Kedy sa dozvieme výsledok volieb v USA?
05 | 11 | 2020 I Diana Zaťková


Z dôvodu zvýšeného hlasovania poštou niektoré štáty nebudú považovať sčítanie prezidentských hlasovacích lístkov za ukončené až do piatku, informuje Guardian.


Falošné tvrdenie Donalda Trumpa, že vyhral americké prezidentské voľby, zatiaľ čo zostávajú nespočítané milióny hlasov, opäť upriamilo pozornosť na jednu z veľkých neistôt závodu 2020 - kedy sa dozvieme výsledok? Môže to trvať dni, týždne alebo dokonca mesiace, podľa toho, čo sa stane.

Čo sa zvyčajne stane?

Prezidentské voľby v USA nevyhráva ľudové hlasovanie. Víťaz v každom štáte zhromažďuje svoje volebné kolégium - na získanie Bieleho domu potrebuje celkovo 270.

Vo väčšine volieb je výsledok jasný - hoci nie je oficiálne potvrdený - do konca noci. Hlavné americké médiá „vyzývajú“ každý štát k jednému z kandidátov. Aj keď to nie je založené na konečnom počte hlasov, táto projekcia je takmer vždy presná.

To znamená, že je možné dosiahnuť presný súčet hlasov volebných kolégií a vyhlásiť víťaza. V roku 2016 sa to stalo o 2.30 ráno vo Washingtone, keď Trump dosiahol požadovaných 270.
Prečo sa to tentokrát nedeje?

Hlavne kvôli pandémii Covid-19 veľký počet voličov - asi 68% z celkového počtu, v porovnaní s 34% v roku 2016 - odovzdalo svoj hlas predčasne, a to aj poštou.

Počítanie hlasov zaslaných poštou je pomalšie, pretože je potrebné skontrolovať podpisy a adresy voličov a svedkov a pred vložením do počítacích strojov hlasovacie lístky vyhladiť. Niektoré štáty začínajú tento proces overovania dlho predo dňom volieb, čo znamená, že samotné počítanie môže začať, akonáhle sa volebné miestnosti uzavrú. Iní to však neumožňujú.
O ktorých štátoch hovoríme?

Päť štátov ešte počítanie neukončilo: Nevada, Georgia, Severná Karolína, Pensylvánia a Aljaška. Niekoľko spravodajských organizácií, vrátane agentúr Associated Press a Fox News, označilo v Arizone Joe Bidena. Trumpova kampaň však tvrdí, že to bol uskutočnené príliš skoro.

Aljaška skončí takmer s istotou v kolóne republikánov. Úradníci Pensylvánie už uviedli, že ich počet nemusí byť dokončený do štvrtka a úradníci vyhlásili, že ešte vo štvrtok nebudú z Nevady zverejnené žiadne ďalšie výsledky. V Severnej Karolíne, zatiaľ čo Trump je jasným favoritom, štát prijíma poštové lístky do 12. novembra - aj keď sa očakáva, že to bude len malý rozdiel.
Čo ešte komplikuje veci?

Zhruba polovica všetkých štátov bude akceptovať poštové hlasy, ktoré dorazia po dni volieb, pokiaľ budú mať poštovú pečiatku najneskôr do 3. novembra, takže oneskorenie poštových služieb môže znamenať, že niektoré hlasovacie lístky budú spracované až o niekoľko dní neskôr: Pensylvánia uviedla, že výsledky nebudú brané do úvahy do piatku.

Údajne tiež vzrástol počet predbežných hlasovacích lístkov odovzdaných ľuďmi, ktorí požiadali o poštový hlas, ale potom sa rozhodli ísť namiesto toho osobne do volebnej miestnosti. Potrebujú dôkladnú kontrolu, aby sa zabezpečilo, že nikto nehlasoval dvakrát.
Skutočne veľká neznáma: sporný výsledok

V pretekoch z roku 2000 demokratický kandidát Al Gore neslávne stratil Floridu iba o viac ako 500 hlasov z celkových takmer 6 miliónov, čo ho stálo voľby. Po spornom prepočítaní a rozhodnutí najvyššieho súdu bol za víťaza vyhlásený George W. Bush.

Podľa správ už bolo podaných viac ako 300 žalôb pre údajné porušenie volebného zákona vo voľbách v roku 2020, viac sa dá očakávať v súvislosti s obvineniami z nezrovnalostí pri hlasovaní poštou a zmenami pravidiel hlasovania kvôli pandémii.

Prepočty sú možnosťou v jednom alebo viacerých štátoch s kľúčovým vývojom a Trump vo svojom prvom povolebnom prejave v utorok neskoro v utorok uviedol, že pôjde pred najvyšší súd v snahe zastaviť sčítanie hlasov. Aj keď nie je jasné, ako uskutočniteľný by bol takýto krok, čokoľvek podobné by mohlo zdržať konečné výsledky o niekoľko týždňov.