Na dne je stále viac Slovákov. Pandemická rabuje aj naše peňaženky
05 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko nemá problémy len so stále sa zvyšujúcim počtom nakazených a mŕtvych, ale aj s narastajúcou chudobou väčšiny z nich, píše cas.sk.


Smutné je, že počet osobných bankrotov sa na Slovensku v októbri zvýšil na 810, čo je oproti septembrovému počtu 529 dlžníkov nárast o 53 %. Ešte horšia bilancia je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, keď osobný bankrot vyhlásilo 315 obyvateľov Slovenska, pretože zvýšenie je až o 157 %! Čísla vplývajú z aktuálnej analýzy prevádzkovateľa slovenských úverových registrov, spoločnosti CRIF - Slovak Credit Bureau, informuje portál cas.sk.
Nárast bankrotov spôsobilo najmä vyčerpanie financií

Dôvodom výrazného medziročného rastu počtu bankrotov má byť najmä vlaňajšie vyčerpanie financií v Centre právnej pomoci. „Veľký medziročný októbrový nárast počtu osobných bankrotov nie je dôsledkom nezáujmu občanov o oddlženie v minulom roku. Malý počet rozhodnutí súdov o povolení oddlženia v októbri 2019 bol spôsobený podľa informácií Centra právnej pomoci, ktoré agendu osobných bankrotov zastrešuje, vyčerpaním finančných zdrojov. Centrum právnej pomoci bolo nútené až do vyčlenenia ďalších prostriedkov z rozpočtu Ministerstva spravodlivosti SR pozastaviť distribúciu podaní na súdy,“ skonštatovala hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

Kuvajt, ako jedna z najbohatších krajín sveta, stojí pred bankrotom
Kuvajt nemá dosť peňazí na pokrytie výdavkov a prudký pokles cien energií vyvoláva otázky ohľadom ďalšieho fungovania štátu v Perzskom zálive. Peniaze na výplaty nebudú už v októbri. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Najviac bankrotov v Bratislavskom, najmenej v Trnavskom kraji

Zo štatistík vyplýva, že najviac vyhlásených osobných bankrotov, až 154, bolo v októbri v Bratislavskom kraji, najmenej v Trnavskom, kde zbankrotovalo len“ 55 ľudí. Z celkového počtu osobných bankrotov vyhlásených v októbri ich pripadalo na mužov 498 (61,48 %) a na ženy 312 (38,52 %). Najväčšiu skupinu zbankrotovaných dlžníkov tvorili muži a ženy vo veku od 40 do 49 rokov s podielom 32,22 %, nasledovali tridsiatnici s podielom 25,43 %. Od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca októbra využilo možnosť oddlženia už viac ako 47 000 obyvateľov Slovenska. V tomto roku to bolo už viac ako 9000. Zároveň v októbri súdy zrušili 1054 konkurzov, ktoré boli vyhlásené v predchádzajúcich obdobiach. Z nich 954 bolo zrušených pre nedostatok majetku dlžníka, čo znamená, že dlžníci nezaplatili veriteľom ani jedno euro, a rovných 100 po splnení konečného rozvrhu výťažku, keď veritelia získali aspoň časť z hodnoty svojich pohľadávok, informuje portál cas.sk.

Mesačne na Slovensku zbankrotujú stovky ľudí. Rastie aj záujem o bezplatné právne poradenstvo
Mesačne na Slovensku zbankrotujú stovky ľudí. Vyplýva to zo štatistík Centra právnej pomoci v rámci inštitútu osobného bankrotu. Ľudia sa takýmto spôsobom môžu zbaviť svojich dlhov od roku 2017, kedy inštitút zaviedla predchodkyňa súčasného... Čítať ďalej
26 | 10 | 2019 | SITA