Informátor NSA Edward Snowden sa bude uchádzať o ruské občianstvo po 7 rokoch v exile
02 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Vyhostený americký informátor Edward Snowden oznámil svoje rozhodnutie požiadať o ruské občianstvo, aby jeho syn nemusel trpieť jeho osudom, informuje portál RT.


"Po rokoch odlúčenia od rodičov, moja manželka a ja netúžime byť odlúčení od nášho syna," napísal v sobotu v sérii príspevkov na Twitteri bývalý whistle-blower, ktorý informoval o nezákonných operáciách CIA a NSA.

"Preto sa v tejto ére pandémií a uzavretých hraníc uchádzame o dvojité občianstvo USA a Ruska," poznamenal Snowden.



"Lindsay a ja zostaneme Američanmi a budeme vychovávať nášho syna so všetkými americkými hodnotami - vrátane slobody vyjadriť svoj názor. Naším najväčším želaním je, aby sa všade, kde náš syn žije, cítil ako doma," dodal Snowden.

"A teším sa na deň, keď sa budem môcť vrátiť do štátov, aby sa mohla celá rodina znovu spojiť," ďalej poznamenal informátor.

Prekvapivé oznámenie, ktoré má nahnevať kritikov, ktorí požadujú, aby bol súdení za „vlastizradu“, prichádza pár dní po tom, čo Edward Snowden a jeho manželka Lindsay prezradili, že čakajú svoje prvé dieťa - ktoré po narodení dostane ruské občianstvo.

Hillary Clintonová tvrdí, že by zvládla pandémiu lepšie, ale Trump a ruské médiá jej „ukradli“ voľby
Kandidátka na prezidentku z roku 2016 Hillary Clintonová tvrdí, že Trump jej „v podstate ukradol voľby“ štyri roky po jej strate, pričom toto vyhlásenie na sociálnych sieťach vyvolalo množstvo posmeškov, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Minulý týždeň - sedem rokov potom, čo pricestoval do Moskvy - dostal Snowden povolenie na trvalý pobyt v Rusku.

Žije v emigrácii odvtedy, čo prezradil, že americké spravodajské služby a ich spojenci sú zapojení do bezprecedentných operácií hromadného sledovania. O sedem rokov neskôr federálny odvolací súd konečne rozhodol, že hromadný zber údajov zameraných na špehovanie Američanov bol skutočne nezákonný.

Američania požadovali jeho vydanie, aby čelili obvineniu za porušenie zákona o špionáži, a 37-ročnému informátorovi hrozí v prípade dokázania viny perspektíva až 30 rokov väzenia.

Snowden opakovane vyjadril svoje želanie vrátiť sa do USA, ak bude omilostený, alebo prinajmenšom ak existuje šanca na spravodlivý proces. Prezident Trump, ktorý informátora kedysi označil za „zradcu“, nedávno zjavne zmiernil svoj postoj.

Britskí vedci potvrdili účinnosť vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca. Deň po tom, ako jeden dobrovoľník v Brazílii zomrel
Vedci vo Veľkej Británii tvrdia, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca proti Covid-19 sa chová v ľudskom tele podľa očakávaní. Nový výskum bol zverejnený deň po tom, čo brazílske úrady oznámili smrť jedného z dobrovoľníkov, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár