Ranná akcia Očistec má vyčistiť Audiášov chliev na polícii od skorumpovaných exfunkcionárov
05 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Päť zadržaných vysokých policajných funkcionárov. Takúto akciu Slovensko ešte vo svojej histórii nezažilo.


Slovensko sa dnes zobudilo do pochmúrneho dňa, ktoré ale bude doslova čierne pre päticu ľudí, ktorým skoro ráno zaklopali na dvere policajti z Národnej kriminálnej agentúry. Kukláči od šiestej hodiny ráno vykonávali na rozličných miestach Slovenska domové prehliadky u svojich bývalých nadriadených, píše portál tvnoiny.sk.
Mimoriadne skorý ranný budíček

Tibor Gašpar. Zdroj: TASR


 

Elitní policajti prekvapili o šiestej ráno v jeho dome v Janíkovciach, mestskej časti Nitry, bývalého šéfa polície Tibora Gašpara a ulicu, kde býva na niekoľko hodín z oboch strán uzavreli. Skoro ráno prišiel za ním aj advokát Marek Para, ktorého neskôr vystriedal Eugen Cimmermann. Samotný Tibor Gašpar vyšiel z domu až okolo 11.40 h, nasadol do policajného auta a kukláči ho odviezli na Prezídium Policajného zboru do Bratislavy.

NAKA skoro ráno zasahovala aj v Ivanke pri Dunaji u Petra Hraška, exšéfa Národnej kriminálnej agentúry, a tiež v Leviciach, kde býva ďalší bývalý vysokopostavený policajný funkcionár Bernard Slobodník. V putách ale skončil aj bývalý šéf protikorupčnej jednotky Robert Krajmer. Podľa informácií TV Markíza zadržali Slobodníka a Krajmera už o 04.00 h ráno, pričom od mali od Slobodníka vynášať zaistené veci.

ŠKANDÁL: Gašpar vedel o založení Vadalovej mafie už v roku 2013
21 | 04 | 2019 | Aneta Leitmanová

Obvinenia pre viaceré trestné činy

Norbert Bödör, Zdroj: TASR


 

 

Piatym zadržaným by mal byť podľa Aktuality.sk Marián Zetocha, bývalý riaditeľ finančnej spravodajskej jednotky NAKA a predchodca Pavla Vorobjova vo funkcii. Podľa informácií Markízy majú byť títo dvaja muži príbuzní. Policajnú akciu s názvom Očistec, pri ktorej zadržali viacero obvinených osôb,  potvrdila aj hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. „Obvinenie bolo vyšetrovateľom NAKA vznesené pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. S obvinenými osobami aktuálne prebiehajú procesné úkony, a preto sa nebudeme k prípadu bližšie vyjadrovať,“ uviedla Tökölyová.

Podľa informácií TV Markíza obvinili v tejto veci aj Norberta Bödöra, ktorý je momentálne vo väzbe pre kauzu Dobytkár. Obvinenie má na krku už aj Pavol Vorobjov, ktorý je zase za mrežami pre lustráciu Jána Kuciaka. Krajmerov advokát Miroslav Zobok Markíze potvrdil, že klient ho kontaktoval o 4.13 h s tým, že ho zadržali a vzniesli mu obvinenie. Z čoho je Krajmer obvinený Zobok zatiaľ uviesť nechcel. Povedal len, že výsluchy budú prebiehať pravdepodobne neskoro popoludní alebo až večer.

Kočner po vražde Kuciaka kalkuloval a kombinoval tak, až sa prerátal. Legenda o jednom gaunerovi končí
Po minuloročnej vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa podozrenie oberalo dvoma smermi - na taliansku mafiu, o ktorej písal Kuciak ako poslednej, a na Mariana Kočnera, ktorý sa mu pol roka predtým vyhrážal cez telefón. Čítať ďalej
24 | 09 | 2019 | Peter Bachan

Všetkým zavarili výpovede Makóa

Ľudovít Makó. Zdroj: TASR


 

Rovnako tak nechcel situáciu komentovať ani Peter Kubina, advokát Bernarda Slobodníka, ktorý už má tiež v rukách uznesenie o obvinení. Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar pritom len včera podal na Slobodníka a na ďalšie osoby trestné oznámenie, údajne pre podozrenie, že sa chystá jeho kriminalizácia. Slobodník totiž ponúkol svoje svedectvo ešte koncom minulého týždňa. K čomu konkrétne vypovedal ale neprezradil.

Podľa informácií Markízy súvisí dnešná akcia s výpoveďami Ľudovíta Makóa. Na policajnom prezídiu totiž minulý týždeň vznikol špeciálny tím, ktorý je zložený z vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. Ich úlohou je vyšetrovať podozrenia v súvislosti s násilnou či ekonomickou trestnou činnosťou súčasných či bývalých verejných činiteľov, uvádza v závere portál tvnoviny.sk.

Ľudovít Makó chce „spievať“. Vypovedať chce o prokurátorovi aj o ďalších činoch
Národná kriminálna agentúra zadržala v poslednom čase mnohých vysokopostavených ľudí a medzi nimi aj bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý je podľa obžaloby spájaný aj so zločineckou skupinou... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.