Budeme si môcť túto zimu zalyžovať?
30 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Skoré sneženie v Alpách a Skalnatých horách vyvolalo rozruch, ale výhliadka dobrej lyžovačky zostáva neistá. Prognózu prináša ft.com.


V Alpách a Skalnatých horách padá sneh, ktorý medzi lyžiarmi vyvoláva nával vzrušenia a aktivitu na sociálnych médiách, píše ft.com. Vo francúzskom Tignes, kde sú vleky na ľadovci otvorené od 17. októbra, napadlo v utorok 30 cm čerstvého snehu. Podľa hovorcu „pripomína ( súčasný stav ) skôr stred zimy ako jeseň“. V USA sa ako prvé stredisko otvorilo stredisko Wolf Creek v Colorade. Zaplo svoje vleky v stredu po tom, čo minulý víkend napadlo 56 cm snehu. Mount Norquay v Alberte sa otvoril minulú sobotu. Je to prvé lyžiarske stredisko v Kanade, ktoré tak urobilo, a zároveň sa mu podarilo najskoršie otvorenie v jeho 95-ročnej histórii.

Aj keď je pravda, že sneh bude pravdepodobne dobrý, zostáva veľa otázok, či k nemu budú mať lyžiari prístup. Rekreačné strediská po celom svete sa usilovali ubezpečiť klientov, že plánujú otvorenie ako obvykle a to práve vďaka zavedením rôznych bezpečnostných opatrení proti koronavírusu. Regionálne alebo národné karanténne obmedzenia by mohli návštevnosť obmedziť a hrozí aj to, že uzavretie hraníc a pravidlá karantény výrazne obmedzia počet medzinárodných návštevníkov.
Lyžujú iba profesionáli

Minulý víkend sa otvorenie Cervinie, jedného z najväčších stredísk zábavy v Taliansku, ukázalo ako znepokojujúci príklad toho, čo by sa mohlo pokaziť. Vleky strediska začali premávať v sobotu na sezónu, ktorá mala pokračovať až do mája. V skutočnosti trvala iba dva dni - v nedeľu talianska vláda vydala núdzový dekrét o uzavretí lyžiarskych stredísk pre všetkých okrem profesionálnych pretekárov až do 24. novembra. Zábery, ktoré ukazujú dlhé rady pred pokladňou v Cervinii, ako aj preplnená lanovka, sa stali v sobotu virálnymi, aj keď nie je známe, či obrázky ovplyvnili rozhodnutie vlády. Zmätok ešte zvyšuje skutočnosť, že niektoré talianske letoviská zostali otvorené: Val Senales a Sulden am Ortler naďalej zostávajú otvorené vďaka tomu, že sú v poloautonómnom regióne Južné Tirolsko.

Chcete sa vyhnúť COVID-19? Dodržujte týchto jedenásť odporúčaní Jaroslava Flegra
Koronavírus straší vo svete už takmer rok, pričom na Slovensku sa s ním usilujeme úspešne či menej úspešne bojovať od marca. Čo však dodržiavať, aby sme sa ním nenakazili? Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Po oznámení prezidenta Macrona v stredu večer sa slávna Tignesova skorá sezóna náhle zastaví. Lanovky by mali jazdiť do štvrtka, ak to počasie dovolí, ale potom zostanú zatvorené minimálne do decembra; to isté bude platiť pre oblasť ľadovcového lyžovania v Les Deux Alpes. Strata jesennej lyžiarskej sezóny bude hlavne marketingovou ranou - účasť je obmedzená hlavne na tréningy a malý počet oddaných fanúšikov. Zásadnou otázkou ostáva, či sa francúzskym strediskám podarí znovuotvoriť včas na Vianoce.

Rekreačné strediská po celom svete zdôrazňovali, že samotné lyžovanie je vďaka čerstvému ​​vzduchu a dostatočnému priestoru oblasťou s nízkym rizikom. Väčšina z nich zaviedla podobné ochranné opatrenia na riešenie situácií, keď je sociálny dištanc ťažšie dosiahnuteľný. Strediská si napríklad vyžadujú nosenie rúšok vo vlekoch a v radoch na vleky.  Nainštalovali množstvo miest na dezinfekciu rúk a zavádzajú aj prísne obmedzenie après-ski barov. Početné koncerty a večierky otvárajúce sezónu boli zrušené a nápoje sa zvyčajne podávajú iba sediacim zákazníkom.
Rezorty v USA prijímajú obmedzenia, no fungujú

V USA je naopak väčšina lyžiarov sú návštevníci, ktorí cestujú do stredísk na jeden deň, takže kapacitné obmedzenia môžu byť nevyhnutnejšie. Napríklad spoločnosť Vail Resorts oznámila, že bude prevádzkovať systém predbežnej rezervácie vo všetkých svojich 34 severoamerických letoviskách, pričom predaj vstupeniek sa zastaví po dosiahnutí limitov.

Nemeckí vedci: Koronavírus nedokáže prežiť na žiadnom povrchu!
Najnovší objav môže znamenať príležitosť pre postupný návrat ľudí k normálnemu životu. Uviedol portál Ecology.md. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Spoločnosť v súlade s mnohými severoamerickými letoviskami si bude vyžadovať vo svojich vlekoch tiež spoločenské dištancovanie: skupiny priateľov alebo rodiny môžu jazdiť spolu, ale cudzinci budú oddelení najmenej dvoma neobsadenými miestami na sedačkovej lanovke alebo budú sedieť na opačných stranách gondoly. Jackson Hole vo Wyomingu znižuje kapacitu svojej slávnej „električkovej“ lanovky zo 100 na 51 a zároveň obmedzuje aj celkový počet lyžiarov.

Cestovné kancelárie vo Veľkej Británii hlásia rastúci záujem o výlety v neskoršom čase sezóny, na veľkonočné sviatky i mimo nich, v nádeji, že by sa situácia s koronavírusom mohla zlepšiť. Medzi možné destinácie, ktoré by akceptovali týchto záujemcov o dovolenky v neskoršom termíne patrí francúzske letovisko Val Thorens, najvyššie v Európe, kde sa sezóna vie predĺžiť až do 9. mája. Riksgransen v arktickom Švédsku je takisto pripravený otvoriť svoje dvere záujemcom o lyžovanie, avšak tu sezóna začína 26. februára a vleky sa plánujú uzavrieť až 23. mája.

S koronavírusom sa musíme naučiť žiť aspoň do jari, hovorí epidemiológ
Epidemiológ Rastislav Maďar bol počas prvej vlny koronavírusu v Čechách jednou z hlavných tvárí boja proti pandémii. V auguste sa kvôli návrhu na sprísnenie opatrení stal terčom kritiky, dnes mu však dávajú za pravdu. V rozhovore pre portál... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Natália Sollárová