EÚ sa snaží blokovať vakcínu SputnikV z Ruska. Maďarsko ju nakúpi aj tak
07 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Maďarsko oznámilo, že nakúpi ruskú vakcínu proti koronavírusom Sputnik V na výskumné a licenčné účely, čo by mohlo viesť k vytvoreniu napätia s orgánmi EÚ, ktoré trvajú na tom, aby sa používali iba receptúry vyrobené v tomto bloku, informuje portál RT.


Minister zahraničia Peter Sijarto vo štvrtok uviedol, že Budapešť zadá objednávku pre vakcíny. "Rusko začne v decembri dodávať menšie dodávky, aby sa dokončili klinické skúšky a výskum," uviedol minsiter novinárom.

Rusko sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá schválila vakcínu proti Covid-19. Oznámenie si vyžiadalo aj kritiku niektorých medzinárodných komentátorov za rýchlosť vývoja, ktorý podľa ruských vedcov vychádza zo sľubných údajov zo skorých pokusov, ktoré boli zverejnené v časopise The Lancet. Stále prebiehajú rozsiahle testovania, pretože Moskva pracuje na zvýšení svojej kapacity na výrobu vakcíny v rámci zavedenia, ktoré sa podľa prezidenta Vladimira Putina dokončí do konca roka.

Napriek tomu všetkému sa Brusel rozhodol vylúčiť Sputnik V zo svojej schémy skorých objednávok. Eric Mamer z Európskej komisie uviedol, že vakcíny vyvinuté Ruskom alebo Čínou nebudú nikdy predplatené v rámci očkovacej stratégie bloku, ktorá zahŕňa iba spoločnosti v rámci EÚ.

Sankcie EÚ voči Lukašenkovi vstúpili do platnosti
Do platnosti v piatok vstúpili sankcie, ktoré voči bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a ďalším 14 osobám zaviedla Európska únia z dôvodu pretrvávajúceho potlačovania demokratického hnutia v Bielorusku. Predmetné sankcie vstúpili do... Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | tasr


Táto správa prichádza v čase, keď šéf izraelskej nemocnice kritizoval naratív okolo ruskej vakcíny a pre svoju nemocnicu objednal 1,5 milióna dávok. Zeev Rotstein, riaditeľ jeruzalemského Hadassah Medical Center, pre izraelské noviny Haaretz uviedol, že námietky sú skôr politické ako lekárske. "Je to ako vesmírny závod. Niet divu, že to Rusi nazvali Sputnik V. Chceli pripomenúť Američanom, kto sa dostal do vesmíru ako prvý," uviedol.

Rotstein dodal, že „výsledky a bezpečnosť, ktoré sme videli, boli veľmi dobré. Existuje veľká pravdepodobnosť, že vakcína je bezpečná. A existuje rozumná pravdepodobnosť, že je aj efektívna.“

Rozhodnutie Maďarska o nákupe malého množstva vakcíny Sputnik V bude pravdepodobne v súlade s pravidlami EÚ, ktorá prísne reguluje lieky. Podľa Sijarta by však krajina mohla zvýšiť dodávky od januára 2021 a najmenej jedna maďarská spoločnosť má v úmysle začať ju vyrábať lokálne. To bude znamenať, že Maďarsko bude musieť buď počkať na schválenie EÚ, alebo ich bude ignorovať.

Najnovší výskum: Aj bez príznakov môžete vylučovať vírusové častice až 70 dní
Vedci prišli s alarmujúcou správou, keď pacient s leukémiou, ktorý sa nakazil vírusom Covid-19, vylučoval po dobu 70 dní infekčné vírusové častice bez akýchkoľvek príznakov, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Marek Molnár