V sobotu otestovali takmer 2,6 milióna ľudí, z nich bolo 25 850 pozitívnych
01 | 11 | 2020 I SITA

V sobotu otestovali 2 581 113 ľudí, z nich bolo 25 850 pozitívnych. Predstavuje to takmer presne jedno percento. Na nedeľnej tlačovej konferencii o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď. "Je to dôkaz, že Slovenská republika ako spoločenstvo zodpovedných ľudí funguje," povedal predseda vlády Igor Matovič.


Minister obrany potvrdil, že testovanie doposiaľ odhalilo vznikajúce lokálne ohniská v niektorých obciach. „Podľa tých údajov, ktoré máme, sa nám najviac prípadov objavilo v regionálnom veliteľstve Žilina, Topoľčany, Ružomberok a Prešov,“ uviedol Naď a dodal, že v tomto momente je funkčných 4 782 odberných miest, nasadených je 40 463 osôb z toho 6 319 vojakov a asi 14 500 zdravotníkov.

„Nezaznamenali sme okrem pár drobných incidentov žiadny výrazný bezpečnostný problém. Ľudia sa naozaj správali veľmi úctivo, dobre, bez problémov a pristupovali k tomu veľmi zodpovedne,“ uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO).

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) v sobotu nasadil 57 odberných tímov a Horská záchranná služba poskytla 50 zdravotníckych záchranárov na podporu odberných miest v rámci celého Slovenska. Potvrdil to prezident HaZZ Pavol Mikulášek.

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) by pri takomto enormnom počte nárastu infikovaných Slovensku o niekoľko týždňov hrozil totálny kolaps nemocníc a poskytovania zdravotnej starostlivosti. Ako dodal, konzílium epidemiológov konštatovalo, že za tejto situácie nie je riešením nič iné ako úplný lockwdown krajiny s ponechaním základnej infraštruktúry. "Do tejto situácie prišla vláda s celoplošným testovaním, po sobote je jednoznačné, že tento nápad sa podaril," povedal Krajčí. Vyzval všetkých, ktorí sa ešte nezúčastnili na testovaní, aby tak urobili v nedeľu.

"To, čoho sme svedkami, je druhé Slovenské národné povstanie," dodal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Nie je to podľa neho úspech vlády, ale úspech Slovenska.