Renomovaný profesor krúti hlavou nad Matovičovou neinformovanou samoľúbosťou
02 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Premiér Igor Matovič (s opísanou záverečnou školskou prácou - pozn. red. HD) nazval vedeckú štúdiu profesora Johna P. A. Ioannidisa z renomovanej Stanfordovej univerzity o smrtnosti koronavírusu kotlebovským hoaxom, ten nad tým iba krúti hlavou. Napísali o tom lekarskenoviny.sk.


V exkluzívnom rozhovore pre lekarskenoviny.sk vyjadril profesor z renomovanej univerzity mimoriadny údiv nad "vedeckým hodnotením" jeho teórie zo strany slovenského predsedu vlády Igora Matoviča.

"Nechápem, ako je možné moju štúdiu nazvať hoaxom. Je to recenzovaný článok v oficiálnom vedeckom časopise Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Výsledky založené na 82 meraniach z celého sveta sú robustné: medián miery smrtnosti (IFR-Infection Fatality Rate. ďalej iba IFR, poz. redakcie) je oveľa nižší, ako sme si mysleli v prvých dňoch pandémie a je veľmi závislý od vekovej štruktúry a od toho, či sú domy opatrovateľskej služby zasiahnuté alebo nie. Pre ľudí, ktorý majú menej ako 70 rokov, je medián miery IFR nižší ako 0,05 percenta. Myslím si, že je čudné, že sa tieto témy stávajú predmetom politického boja. O čom je ten boj? Kto s kým bojuje? Sú to politici alebo vedci? Pevne verím že sa ľudia budú schopní pozerať na dáta s chladnou hlavou, vyhnú sa zbytočným sporom a využijú to, čo sme sa vďaka vedeckému úsiliu dozvedeli." Hovorí profesor Ioannidis.

Šátek vyzval Matoviča, aby sa občanom ospravedlnil!
Bývalý šéf úradu boja proti korupcii a exvyšetrovateľ Jozef Šátek vyzval prostredníctvom svojho facebookového profilu premiéra Igora Matoviča, aby sa verejne ospravedlnil občanom. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Michal Filek


Profesor podľa vlastných slov vedel o testovaní na Slovensku a uviedol, že pilotný projekt priniesol zaujímavé výsledky, aj keď pripomenul obmedzenia antigénových testov. Zároveň povedal, že ešte viac ho budú zaujímať dáta z plošného testovania. Na základe doterajších štatistík odhadol medián miery smrtnosti na Slovensku na COVID-19 na „menej ako 0,2 percenta a ba dokonca iba 0,1 percenta alebo menej.“

Pri porovnaní s chrípkou profesor hovorí, že smrtnosť v prípade COVIDU-19 je nižšia u detí a ľudí v mladom a strednom veku. Horšie je to u starších ľudí, a zničujúce to je najmä tam, kde sú veľmi oslabení starší ľudia, ako je to v domovoch sociálnych služieb.

„Neuveriteľná špinavosť, nekompetentné výmysly a hrubé lži.“, hovorí Chmelár o Matovičovi
Politológ Chmelár nastavil zrkadlo Matovičovým výrokom, antigénových testom a štúdii WHO. Po stredajšej tlačovej konferencii premiéra Igora Matoviča vyhlásil, že „už má toho naozaj dosť“. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


"U starších ľudí je COVID-19 letálnejši ako chrípka a je obzvlášť zničujúci, keď zasiahne veľmi oslabených starších ľudí, najmä v domovoch sociálnych služieb. Celková miera IFR na COVID-19 nie pevne určená, ale závisí od toho, ktorí ľudia sú infikovaní a akú majú starostlivosť. Ak chránime najohrozenejších ľudí a domovy sociálnych služieb, tak je IFR veľmi nízka. Ak necháme vírus masívne infikovať domovy sociálnych služieb, bude IFR veľmi vysoká." varuje profesor Ioannidis.

Na vysvetlenie - premiér Igor Matovič a tiež minister obrany Jaroslav Naď koncom sa pri medicínskej téme oborili na lekárov zo Slovenskej lekárskej komory a obvinili ich, že šíria hoaxy, keď sa odvolali práve na túto štúdiu a konštatovali, že miera smrtnosti je nižšia ako sa pôvodne predpokladalo. Matovič hovoril o bludoch a uviedol, že mu to „vybilo poistky“. Zdá sa, že aj on sám "vybil poistky" vedeckým kapacitám svetového rangu.

Uznávaní vedci vyzvali Matoviča, aby robil premyslenejšie kroky v boji s pandémiou!
Slovenskí vedci vyzývajú na zomknutie sa, ale aj za lepšiu komunikáciu s verejnosťou, aby stúpala dôvera občanov v koronavírusové opatrenia, a aby nedochádzalo k zbytočnému rozdeľovaniu spoločnosti. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.