Akcia Očistec: Gašpar obvinenia odmieta, Slobodník chce spolupracovať, Hraško sa psychicky zrútil
08 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Štvrtková akcia NAKA poriadne zamávala Slovensko a určite aj slušnými policajtami. Zaujímavé je aj sledovanie, ako sa bývalí vysokí funkcionári polície pred sudcom spávajú. Hraško sa k nemu ani nedostal.


Prokuratúra žiada pre členov údajnej zločineckej skupiny vedenej Norbertom Bödörom a Tiborom Gašparom väzbu. V sobotu na obed začal doktor Stieranka, ako sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku,  rozhodovanie o väzbe v kauze „Očistec“, informuje portál noviny.sk.
Pred sudcu prídu pekne jeden po druhom

Stieranka bude cez víkend rozhodovať o väzobnom stíhaní až ôsmich expolicajtov, pretože  okrem Gašpara bude riešiť aj Krajmera, Slobodníka, Zetocha, Hraška, Mihálika, Bobockého a Fleischera. Pred sudcu budú obvinení predvedení postupne. Podľa informácií TV JOJ by malo byť poradie výsluchov nasledovné: Martin Fleischer, Peter Hraško, Marian Zetoch, Robert Krajmer, Ivan Bobocký, Milan Mihálik, Tibor Gašpar a Bernard Slobodník.
Hraško psychicky nezvláda svoje zaistenie

Obvinený Peter Hraško sa však napokon pred sudcu ani nedostal, advokát totiž tvrdí, že má psychiatrické ťažkosti. Opiera sa pri tom o vyjadrenie lekára. Ten o tom informoval Hraškovsho obhajcu Ľubomíra Hlbočana, ktorý túto skutočnosť  oznámil sudcovi pre prípravné konanie. Obhajca zároveň nevylučuje, že Hraško, podľa informácií, ktoré sa dozvedel po príchode na súdne konanie o väzobnom stíhaní, bude potrebovať psychiatrické vyšetrenie v nemocnici: „Viete, sudca nás informoval, že výsluch obvineného Petra Hraška nevykoná, pretože obvinený nie je schopný takého úkonu. Je v ambulantnom ošetrení ale lekárska správa je zle čitateľná preto požiadali o presnejšie vysvetlenie dôvodov zhoršeného stavu. Je možné, že skončí na psychiatrii, znáša to veľmi zle,“ uviedol Hlbočan, ktorý očakáva, že ak Hraško nebude schopný výsluchu, sudca o jeho väzobnom stíhaní rozhodne v jeho neprítomnosti. „To bude netypická situácia, na ktorú budeme reagovať,“ skonštatoval Hlbočan.

Ranná akcia Očistec má vyčistiť Audiášov chliev na polícii od skorumpovaných exfunkcionárov
Päť zadržaných vysokých policajných funkcionárov. Takúto akciu Slovensko ešte vo svojej histórii nezažilo. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Slobodník sa priznal a chce spolupracovať

​Policajná eskorta priviezla z cely pred sudcu aj bývalého prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara, ktorého výsluch skončil po 18:00 hodine večer, Gašpar ale všetky obvinenia odmieta. Na špecializovanom trestnom súde bol prítomný i jeho advokát Eugen Cimmermann. Polícia priviezla aj Bernarda Slobodnika, po ktorom nasledoval Robert Krajmer, s ktorým bol na súde aj jeho advokát Miroslav Zobok.

Advokát Bernarda Slobodníka Peter Kubina pre TV JOJ potvrdil, že jeho klient chce spolupracovať a priznáva sa ku všetkým skutkom. Televízia JOJ už v deň zatknutia Slobodníka uviedla, že minimálne v jednom prípade bývalý šéf Národnej finančnej jednotky dostal úplatok vo výške 90 tisíc eur ako časť z celkového „výpalného“ v sume 400 tisíc eur. „Áno, môj klient vypovedal už po zatknutí, priznáva, čo je základný predpoklad spolupráce. Pokračuje v našom dohodnutom postupe,“ vyjadril sa pre JOJ-ku Kubina.  

Zadržanie bývalých policajných špičiek ukazuje, v akom stave bola spoločnosť za vlády Smeru
Dnešnú policajnú akciu Očistec predbehol včera bývalý prezident policajného zboru Tibor Gašpar, ani to mu ale nepomohlo a napokon aj on skončil v rukách svojich kedysi podriadených. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zločineckú skupinu vytvorili Bödör a Gašpar

V prípade Tibora Gašpara a Roberta Krajmera žiada prokuratúra všetky dôvody väzby, teda kolúznu, útekovú aj preventívnu. V prípade Petra Hraška žiadajú len väzbu kolúznu a preventívnu, v prípade Bernarda Slobodníka iba kolúznu, čiže aby nejakým spôsobom nemohol ovplyvňovať svedkov, prípadne mariť dôkazy.  Výsledkom štvrtkovej policajnej akcie Očistec je 13 obvinených osôb, ktorých podľa uznesenia o vznesení obvinenia polícia vedie ako členov zločineckej skupiny. Tú si mal vytvoriť Norbert Bödör s pomocou bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý mal dosadiť ďalších ľudí na potrebné pozície ako napríklad Petra Hraška za šéfa Národnej kriminálnej agentúry, ale i Roberta Krajmera za riaditeľa protikorupčnej jednotky, či Bernarda Slobodníka ako šéfa finančnej polície.

Obsadené mali aj ďalšie pozície až po dvoch referentov Národnej kriminálnej agentúry. Hlavným zdrojom príjmov tejto skupiny mali byť úplatky od rôznych firiem, ktorým hrozilo reálne alebo fiktívne nebezpečenstvo stíhania najmä pre daňové trestné činy. Trinástich obvinených má spolu spájať 10 skutkov, v ktorých „lietajú“  úplatky do výšky 400-tisíc eur, ale aj približne 5 či 10-tisícové úplatky vyplácané každý mesiac. Tibor Gašpar aj Peter Hraško sú pritom najdlhšie pôsobiaci ľudia vo svojich policajných funkciách. Mnohé ďalšie sumy zatiaľ nie sú ani známe, dodáva na záver portál noviny.sk.

Bödör svoje zadržanie zrejme očakával, pravdepodobne sa chystal aj na útek
Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör sa zrejme na svoje zadržanie pripravoval už v predstihu, vyplýva z dostupných informácií. Naznačujú to najmä majetkové zmeny, ktoré v nedávnej dobe vykonal, ale aj jeho rýchly odchod zo Slovenska.... Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok