Jedinečné manévre ruských vzdušných síl. Simulácia medzikontinentálnej kordinácie útokov i obrany
04 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Ruské letectvo zdvihlo bombardéry aj stíhačky do vzduchu nad obrovským územím v rámci jedného veliteľského cvičenia.


Velenie ruských vzdušných síl (VKS) zhrnulo výsledky experimentálnych cvičení. Manévre sa súčasne konali v Karelských, Voronežských, Tverských a Kurských regiónoch, ako aj na cvičiskách v Astrachanskej oblasti. Po prvý raz operovalo viac ako sto bojových lietadiel podľa jedného plánu vo vzdialenosti tisícov kilometrov od seba. Informuje portál iz.ru.

Do riadenia nesúrodých vzdušných síl v reálnom čase boli zapojené najnovšie automatizované komunikačné systémy a tiež „vojenský internet“, ktorý sa nazýva „Uzavretý segment prenosu údajov“. Letecké zväzy odrážali v reálnom čase mohutný nepriateľský úder, odvracali útoky na  jeho ciele a súčasne ničili pozemné ciele a systémy PVO nepriateľa.

Cvičenia sa síce skončili koncom septembra, ale verejnosť o nich bola informovaná až teraz. Analýza získaných výsledkov trvala niekoľko týždňov. Podľa zdrojov Izvestija vo vojenských zložkách boli skúsenosti získané počas rozsiahlych cvičení leteckých síl uznané za mimoriadne úspešné. Vďaka novým riadiacim systémom budú teraz videokonferenčné systémy schopné uzavrieť celé regióny nepreniknuteľným štítom.

Poznáme prvé snímky ruského úderného dronu S-70 Ochotnik-B
Na ruskej sociálnej sieti VK sa 23. januára objavili prvé snímky vyvíjaného ruského dronu S-70 Ochotnik-B (Lovec) od firmy Suchoj. Ochotnik-B je prvý ruský dron kategórie UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle), teda dron určený najmä na vykonávanie... Čítať ďalej
28 | 01 | 2019 | Michal Šumichrast


Počas manévrov sa v reálnom čase preverovala nielen úroveň znalostí letového a technického personálu, ale aj schopnosti najnovších automatizovaných systémov riadenia, ako aj nové komunikačné komplexy. Do experimentu bolo zapojených viac ako sto bombardérov a stíhačov. Prvýkrát sa takéto rozsiahle cvičenie uskutočnilo podľa jediného plánu v regiónoch vzdialených od seba stovky a tisíce kilometrov, zatiaľ čo velenie riadilo rôznorodú skupinu v reálnom čase.

Hlavnými účastníkmi experimentálnych manévrov boli lietadlá 105. gardovej zmiešanej leteckej divízie Západného vojenského okruhu. Pluky divízie sú vyzbrojené MiG-31BM, Su-30SM, Su-34, Su-35.

Letecká skupina odrazila masívny úder simulovaného nepriateľa, zachytila ​​jeho na ciele letiace nadzvukové rakety a súčasne zničila pozemné ciele a systémy PVO nepriateľa.

Čím Rusi vystrašili francúzsku rozviedku v Čiernom mori?
Armády USA i NATO sa márne snažia odkryť „elektronickú perinu“, ktorá pokrýva „krymskú pevnosť“. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Príprava na cvičenie trvala dlho. Hlavné aktivity trvali necelý deň. Vo voronežskej oblasti cvičili bombardéry Su-34 útoky na pozemné ciele a v noci odpaľovanie rakiet. V Karélii sa odohrávali vzdušné súboje so simulovaným nepriateľom, zúčastnili sa na nich stíhačky MiG-31BM a stíhačky Su-35S. Najmä nadzvukové stroje si vypracovali taktiku zachytávať nadzvukové ciele útočníka vo vysokých nadmorských výškach.

Zároveň sa rozvinuli letecké bitky o cvičisko Ašuluku v astrachanskej oblasti. Tam skupina stíhačiek Su-30SM zasiahla pozemné systémy PVO a potom zasiahla vzdušné ciele raketami vzduch-vzduch.

"Nie je ľahké udrieť a súčasne vykonávať funkcie protivzdušnej obrany: musíte monitorovať vzdušnú aj pozemnú situáciu," vysvetlil Izvestiji bývalý veliteľ 4. vzdušných síl a armády protivzdušnej obrany generálporučík Valerij Gorbenko. Práve to je pre velenie a štáb vážnou úlohou. Na riadenie divízie padlo veľké bremeno: akcie boli vypracované rôznymi smermi, bolo potrebné rýchlo preštudovať údaje a urobiť rozhodnutia.

Izvestija už informovala, že bude nasledovať úprava stíhačky Su-30SM2 a do vzduchu sa dostane do konca tohto roka. Bola vybavená novým motorom s premenlivým ťahom AL-41F-1C, aktualizovanou avionikou, optikou, radarom a sledovacími systémami. V budúcnosti sa plánuje úplná výmena radaru.

Na Kryme muselo zasahovať 8 stíhačiek, aby zadržali tri americké bombardéry B-52 (VIDEO)
Ruská armáda vyslala osem stíhačiek na odradenie flotily amerických bombardérov blížiacich sa ku Krymu. Misia USA zahŕňala vzácny let nad Ukrajinou, pričom vo veľkom preukázali svoje letecké schopnosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár