Utajený svedok Ľudovít Makó svojimi svedectvami pomohol vytvoriť nový špecializovaný tím
03 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Nad mocnými sa na Slovensku začína zmrákať, a po vytvorení špeciálneho policajného tímu skončia za mrežami zrejme ďalšie veľké esá. Vyplýva to z informácií, ktoré priniesli Topky.sk.


Zadržanie bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, a najmä jeho ochota spolupracovať s políciou, zdá sa, odkrýva neuveriteľné pozadie organizovaného zločinu nielen v polícii, ale aj na prokuratúre a súdoch. Na začiatku októbra prišli Topky.sk s informáciou,  že po jeho polícia zriaďuje špecializovaný tím, ktorý sa mal zaoberať závažnou ekonomickou trestnou činnosťou. Vypovedať o nej, podľa informácií Topky.sk mal práve zadržaný Ľudovít Makó, ktorý žiadal o pozíciu utajeného svedka.
Z „kačice“ špecializovaný vyšetrovací tím

Dočasný policajný prezident Peter Kovařík na informáciu reagoval rozhorčene, ba dokonca ju niekoľko krát nazval „kačicou“. Presne po mesiaci Kovaříkova „kačica“ uletela a z informácií Topky.sk sa stala skutočnosť. „Podľa našich informácií už polícia s prokuratúrou zriaďujú špecializovaný vyšetrovací tím. Zo zdrojov blízkych polícii sa nám podarilo zistiť, že na čelo vyšetrovacieho tímu, ktorý bude na základe Makóovho svedectva rozkrývať trestnú činnosť vplyvných ľudí sa postaví elitný vyšetrovateľ NAKA Erik Galo. Ten si má do svojho tímu doplniť ďalších elitných policajtov, ktorým dôveruje. Dozor nad vyšetrovaním závažných káuz má mať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý bude priamo podliehať riaditeľovi odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Marošovi Žilinkovi,“ napísali Topky.sk presne 3. októbra 2020 článok s názvom Horúco okolo Ľudovíta Makóa! Pre svedectvo proti mocným zriaďujú špeciálny vyšetrovací tím.

Ľudovít Makó chce „spievať“. Vypovedať chce o prokurátorovi aj o ďalších činoch
Národná kriminálna agentúra zadržala v poslednom čase mnohých vysokopostavených ľudí a medzi nimi aj bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý je podľa obžaloby spájaný aj so zločineckou skupinou... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Najskôr zapierali, potom vyšli s pravdou von

Od tohto článku ubehol presne mesiac a informácie Topky.sk z prostredia polície sa stali realitou.„Peter Kovařík sa stretol s policajtmi z NAKA a prokurátorom ÚŠP. Dohodli sa na zriadení pracovnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať trestnými činmi vyplývajúcimi z akcie „Božie mlyny". Budú jej vytvorené všetky potrebné podmienky na prácu, či už personálne, technické alebo administratívne,“ potvrdila pre televíziu Markíza policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová.

Na čelo vyšetrovacej skupiny sa skutočne postavil bývalý podriadený Petra Kovaříka z Úradu boja proti korupcii, vyšetrovateľ Erik Galo. Ten si už k sebe povolal aj ďalších vyšetrovateľov z Národnej kriminálnej agentúry, ktorým dôveruje. Súčasťou tejto pracovnej skupiny sa stali aj prokurátori, ktorí patria pod riaditeľa Odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku.

Ľudovít Makó rozhýbal „stojace vody“. Pre jeho svedectvo proti mocným zriadia špeciálny tím!
Spolupráca zadržaného bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy s políciou naberá nový rozmer. Ľudovít Makó požiadal kvôli informáciám o trestnej činnosti mocných o štatút utajeného svedka a zároveň už polícia s prokuratúrou zriaďujú... Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Po „spevákovi“ Makóovi „zanôtil“ aj Slobodník

Po obvinení Ľudovíta Makóa zo spolupráce s mafiánskou skupinou takáčovcov, z vydierania a obmedzovanie osobnej slobody začali sa diať veľké veci. Najskôr Makó požiadal kvôli informáciám o trestnej činnosti mocných o štatút utajeného svedka a následne začal spolupracovať s políciou. Po takmer mesiac skončil v putách Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a policajný funkcionár poverený riadením Útvaru zvláštnych policajných činností Norbert Pakši. Oboch poslal sudca do väzby pre obvinenia zo spolupráce s mafiánskym gangom takáčovcov a branie úplatku. O týždeň neskôr sa po Makóovi rozrozprával aj ďalší bývalý mocný muž polície, Bernard Slobodník. Bývalý šéf Finančnej jednotky NAKA sa zrejme pre spoluprácu rozhodol kvôli tomu, aby sa vyhol trestnému stíhaniu.

Topky.sk ho zastihli minulý týždeň na Úrade Špeciálnej prokuratúry, kde mu, ako sa ukázalo, robil spoločnosť bývalý minister vnútra Daniel Lipšic. „Prišiel v procesnom postavení svedka. K akej trestnej činnosti bude vypovedať sa teraz nebudeme vyjadrovať,“ reagoval na otázky Lipšic, kým Bernard Slobodník na otázky nereagoval vôbec, no jeho svedectvo môže znamenať ďalšie zadržiavanie z radov mocných tejto krajiny. Do toho by sa však už mal zapojiť i novovytvorený špecializovaný tím pod vedením Erika Gala, informujú v závere Topky.sk.

Aktuálne: Dobrovoľne „zaspievať“ sa rozhodol ďalší vysokopostavený policajt: Koho natrie on?
Dobrovoľne vypovedať sa rozhodol ďalší bývalý šéf v policajných radoch. Tentokrát na prokuratúru zavítal Bernard Slobodník. A za advokáta má teda riadne eso. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.