Potravinári varujú: Druhé kolo testovania nám môže narobiť problémy s rozvozom tovaru
08 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Následky druhého kola testovania na COVID-19 môžu narobiť veľké problémy najmä zásobovaniu s potravinami a inými surovinami. Varuje všetci potravinári a ich zväzy.


Víkendové druhé kolo testovania na koronavírus môže v pondelok spôsobiť na Slovensku výpadky v zásobovaní potravinami a inými surovinami. Dôvodom je povinnosť opätovného testovania tých pracovníkov, ktorí sa pohybujú v rámci červených a zelených okresov. Ak totiž nebudú otestovaní, bude pre nich platiť zákaz vychádzania, na čo upozornila v spoločnom stanovisku potravinárskych zväzov Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska, píše portál aktuality.sk.
V pondelok môžu byť problémy

Venhartová vysvetlila, že vláda síce môže vytvoriť podmienky pre testovanie pracovníkov v zelených okresoch od pondelka 9. novembra, no pre pracovníkov logistiky je to však už neskoro. Zvozy živých zvierat, surovín a rozvozy potravín sa totiž robia už v noci z nedele na pondelok. Takže kým výrobcovia pôsobiaci v červených okresoch majú testovanie pracovníkov zabezpečené vo vybraných okresoch prostredníctvom 2. kola celoplošného testovania, výrobcovia zo zelených okresov majú, podľa riaditeľky, možnosť zabezpečiť proces testovania pre svojich zamestnancov až od pondelka 9. novembra. A to je z pohľadu zabezpečenia činnosti pracovníkov logistiky neskoro.

„Cestovanie s cieľom absolvovania testov v červených okresoch počas víkendu nepovažujeme za vhodné riešenie s ohľadom na kapacity odberných miest a snahu o minimalizáciu pohybu medzi zelenými a červenými okresmi,“ zdôraznila Venhartová, ktorá upozornila aj na to, že len z pohľadu potravinárskych podnikov a pridružených odvetví ide o stovky pracovníkov, ako sú napríklad vodiči nákladnej dopravy zabezpečujúci rozvoz surovín, tovaru a zvoz živých zvierat, servisní pracovníci, či iní špecializovaní pracovníci, ktorí vykonávajú svoju činnosť v rámci celého Slovenska a vo vzťahu k zásobovaniu obyvateľstva potravinami zohrávajú kľúčovú úlohu.

Zásobovanie má v prípade uzavretých hraníc výnimku
„Vodiči kamiónov však musia byť vybavení ochrannými pomôckami," zdôrazňuje rezort vnútra. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | SITA

Stanovisko podpísali viacerí

Riaditeľka ešte dodala, že potravinári plne rešpektujú prijaté opatrenia vlády, avšak upozorňujú na skutočnosť, že pre zabezpečenie plynulého zásobovania potravinami medzi okresmi je potrebné zabezpečenie možnosti testovania aj pracovníkov v zelených okresoch už cez víkend (najneskôr od nedele), pričom z pohľadu zásobovania môže byť problematickým najmä pondelok 9. novembra. Zoznam mobilných miest v zelených okresoch by mal byť podľa nej zverejnený už tento piatok, aby mohli potravinári včas komunikovať so svojimi zamestnancami.

Okrem Potravinárskej komory Slovenska je pod stanoviskom potravinárov podpísaná aj Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Slovenský cukrovarnícky spolok, Slovenský mliekarenský zväz, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Slovenský zväz spracovateľov mäsa, Slovenský zväz výrobcov piva a sladu, Únia hydinárov Slovenska, Zväz vinárov a vinohradníkov Slovenska a Únia potravinárov Slovenska, dodávajú na záver Aktuality.sk.

VAROVANIE DOPRAVCOV: Nemusia byť lieky, potraviny, drogéria ani benzín
08 | 04 | 2020 | SITA