Sudkyňa najvyššieho súdu bude čeliť disciplinárnemu konaniu
30 | 10 | 2020 I SITA

Predseda Najvyššieho súdu SR (NS SR) Ján Šikuta podal návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudkyni Dane Wänkeovej.


Ako ďalej informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, predmetom disciplinárneho návrhu sú skutočnosti a okolnosti týkajúce sa správania sudkyne Wänkeovej s ohľadom na rozhovor so sudkyňou Marcelou Malatkou na zasadnutí trestnoprávneho kolégia 17. júna tohto roku. Podľa informácií Denníka N totiž sudkyňa Krajského súdu v Žiline Malatká mala pocit, že ju sudkyňa najvyššieho súdu zastrašuje.

„Po podrobnom zosumarizovaní všetkých relevantných informácií a ich dôslednom zvážení predseda NS SR dospel k záveru, že konanie sudkyne Wänkeovej by mohlo byť považované za konanie dosahujúce intenzitu disciplinárneho previnenia tým, že sudkyňa Wänkeová porušila svoje etické povinnosti ako sudkyňa vzbudzovať a chrániť aj zdanie svojej nestrannosti a nezávislosti. Za toto previnenie predseda NS SR navrhuje uloženie disciplinárneho opatrenia, konkrétne napomenutie,“ povedala Važanová.

Andrej Danko vyzval ministra obrany, aby odstúpil
Na svojom statuse na sociálnej sieti Danko píše: "Naď, odstúp"! Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Hovorkyňa dodala, že Šikuta nevidí konanie sudkyne Wänkeovej v rovine trestnoprávnej. Z vyžiadaného vyjadrenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) totiž vyplýva, že napriek vedomosti o obsahu výpovede sudkyne Malatkej, z doterajšieho vyšetrovania preňho nevyplývajú žiadne dôkazy, na podklade ktorých by bolo možné ustáliť dôvodné podozrenie a vznesenie obvinenia voči sudkyni Wänkeovej.

Podľa Denníka N Wänkeová v rámci vyšetrovania kauzy Plevel, týkajúcej sa korupcie na súdoch v Žiline, spochybňovala výpoveď žilinskej sudkyne Malatkej proti sudcovi Danielovi Bérešovi a naznačovala jej, že stíhaná môže byť v skutočnosti ona.