trestného stíhania. Problémy so zákonom si mal u nich „vyžehliť“ aj muž z partie podnikateľov s pohonnými hmotami z južného Slovenska, ktorý stojí za firmami zo skupiny Jopi. Verejnosť ho pozná ako aktéra kauzy Slovenský Texas.

V tomto prípade ide o dvojicu biznismenov Jozefa Kertésza a Štefana Nagya, ktorých odsúdili za to, že už v deväťdesiatych rokoch štát obrali o veľké peniaze na dani z pridanej hodnoty. Redakcia Aktuality.sk ešte v roku 2018 upozornila, že aj ich súčasné aktivity majú podobný rukopis ako v minulosti. S firmami zo skupiny Jopi totiž nápadne často obchodovali spoločnosti, ktoré mali obrovské daňové nedoplatky a končili prepísané na takzvané biele kone. Kertész spolu s Nagyom neunikli pozornosti daniarov a od roku 2017 čelia obvineniu z daňových deliktov, pri ktorých mali spôsobiť miliónové škody. Jozef Kertész ale ani potom zrejme nekapituloval. Podľa záverov vyšetrovateľov z kauzy Očistec sa pokúsil všetko zvrátiť a zariadiť si zhovievavosť zo strany polície.

OKO sa opäť pozeralo: Elitní policajti z NAKA aj navštívili firmu spájanú s Bödörovcami 
Príslušníci NAKA pokračujú s rozsiahlou a veľkou akciou pod názvom OKO, ktorá, ako uvádza webový portál aktuality.sk súvisí s predraženým nákupom kamier v Národnej diaľničnej spoločnosti za desiatky mil. eur. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Za úplatok 200-tisíc nezadržali podozrivé osoby

V prípade Jopi Trade figurujú tri zvučné mená: Bernard Slobodník, teda bývalý šéf národnej finančnej jednotky NAKA, Ľudovít Makó, bývalý šéf kriminalistov finančnej správy, a exsiskár František Böhm, ktorý spolu so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom čelí obvineniam za spoluprácu s mafiánmi takáčovcami. Podľa doterajších zistení reťazec fungoval nasledovne: v prospech biznismena s palivami Kertésza mal Böhm uplácať Slobodníka, pričom peniaze od Böhma mu údajne priniesol Makó.

Slobodník mal za 200-tisíc eur zabezpečiť, aby v prípade vyšetrovania firmy Jopi Trade nedošlo k zadržaniu podozrivých osôb a aby im bolo obvinenie v daných veciach len doručené. Odmena však mala slúžiť aj na to, aby Slobodník zabezpečil taký vývoj vyšetrovania, že bude v prospech obvinených. Ďalšou požiadavkou na policajné komando bola minimalizácia negatívnych dôsledkov na firmu Jopi a jej majiteľov.
Neochota hovoriť, zapieranie a pokladanie telefónu

Redakcia Aktuality.sk sa telefonicky spojila aj s Jozefom Kertészom, ktorý je už od roku 2017 obvinený z daňových machinácií. „Ja som žiadne takéto veci nevykonával. Dajte mi pokoj. Vy ma len očierňujete,“ odpovedal Kertész na otázku, či si zabezpečoval beztrestnosť úplatkami pre chobotnicu okolo Bödöra a Gašpara. „Ja som nikoho neuplácal,“ dodal podráždeným tónom. Ani Kertész nepotvrdil, či v tejto veci vypovedal pred políciou. „Nehnevajte sa, nemienim vám odpovedať.“

Firma Jopi Trade v minulosti využívala právne služby politika strany Most-Híd Gábora Gála. Zastupoval ju v sporoch s daniarmi, ktorých podnikatelia žalovali, že im nevyplatili všetky požadované daňové vratky. Gál zastupoval slovenských Texasanov ešte ako poslanec Národnej rady, keď sa ale stal ministrom, nemohol ďalej vykonávať advokátsku činnosť a zastupovanie po ňom prebral jeho bývalý asistent Karol Nagy. Na otázku Aktuality.sk , či je teraz Gábor Gál opäť ich advokátom, odpovedal Kertész len strohé „Dovidenia!“ a zložil telefón.

Bödör svoje zadržanie zrejme očakával, pravdepodobne sa chystal aj na útek
Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör sa zrejme na svoje zadržanie pripravoval už v predstihu, vyplýva z dostupných informácií. Naznačujú to najmä majetkové zmeny, ktoré v nedávnej dobe vykonal, ale aj jeho rýchly odchod zo Slovenska.... Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Ako to, že Gál nevie, či sú opäť jeho klientami?

Jopi Trade ich ich zaujímaví biznis partneri. Zdroj CRZ, NRSR, strana-smer.sk


Ani Gábor Gál nepotvrdil, či sa po odchode z postu ministra späť do advokácie vrátil k svojim bývalým klientom. „Neviem vám to teraz povedať, prevzal som strašne veľa vecí,“ odpovedal exminister. Redakcii Aktuality.sk však nechcel povedať, kedy sa naposledy s Kertészom videl. „Som viazaný mlčanlivosťou,“ odpovedal. Ešte v júni tohto roka pritom pre Aktuality.sk otvorene povedal, že Kertésza nevidel 2,5 až 3 roky. Či sa teda odvtedy niečo zmenilo, nie je jasné.

„My sme ich zastupovali len v správnom konaní, majú aj iných advokátov,“ odpovedal Gál na otázku, či vie o spojení firiem zo skupiny Jopi s kupovaním beztrestnosti u Bödörovho komanda. Gál dodnes nevidí žiadny problém v tom, že ako poslanec zastupoval firmu Jopi Trade, ktorej majitelia mali minimálne podozrivé aktivity. Svoj názor nezmenil ani po prevalení závažných informácií, že Kertész si mohol za úplatok vybavovať ovplyvňovanie vyšetrovania. „Keď niekoho zastupujem v daňovom konaní, tak ho zastupujem v daňovom konaní. Keď budem zastupovať vraha detí, budem zastupovať vraha detí,“ vysvetlil Gál svoj postoj k advokátskej práci.
Sudca Sklenka "namočil" aj exministra Gála

V spomínanom starom prípade slovenských Texasanov figurujú aj zaujímavé sumy. Oboch mužov odsúdili za to, že štátny rozpočet pripravili o približne pol milióna eur, za čo im súd vymeral pokuty po 6-tisíc eur. Aktuality.sk daňovú kauzu okolo podnikateľov Kertésza a Nagya, ktorých v sporoch s daniarmi zastupoval toho času poslanec Gábor Gál, odhalili v decembri 2018. Gábor Gál v tom čase tvrdil, že ide o podnikateľov, ktorí „mali problémy s daňovým úradom“.

Po akcii Búrka, keď policajti z NAKA zadržali 13 sudcov vyplynulo, že podľa výpovede sudcu Sklenku si mal Gábor Gál na Najvyššom súde „odchodiť“ spory Jopi Trade s daniarmi. Gál túto informáciu poprel a výpoveď označil za nedôveryhodnú. Ľudia z okolia Jozefa Kertésza a Štefana Nagya sa zvyknú prezentovať obrovskými majetkami, užívajú si prepychové nehnuteľnosti, vozia sa na luxusných autách, chodia na exotické dovolenky a tiež prezentujú svoje poľovnícke trofeje z celého sveta. Isto nie je bez zaujímavosti, že vášnivým poľovníkom je aj bývalý minister Gábor Gál, dodávajú v závere Aktuality.sk

Sklenka na polícii vypovedá o Ficovi. Multimilionár Fiľo sa mu mal zahryznúť do krku
Bývalý sudca Vladimír Sklenka pred vyšetrovateľmi vypovedá o vzťahoch medzi ružomberským multimilionárom Milanom Fiľom a expremiérom Robertom Ficom. Podľa Sklenku sa mal Fiľo v prípade súdneho sporu týkajúceho sa ružomberských papierní Ficovi... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Čo robili slovenskí Texasania?

Kertész s Nagyom jednu z firiem zo svojho portfólia, ktorá dlhovala na dani pol milióna eur, predali schránkovej firme zo Seychel.

Jopi trade obchodovala s ľuďmi odsúdenými za objednávky vrážd i s firmami, ktoré skončili s miliónovými dlhmi na daniach.

Keď chcel jeden spolupracovník skupiny podieľajúcej sa na daňových podvodoch okolo firmy Jopi s biznisom skoncovať, čelil vyhrážkam smrťou. „Už sa nedá prestať, je to rozbehnutá vysoká hra a ľudia, pre ktorých sa to robí, ho môžu zlikvidovať,“ opisoval vo výpovedi, čo mu tvrdili jeho biznis partneri.

Jozefovi Kertészovi z Jopi Trade zas, naopak, dlhoval peniaze starosta Dolného Chotára František Dora, ktorý teraz čelí obžalobe, že si napokon objednal u gangu sátorovcov Kertészovu vraždu – za polovičnú sumu, ako bol jeho dlh.

Tesne pred voľbami získali Kertész s Nagyom spoločnú miliónovú eurofondovú dotáciu od Pôdohospodárskej platobnej agentúry – dostali ju spolu s Františkom Mrázikom, ktorý je okresným predsedom Smeru v Šali.

V budove firmy Jopi Trade v Šali sídli aj kontaktné miesto daňového úradu a tiež aj okresná organizácia strany Smer-SD.

Ďalším politikom Smeru-SD, ktorý má ku Kertészovi s Nagyom hodne blízko, je Dušan Šebok, starosta Kráľovej pri Senci, ktorý s dvojicou v minulosti podnikal. Dnes s rodinou Kertésza podniká iba Šebokova manželka. Syn Jozefa Kertésza Jozef Kertész mladší vlastní v obci Kráľová pri Senci až tridsať tri rozparcelovaných pozemkov.

Krutý spôsob odstránenia nepohodlného svedka. Starosta František Dora ho podhodil mafii
Daňové podvody s hnojivom chcel starosta Dolného Chotára v okrese Galanta František Dora zakryť skutočne netradičným spôsobom. Svojho „bieleho koňa“ podľa portálu aktuality.sk podhodil mafii. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.