Peklo z neba - ruský nálet na výcvikovú základňu v Sýrii zabil takmer 80 protureckých teroristov
29 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Rusko sa 26. októbra rozhodlo tureckej strane poslať "správu", v ktorej sa ruskí "poštári" zamerali na výcvikový tábor protureckej islamistickej povstaleckej skupiny Shamská légia (Faylaq al-Sham).


Išlo o letecky "doručované balíčky" s úplne presným miestom "doručenia". Každý balíček (bolo ich niekoľko) obsahoval určitú zmes, ktorá spôsobí za istých okolností výbuch. Tieto nálety si vyžiadali 78 mŕtvych a okolo 100 zranených. Informuje portál armyweb.cz.

Cieľový tábor sa nachádza v regióne Jabal al-Douayli na severe sýrskej provincie Idlib, blízko tureckých hraníc. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) tieto útoky vykonali ruské vzdušné sily. Potvrdil to Seif al-Raad, hovorca Frontu národného oslobodenia, povstaleckej koalície, ku ktorej je pridružený Faylaq al-Sham. Moskva však o nálete doteraz nevydala žiadne oficiálne vyhlásenie.

Podľa tlačovej agentúry AFP (Agence France-Presse) analytik z Center for a New American Security Nicholas Heras vyhlásil, že týmto aktom chcelo Rusko vyslať Turecku jasnú správu. Rusko jasne ukazuje, že môže kedykoľvek zasiahnuť akékoľvek pomocné sily Ankary, ak sa Turecko nebude podieľať na ukončení vojenských aktivít smerujúcich proti ruským záujmom v Líbyi, Sýrii a v Náhornom Karabachu.

Sýria označila Turecko za sponzora terorizmu
Damask sa počas vystúpenia pred Valným zhromaždením OSN vrhol na Ankaru a obvinil Turkov z obsadzovania oblastí na pôde Sýrie a vytvárania živnej pôdy pre teroristov, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Diana Zaťková