COVID-19: Nakazili ste sa ním v práci? Máte nárok na úrazový príplatok, TOTO ale musíte mať
09 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Koronavírusom sa môžeme nakaziť prakticky všade, no čo ak sa nám to stane v práci? Viete na čo máte nárok?


Zamestnávatelia sa síce snažia, aby sa ich zamestnanci pri výkone svojho povolania nenakazili koronavírusom, lenže stať sa to môže, najmä ak pracujú s infekčným materiálom. V takom prípade oni majú nárok na úrazový príplatok. Ten dostane každý zamestnanec, ktorý je počas krízovej situácie uznaný za dočasne práceneschopného z dôvodu nákazy koronavírusom, informuje o tom portál dnes24.sk.
Zamestnávateľ musí potvrdiť kontakt

Ministerstvo práce odkazuje ľuďom, že tí zamestnanci, ktorí sa preukázateľne nakazia v práci ochorením COVID-19, budú môcť čerpať úrazový príplatok. Jeho vyplácanie sa má navyše spružniť. Parlament totiž v utorok schválil novelu zákona o sociálnom poistení, o ktorej rokoval v skrátenom legislatívnom konaní, hlasmi 120 zo 122 prítomných poslancov.

Úrazový príplatok teda dostane zamestnanec, ktorý je počas krízovej situácie uznaný za dočasne práceneschopného z dôvodu nákazy novým koronavírusom a ktorému zamestnávateľ potvrdí, že ochorenie vzniklo pri práci, kde je preukázateľný kontakt s týmto ochorením alebo s infekčným materiálom. Týka sa to napríklad zamestnancov zariadení sociálnych služieb, či zdravotných pracovníkov.

Čo robiť po stretnutí s pozitívne testovaným alebo pri príznakoch COVID-19?
Kedy volať lekára alebo ako rozpoznať prechladnutie od ochorenia novým typom koronavírusu? Na najčastejšie otázky posledných dní, ktoré sa spájajú s pretrvávajúcou pandémiou COVID-19, zodpovedal v pondelkovom Štúdiu 6 praktický lekár Norbert Král,... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Timotej Dudka

Uznať to môže aj špecializované pracovisko

Ak sa teda splní podmienka uznania choroby z povolania, zamestnanec dostane príplatok vo výške 25 % denného vymeriavacieho základu. Tým mu bude spolu s náhradou príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti poskytnutých 80 % jeho hrubého príjmu. „Úrazový príplatok slúži na dorovnanie rozdielu medzi príjmom zo zárobkovej činnosti pred vznikom choroby z povolania a nemocenského, respektíve náhrady príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca,“ vysvetlil rezort práce vo svojom materiáli.

Uznávanie choroby z povolania je vo všeobecnosti zdĺhavým a administratívne náročným procesom, pričom okruh dotknutých zamestnancov sa v dôsledku zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie zväčšuje. Aj preto rezort práce v novele navrhol, aby pri posúdení nároku na úrazový príplatok stačilo potvrdenie zamestnávateľa, že choroba vznikla v súvislosti s jeho zamestnaním. Ak bude mať zamestnávateľ pochybnosti o tom, či sa zamestnanec nakazil pri výkone povolania, a teda mu nepotvrdí túto skutočnosť, o splnení podmienky uznania choroby z povolania sa rozhodne štandardne, teda na základe uznania choroby z povolania špecializovaným pracoviskom, ktorým je poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.

Návod ako postupovať voči zamestnávateľovi, ak nemáte test na COVID-19
Prevzatý status europoslanca Milana Uhríka Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Aneta Leitmanová

Pri iba podozrení ochorenia nedostanete nič

Pozor však na to, že príplatok sa nebude vzťahovať na zamestnancov, ktorí majú iba podozrenie na ochorenie COVID-19. „Nárok na úrazový príplatok s použitím tejto fikcie vznikne za predpokladu, že zamestnanec je uznaný za dočasne práceneschopného počas krízovej situácie. Tento nárok mu bude trvať aj po skončení krízovej situácie, a to až do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti,“ spresnil rezort.

Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh z výborov, vďaka ktorému budú mať na tento príplatok nárok aj osoby vykonávajúce činnosti vo verejnom záujme. „Niektoré z týchto osôb však počas krízovej situácie súvisiacej so šírením ochorenia COVID-19 vykonávajú spoločensky významné činnosti súvisiace s výkonom protipandemických opatrení, v rámci ktorých sú vystavené významnému riziku nákazy,“ uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu, dodáva na záver portál dnes24.sk.

Chcete sa vyhnúť COVID-19? Dodržujte týchto jedenásť odporúčaní Jaroslava Flegra
Koronavírus straší vo svete už takmer rok, pričom na Slovensku sa s ním usilujeme úspešne či menej úspešne bojovať od marca. Čo však dodržiavať, aby sme sa ním nenakazili? Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.