Putin: Prezidenti by sa po odchode z funkcie mohli stať doživotnými senátormi
02 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Vladimir Putin predložil parlamentu návrh zákona, ktorý umožňuje bývalým ruským prezidentom stať sa doživotnými senátormi a tiež vymenovať ďalších sedem doživotných zástupcov, informuje portál RT. Na podanie návrhu majú mať maximálne tri mesiace po odchode z funkcie.


Museli by to byť ľudia, ktorí podľa návrhu poskytli „vynikajúce služby krajine, v štátnej alebo verejnej sfére“. Bývalí prezidenti by tiež mohli vymenovať 23 ďalších senátorov na kratšie, šesťročné funkčné obdobie.

Reformy nasledujú po verejnom schválení ústavných zmien v lete a možno ich interpretovať ako znamenie, že sa vytvárajú základy pre prípadný prechod moci v Rusku.

Prezident by mal podľa návrhu tri mesiace po odchode z úradu na to, aby sa uchádzal o miesto v Rade federácie, horná legislatívna komora Ruska, ktorá má v súčasnosti 170 členov a od roku 2011 jej predsedá Valentina Matviyenková.

Merkelová obhajuje nové bezpečnostné pravidlá spojené s Covid-19 a odmieta „klamstvá a dezinformácie"
Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala, že jej krajina sa nachádza v „dramatickej situácii“, a obvinila politikov, ktorí podkopávajú boj proti koronavírusom tým, že šíria „klamstvá, dezinformácie a konšpiračné teórie“, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Podľa návrhu zákona „O postupe pri zostavovaní Rady federácie“ budú v orgáne dvaja zástupcovia z každého z 85 regiónov krajiny (jeden z legislatívnych a výkonných orgánov), bývalý ruský prezident po odchode z funkcie, a nie viac ako 30 ním vybraných zástupcov, z toho až sedem doživotne vymenovaných.

Na to, aby sa stal senátorom, má bývalý prezident po odchode z Kremľa iba tri mesiace na podanie žiadosti. V príspevku sa uvádzajú aj požiadavky, ktoré musia splniť všetci senátori. Mali by mať viac ako 30 rokov, mať vynikajúcu povesť, trvale bydlisko v Rusku a nemá občianstvo ani povolenie na pobyt v inej krajine. Rovnako by boli diskvalifikovaní na 15 rokov, ak by boli odsúdení za závažné trestné činy, a päť za menej závažné trestné činy.

Rovnako sa mení a dopĺňa zákon „O postavení člena Rady federácie a o postavení zástupcu Štátnej dumy“. V budúcnosti môže byť volebné obdobie senátora predčasne ukončené, ak sa preukáže, že mali cudzie štátne občianstvo alebo nespĺňali požiadavky na dobu pobytu v regióne, z ktorého boli ustanovení.

Americké vesmírne sily sú pripravené brániť sa proti hrozbe Ruska a Číny
Necelý rok po svojom vzniku uvažujú Vesmírne sily USA o budúcnosti, v ktorej poskytnú bezpečnosť súkromným investíciám medzi Zemou a Mesiacom na pozadí konfliktov s Ruskom a Čínou, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár