Poslanci okolo Petra Pellegriniho sa pýtajú premiéra: Kde ste nabrali hodnotu 0,7 percenta?
05 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Rozhodnutie Igora Matoviča zopakovať si plošné testovanie v okresoch, ktoré majú počet pozitívnych nad 0,7 percenta rozvírilo vášne nielen medzi ľuďmi, ale aj medzi poslancami za Hlas-SD. Informoval dnes24.sk.


Tak ako ľudia, či jednotlivé samospráva aj nezaradení poslanci Národnej rady za stranu Hlas-SD sa pýtajú, ako dospela vláda k číslu 0,7 % pre akceptovateľný počet nakazených v konkrétnych okresoch po prvom kole pre nekonanie testov v tom druhom. O nejasnostiach ohľadom druhého kola informuje aj webový portál dnes24.sk.
Zatajovanie dát a počtov vzbudzuje nedôveru

Nezaradení poslanci na stredajšej tlačovej konferencii tiež zdôraznili potrebu zverejnenia presných dát a počtu nakazených v prvom kole, aby sa tým vysvetlili akékoľvek pochybnosti. Expremiér a nezaradený poslanec Národnej rady Peter Pellegrini chce byť podľa vlastných slov objektívny, preto pripustil, že nečakal taký výsledok prvého kola testovania, aký sa podarilo dosiahnuť.

Šéfa Hlasu-SD ale zarazila neochota Ozbrojených síl poskytovať samosprávam detailné informácie o dátach. „Ak niekto niečo zatajuje, vzbudzuje to určitú mieru nedôvery,“ uviedol s tým, že vníma aj vyjadrenie premiéra Matoviča, že dáta budú k dispozícii do niekoľkých dní a verí že verejnosť sa čoskoro dozvie, ako dáta vznikli, aj o nákladoch na akciu.

HANBA v celej Európe! Expremiér Pellegrini nakladá vláde a žiada informácie
Podľa Petra Pellegriniho vláda premárnila leto a nikto nevie, na základe čoho vlastne zavádza tvrdé opatrenia. Premiér sa podľa neho háda s vicepremiérom ako na pieskovisku. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Úspech testovania bola zásluha iných, nie vlády

Peter Pellegrini navyše poznamenal, že nejasnosť v opatreniach vníma aj pri druhom kole. Ľudia sa podľa neho pýtajú napríklad na trvanie desaťdňovej karantény, či platí ešte od prvej časti testovania, alebo sa bude rátať nanovo od tohto víkendu a podobne.

Ďalší z poslancov Hlas-SD Ján Ferenčák zase skonštatoval, že to, ako dopadlo prvé kolo testovania je na 90 % zásluha samospráv, starostov, primátorov a aj ľudí, ktorí im pri zabezpečení chodu akcie pomáhali. Pýta sa tiež, ako vláda pomôže samosprávam, keď ju budú potrebovať, a čo bude s nákladmi, ktoré im počas testovania vznikli. „Ešte im nepreplatili ani náklady z prvej vlny pandémie,“ podotkol s tým, že samosprávy to potrebujú do konca roka uzavrieť, aby mohli ukončiť fiškálny rok.

Pellegrini pre pandémiu apeluje na vládu i verejnosť, pýta sa na opatrenia
Expremiér a podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (nezaradený) vyzval vládu a premiéra, aby začali riešiť situáciu s pandémiou nového koronavírusu tak, ako sa má a aby o opatreniach dopredu informovala občanov. Apeloval na verejnosť,... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | TASR

Kto rozhodol o percentách pre druhé kolo?

Bokom nezostal ani ďalší poslanec Hlasu SD Richard Raši, ktorý bol vo vláde Roberta Fica, ale aj Pellegriniho, podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu. dodal, že si kladie rovnaké otázky ako odborníci. „Konzílium odborníkov odporučilo premiérovi nerobiť celoplošné druhé kolo, ale urobiť ho len tam, kde je miera infekčných ľudí po prvom kole na úrovni 1,5 %.“ uviedol Raši a zároveň sa pýtal, kto teda rozhodol o hranici 0,7 % pri rozhodovaní o regiónoch, ktoré bude treba ešte raz pretestovať, uzatvára portál dnes24.sk.

Pellegrini tvrdí, že premiér má predložiť dôkazy, aby vyvrátil podozrenia
Bývalý premiér a šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini je presvedčený, že ak chce predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) vyvrátiť podozrenia, že jeho manželka nemohla mať žiadnu neoprávnenú výhodu alebo prospech na úkor iných veriteľov, musí... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR