Dôchodcovia pozor: Rozhodnutie Ústavného súdu vás určite poteší
05 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Krátenie minimálneho dôchodku v 2. pilieri je protiústavné! Dôchodcovia, ktorí si takto sporia, sa teda môžu tešiť. Napísal portál cas.sk.


Ústavný súd rozhodol, že časť novely zákona o sociálnom poistení, ktorá v roku 2015 zaviedla inštitút minimálneho dôchodku, je v rozpore so slovenskou ústavou. Ide o ustanovenie, ktoré kráti minimálny dôchodok ľuďom sporiacim si v druhom dôchodkovom pilieri, informuje portál cas.sk.
Sporiaci dôchodcovia sa môžu tešiť

Napadnuté ustanovenie v novele zákona spôsobilo, že dôchodcovia sporiaci si v druhom dôchodkovom pilieri majú oproti dôchodcom nesporiteľom nárok len na zníženú sumu minimálneho dôchodku. Ústavný súd v tejto veci dospel k záveru, že napadnuté ustanovenie spôsobuje rozdielny prístup k dôchodcom sporiacim si aj v druhom pilieri a dôchodcom nesporiteľom, čo podľa neho predstavuje porušenie zákazu diskriminácie v prístupe k právu na primerané hmotné zabezpečenie.

Dôchodcovia si prilepšia. Parlament im odklepol trinásty dôchodok. Pozrite sa, koľko sa ujde každému
Dôchodcovia dostanú dvojnásobne viac v rámci upraveného 13. dôchodku, ako dostávali v predchádzajúcom období v prípade vianočného príspevku. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Podľa názoru Ústavného súdu voľba občanov zabezpečiť si príjem v starobe prostredníctvom dôchodkového sporenia v druhom pilieri je možnosť daná štátom, a pokiaľ štát túto voľbu pri posudzovaní sumy minimálneho dôchodku znevýhodňuje, dopúšťa sa tým porušenia zásady rovnosti a spôsobuje ujmu tej časti dôchodcov, ktorá sa rozhodla toto právo využiť,“ uviedol pre novinárov predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan.

Novelu na Ústavnom súde opakovane napadla skupina poslancov. Sporné ustanovenie už bolo predmetom konania Ústavného súdu, ten však vo februári 2017 návrh zamietol z procesných dôvodov, keďže vtedy mu chýbali traja nevymenovaní sudcovia a pri hlasovaní v pléne sa nedosiahla potrebná väčšina hlasov za, alebo proti návrhu sudcu spravodajcu, dodáva portál cas.sk.

Slovenskí dôchodcovia majú najvyššie výdavky na bývanie a potraviny v únii
Slovenskí dôchodcovia majú v rámci 27 krajín Európskej únie najvyššie výdavky na bývanie a potraviny. Na tieto položky minú až 57 percent z celkových mesačných výdavkov. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | SITA