Rovní a rovnejší, alebo ako Kaliňák k dobrej kúpe prišiel
03 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Trojnásobný minister vnútra a spoluzakladateľ Smeru Robert Kaliňák získal priestranný byt v bratislavskom Starom Meste so státisícovou zľavou. Zistili to aktuality.sk.


Keď bol podpredseda Smeru Robert Kaliňák v roku 2008 po prvý raz ministrom vnútra, podpísal kúpnu zmluvu na lukratívnu nehnuteľnosť stojacu na skok od bratislavského mestského lesoparku. Oslovení realitní makléri sa zhodli, že nadštandardný byt na vychytenej adrese získal hlboko pod trhovú cenu. Transakciu popisuje portál aktuality.sk.

Dlhoročný politik Robert Kaliňák vlastní v bratislavskom Starom Meste na ulici Sklenárska 2 priestranný byt s rozlohou 217 metrov štvorcových. Teda, s rozlohou asi štyroch klasických panelákových "trojizbákov".  Podľa katastra ide o mezanín na najvyššom poschodí novostavby stojacej v tichej lokalite hlavného mesta, ktorá patrí k najlukratívnejším v Bratislave. Susedí s Horským parkom.

Zo zistení portálu Aktuality.sk vyplýva, "že cena atraktívnej nehnuteľnosti vo vlastníctve Kaliňáka sa pohybovala na úrovni veľkorysých 240-tisíc eur. Za byt a dve garáže zaplatil vtedajší minister vnútra necelých 300-tisíc eur." Byt a dve garáže - zopakujme si. V prvom obvode hlavného mesta.

Sudca z Kočnerovej Threemy spolupracuje s Kaliňákom
Sudca Dávid Lindtner, ktorý si pozastavil výkon funkcie kvôli vyšetrovaniu jeho prepojení na Mariana Kočnera, vo viacerých právnych prípadoch spolupracuje s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Sú tu však zaujímavejšie fakty ako lokalita a cena. "V časti objektu, kde Kaliňák býva, sa nachádzajú dohromady tri byty, pričom dva z nich patria spoločnosti B.A. Haus." Áno to je spoločnosť, ktorú v minulosti spoluvlastnil medzičasom právoplatne odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák, ktorý  - podľa aktuality.sk - "svoje akcie predal Kaliňákovi a exministrovi financií a dopravy za Smer Jánovi Počiatkovi."

"Tretím spolumajiteľom firmy B.A. Haus je dnes Kaliňákov dlhoročný známy Marek Turčan. Advokát začínal s Kaliňákom v rovnakej advokátskej kancelárii, jeho meno možno vystopovať za viacerými projektmi spájanými s exministrom vnútra. Podnikal tiež s Bašternákom." Dodávajú aktuality.sk.

Ďalšia mimoriadne "zaujímavá" náhode je, že "právnická kancelária, kde Turčan pôsobil, figurovala v neslávne známom spore Tiposu a cyperskej schránky Lemikon o desiatky miliónov eur, kde sa angažoval aj vtedajší minister financií Počiatek. Ministerstvo ako stopercentný vlastník lotériového gigantu vtedy potichu odobrilo vyplatenie miliónov eur Lemikonu. Počiatek na medializovanej nahrávke rozhovoru s Dobroslavom Trnkom žiada vtedajšieho generálneho prokurátora, aby pred médiami podporil kontroverzný postup ministerstva. "

Firma, ktorú zakladali Kaliňák s Počiatkom, zarobila predajom budovy tri milióny
30 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


Sklenárska ulica, kde sa nachádza Kaliňákova nehnuteľnosť, patrí podľa viacerých oslovených odborníkov medzi lukratívne lokality. Dôkazom sú aj súčasné ceny bytov stojacich v susedstve Horského parku. "Priemerná cena za štvorcový meter je v súčasnosti na úrovni 3500 eur. To znamená, že byt s veľkorysou rozlohou 217 metrov štvorcových môže mať dnes hodnotu približne 760-tisíc eur,“ zhrnuli odborníci z jednej z  developerských spoločností.

Zaujímavejšia je však cena porovnateľného bytu na rovnakej adrese pred 12 rokmi – teda v čase, keď Kaliňák nehnuteľnosť kupoval – tá sa pohybovala za hranicou pol milióna eur. „V roku 2008 boli ceny v tejto lokalite na úrovni 3000 eur za meter štvorcový. Prepad cien v dôsledku začínajúcej krízy bol zaznamenaný až v druhom kvartáli 2009.“ Trhová cena rovnakej nehnuteľnosti s dvoma parkovacími miestami vyšla podľa odborníkov na približne 670-tisíc eur.

"Z porovnania vtedajších cien teda vyplýva, že Kaliňák získal atraktívnu nehnuteľnosť za menej ako polovicu vtedajších trhových cien." Prízvukujú aktuality.sk.

Gašpar ani Kaliňák by podľa premiéra nemali byť na kandidátke Smeru
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar ani podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák by nemali byť na kandidačnej listine Smeru-SD do budúcoročných parlamentných volieb. V relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo to vyhlásil premiér a podpredseda... Čítať ďalej
02 | 10 | 2019 | TASR


Dodajme, že už pri jednoduchom prepočte na metre štvorcové vychádza cena za meter štvorcový v Kaliňákovom byte na zhruba 1100 eur. Za 1100 eur na meter štvorcový sa v tom čase nedal kúpiť byt v žiadnej časti Bratislavy, vám potvrdí každý odborník.

Aktuality.sk tiež informujú, že exminister Kaliňák ich počas telefonického rozhovoru požiadal o zaslanie otázok písomne s dodatkom: „Ja nie som politik, čo ste sa zbláznili?“ Na záver rozhovoru sa ohradil: „Vy ste sa dostali k údajom určite nezákonne. Táto informácia nie je verejne prístupná, porušili ste zákon.“ Neskôr sa Kaliňák bránil, že byt kupoval v stave „menej než holobyt“ a chýbali v ňom omietky, podlahy, podlahové kúrenie, elektroinštalácia, vodoinštalácie, zateplenie, stierky či priečky.

"Odborník na reality venujúci sa developmentu nás upozornil, že chýbajúce položky by mohli znížiť predajnú cenu bytu v roku 2008 o 10- až 20-tisíc eur. V praxi by to znamenalo cenovku na úrovni zhruba 650-tisíc eur, čo je stále násobne viac ako Kaliňakom zaplatených necelých 300-tisíc eur." Argumentujú aktuality.sk

Ak by aj náklady na dokončenie „menej ako holobytu“ boli vyššie ako spomínané desiatky tisíc eur, ťažko by sa mohli vyšplhať na státisíce. Stále tak platí, že exminister získal byt za podozrivo nízku sumu.

"Som na politickom dôchodku a na dôchodku určite aj ostanem", tvrdí Kaliňák
Podpredseda Smeru-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák o sebe tvrdí, že je na politickom dôchodku. To, že nebude na kandidátke Smeru-SD v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, nevylúčil ani nepotvrdil. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | TASR


Aktuality.sk oslovili aj developera komplexu na Sklenárskej ulici – architekta Petra Čavaru. Ten tvrdí, že byt nebol predaný pod cenu. „Ja som bol spokojný s cenou, spokojná bola aj banka,“ komentoval predaj bytu Kaliňákovi. Rozdiel medzi predajnou a trhovou cenou nepripustil ani po konfrontácii s výpočtami odborníkov.

Aktuality.sk pripomínajú aj ďalšiu "náhodnú" súvislosť: "B.A. Haus, kde vtedy figuroval aj medzičasom odsúdený daňový podvodník Bašternák,  zavkladovala byt na kataster 28. apríla 2008, Kaliňák deň nato – 29. apríla 2008. Ide o prvých majiteľov bytov v tejto bytovke. Tretím vlastníkom sa stal Martin Čižmárik, advokát s väzbami na Kaliňáka. Ďalší majitelia sa dostali k bytom až v nasledujúcom roku. B.A. Haus vlastní podľa denníka SME aj byty vo Five Star Residence, ktorú staval Marian Kočner z tzv. mafiánskych zoznamov, či ďalšie štyri vily v centre Bratislavy."

"Kauzu kúpy podielu Kaliňáka od Bašternáka dozoroval prokurátor Vasiľ Špirko. Stíhanie v tomto prípade bolo podľa Denníka N zastavené, lebo sa nepreukázalo, že by Kaliňák a Počiatek, ktorí podiel vo firme od Bašternáka kupovali, urobili pre dnes už odsúdeného daňového podvodníka nejakú protislužbu."

Nuž a redakcia HD dodáva už iba jeden fakt - Špirka obvinili v lete 2016.

AROGANCIA MOCI? Kaliňák nemal čas na vyšetrovateľku, tak volal jej šéfovi, nech to vybaví
Týždenník Plus 7 Dní informuje o tom, ako bývalý minister vnútra Robert Kaliňák ešte v kauze Rybanič ukázal, čo je to arogancia moci v podaní Smeru. Čítať ďalej
11 | 08 | 2019 | Peter Bachan