FBI zatkla čínskych agentov na pôde USA
30 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

FBI v stredu zatkla päť údajných čínskych agentov a obvinila ich z prenasledovania bývalého čínskeho úradníka žijúceho v New Jersey. Prenasledovanie ho malo prinútiť k návratu do Číny aj so svojou rodinou, kde by strávil desať rokov väzenia za obvinenia z korupcie, informuje portál Breitbart.


Čínski úradníci odsúdili USA za zasahovanie do ich protikorupčnej krížovej výpravy - „operácie Fox Hunt“. Piati muži boli zatknutí v stredu ráno FBI v New Jersey, New Yorku a Kalifornii. Boli obvinení z pôsobenia ako nelegálni agenti Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) na misii „obťažovať, prenasledovať a nútiť“ čínskych prisťahovalcov vrátiť sa domov za trest v rámci protikorupčného programu Operácia Fox Hunt, ktorý v roku 2014 zaviedol diktátor Si Ťin-pching.

Jedným z ľudí zatknutých FBI je súkromný vyšetrovateľ menom Michael McMahon, ktorý údajne poskytol spravodajské informácie o obeti a jeho manželke. FBI uviedla, že ďalší traja členovia sprisahania sú v Číne stále na slobode.

Terčom týchto čínskych agentov bol bývalý úradník čínskej vlády, ktorý sa presťahoval do USA v roku 2010. Podozriví prinútili jeho otca, aby v roku 2017 uskutočnil prekvapivú návštevu z Číny s cieľom presvedčiť syna, aby sa vrátil. V nasledujúcom roku čínski agenti nalepili na jeho dvere odkaz popisujúci hrozivé následky pre jeho manželku a deti, ak sa nevráti do Číny a „nestrávi desať rokov vo väzení“. Neskôr začali posielať výhražné správy dcére a jej priateľom na sociálnych sieťach.

Peklo z neba - ruský nálet na výcvikovú základňu v Sýrii zabil takmer 80 protureckých teroristov
Rusko sa 26. októbra rozhodlo tureckej strane poslať "správu", v ktorej sa ruskí "poštári" zamerali na výcvikový tábor protureckej islamistickej povstaleckej skupiny Shamská légia (Faylaq al-Sham). Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


"Dnešnými obvineniami sme postavili operáciu Fox Hunt z ČĽR na hlavu. Z lovcov sa stali prenasledovaní,“ uviedol v stredu asistent generálneho prokurátora pre národnú bezpečnosť John C. Demers. "Drzé pokusy čínskej vlády vyhrážať sa a obťažovať našich občanov a zákonných obyvateľov s trvalým pobytom na americkej pôde sú súčasťou čínskej kampane v našej krajine a na celom svete," dodal riaditeľ FBI Christopher Wray.

Minister zahraničných vecí Mike Pompeo tiež v stredu oznámil, že organizácia označila Národnú asociáciu pre mierové zjednotenie Číny (NACPU) za zahraničnú misiu ČĽR. "Cieľom tejto akcie je osvetliť túto organizáciu a objasniť, že ich správy pochádzajú z Pekingu, ako sme to urobili, keď sme v auguste označili Konfuciov inštitút v Amerike (CIUS) za zahraničnú misiu," uviedol Pompeo.

Podľa amerického ministerstva zahraničia NACPU kontroluje Pracovné oddelenie Spojených frontov (UFWD), orgán ČKS „poverený kooptovaním a neutralizáciou hrozieb pre vládu strany a šírením jej vplyvu a propagandy v zámorí“.

Arktické ložiská metánu sa začali uvoľňovať
Expedícia objavila nový zdroj skleníkových plynov pri východosibírskom pobreží, píše theguardian.com Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Pompeo dodal, že niekoľko ďalších čínskych organizácií je predmetom kontroly kvôli „úsiliu o rozšírenie škodlivého vplyvu Pekingu v USA“. Vyhlásil, že USA sa už nebudú zúčastňovať na Americko-čínskom fóre guvernérov na podporu spolupráce na nižšej ako národnej úrovni, ktoré bolo narušené úsilím Pekingu „priamo a zlomyseľne ovplyvňovať štátnych a miestnych vodcov pri presadzovaní globálnej agendy ČĽR“.

Čínski úradníci a štátne médiá reagovali rozhorčením na zatknutie FBI, ako aj na Pompejove kroky proti NACPU. Čínsky štátny denník Global Times odsúdil zatknutie FBI ako „škvrnu“ proti ušľachtilému úsiliu Číny vydať skorumpovaných vládnych úradníkov.


„Operácia Fox Hunt sa zameriava na Číňanov podozrivých z ekonomických trestných činov, ktorí utiekli za more a snaží sa získať späť ich nezákonné zisky. USA sú jedným z najobľúbenejších cieľov skorumpovaných úradníkov a šéfov významných štátnych spoločností a sú miestom prevodu veľkého množstva finančných prostriedkov prostredníctvom prania špinavých peňazí. Väčšina utečencov je podozrivá z korupcie, prijímania úplatkov, sprenevery, zneužívania právomocí a sprenevery verejných prostriedkov,“ trvala na svojom ČKS.

USA nevylučujú rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe
USA budú pripravené na rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe, ak to bude potrebné na zadržanie Ruska. Oznámil to asistent prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien vo svojom vystúpení vo Washingtone Hudson Institute.... Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Napriek násilnej taktike načrtnutej v obžalobe FBI Wang trval na tom, že operácia Fox Hunt a ďalšie čínske programy presadzovania práva „uskutočňujú zahraničnú spoluprácu v prísnom súlade s medzinárodnými zákonmi, plne rešpektujú zahraničné zákony a súdnu zvrchovanosť a chránia zákonné práva a záujmy  podozrivých.“

Títo „čínski experti“ trvali na tom, že pracovníci zatknutí FBI nemôžu mať nič spoločné s operáciou Fox Hunt, pretože ich správanie nespĺňa vysoké štandardy pre medzinárodnú spoluprácu stanovené čínskymi orgánmi činnými v trestnom konaní. Čínske ministerstvo zahraničia obvinilo Pompea, ktorý je momentálne na prehliadke indicko-tichomorského regiónu, zo „šírenia vplyvu a propagandy v zámorí“.

Migranti na Cypre zaútočili na francúzske vaľvyslanectvo
Skupina asi 80 moslimov, väčšinou pozostávajúcich z migrantov z Egypta a Sýrie, strhla tento týždeň francúzsku vlajku na veľvyslanectve krajiny na Cypre, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Rovnako hovorca čínskeho ministerstva zahraničia, ktorý kritizoval zatknutie FBI, Wang Wenbin tvrdil, že americkí politici „vymýšľajú lži“ na diskreditáciu čínskeho politického systému. Trval na tom, že NACPU a ďalšie projekty Pracovného oddelenia Spojeného frontu sú zamerané na úsilie „spojiť ľudí z rôznych strán, organizácií a etnických skupín a posilniť spoluprácu medzi Komunistickou stranou Číny a ľuďmi z iných strán alebo organizácií“.

"Wang dodal, že zlomyseľné obvinenia zo strany niektorých amerických politikov sú politickou manipuláciou vychádzajúcou z ideologických predsudkov, ktorá odhaľuje ideológiu nového mccarthizmu, ktorý je v rozpore so záujmami ľudí z oboch krajín," napísal Global Times. Wang tvrdil, že vystúpenie USA z Americko-čínskeho fóra guvernérov je „proti vôli jeho obyvateľov“ a odkázal Pompeovi, aby „prestal opakovane vymýšľať lži a kráčal ďalej správnou cestou“.

Pozor na "Covidové prsty", varujú vedci
Vedci tvrdia, že u ľudí infikovaných koronavírusom sa môže vyvinúť kožný príznak známy ako Covidové prsty, informuje portál Mirror. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Diana Zaťková