Ak sa vláda nespamätá, počet obetí epidémie bude narastať - Juraj Mesík
30 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

"Testovanie nemá ako pandémiu zastaviť. Je to 100 miliónov vyhodených do vzduchu" - Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík.


"Minister Krajčí nesie bezprostrednú osobnú zodpovednosť za katastrofickú situáciu, do ktorej priviedla vláda krajinu a premiér ho mal už dávno odvolať" – myslí si analytik globálnych rizík Juraj Mesík. “Buď to premiér nechápe, alebo si to nemôže z nejakých dôvodov dovoliť,” uvažuje Mesík pre ParlamentneListy.sk.

Podľa Mesíka "veľa zdravotníkov chápe nezmyselnosť celej 100-miliónovej operácie, nehrnú sa do nej a radšej si oddýchnu pred krízou, do ktorej vláda slovenskú spoločnosť svojim ignorantstvom priviedla. Nasledujúce týždne budú stáť lekárov a sestry veľa síl." Analytik sa však vie vžiť do myslenia tých,  "čo sa dajú za tých 500 eur kúpiť..., najmä našim tak mizerne zaplateným sestričkám, na ktoré sa každá doterajšia vláda vždy tak ochotne vykašľala.

Juraj Mesík na pravú mieru prekladá viaceré propagandistické výrazy vlády: "Tragikomické je aj označovanie laickej verejnosti, čo sa bude na tejto akcii podieľať za, ak sa nemýlim, 100 eur na deň. To nie sú žiadni „dobrovoľníci“ – to sú nádenníci! Dobrovoľníci pracujú zadarmo, z presvedčenia – nie za peniaze."

K testovaniu ako takému si Mesík myslí, že "pandémiu to nemá ako zastaviť a nebudeme ani vedieť, či to akokoľvek prispelo k jej spomaleniu. V nasledujúcom týždni-dvoch sa pribúdanie nakazených spomalí v dôsledku opatrení prijatých minulý týždeň, a či k tomu testovanie akokoľvek prispelo, nikto spoľahlivo nezistí, a to ani keby chcel. Čítal som dokonca, že zdravotníci vraj majú byť honorovaní za každý pozitívny test. To už je úplný výsmech, pretože sa nikto nebude môcť spoľahnúť na to, čo niektorí pozitívni nebudú „vyrobení“, aby si niekto „privyrobil“. Kde sú peniaze, tam sa u nás vždy nájdu špekulanti, ktorí nájdu cestu, ako sa k nim dostať."

Šokujúce: Životy mnohých Slovákov s COVID-19 by zachránili lacné lieky, tvrdí Juraj Mesík
Zaujímavé tvrdenia analytika globálnych trendov a rizík, ktorý pri slovách o liečbe ochorenia na koronavírus tvrdí: Zlyhal rezort zdravotníctva! Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Ako hodnotíte postoj ministra zdravotníctva Krajčího, ktorý sa venuje prioritne agende testovania a vedecké kapacity v Prezidentskom paláci napadli komunikovanie antigénových testov vládou ako testov čo vychytávajú najinfekčnejších ľudí a tým úplne nabúrali lightmotív vládneho odôvodňovania testovania? Reaguje podľa vás minister zdravotníctva adekvátne krízovej situácii?

Analytik Mesík napriek víkendovému testovaniu predpokladá, že počet obetí pandémie bude aj naďalej rásť. "Poviem to takto: ak sa vláda nespamätá a nespustí rýchlo efektívne postupy liečby a farmakologickej profylaxie (teda aktívnej prevencie) covidu, počet obetí epidémie bude ďalej rýchlym tempom narastať a to bude stupňovať tlak, aby vláda „niečo“ urobila. No a jediné, čo zatiaľ dokázali robiť, je zatvárať. Niekedy je to opodstatnené – napríklad stredné a vysoké školy vôbec nemali v septembri vôbec  – inde to môže viesť k dlhodobo neúnosným ekonomickým stratám. O jednom som ale presvedčený – testovanie nám von z epidémie nepomôže."

Juraj Mesík tvrdí, že testovanie je okolo 100 miliónov vyhodených do vzduchu a odkazuje, aby sme si predstavili, čo sa za tú sumu dalo v zdravotníctve urobiť!

Následky pandémie budú obrovské, vláda pri narábaní s peniazmi z EÚ zlyháva, tvrdí analytik
Ekonomické následky pandémie koronavírusu budú obrovské a potrvajú roky. Zásadným faktorom pre Slovenskú ekonomiku budú peniaze prúdiace z EÚ. Hrozí však, že budú rozhádzané či rozkradnuté. V tomto ohľade vláda zlyháva na celej čiare, tvrdí... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok