Akcia Víchrica zmietla ďalších sudcov. Obvinení sú z viacerých vážnych skutkov
29 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bývalý štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská mala v pondelok asi deväťhodinové stretnutie s prokurátorom, po ktorom na druhý deň NAKA zadržala niekoľko sudcov a jedného vplyvného advokáta.


Prvá veľká zatýkacia akcia na našich sudcov a advokátov, ktorú NAKA nazvala Búrka, prebehla v marci. Špeciálny tím pod názvom Hmla, zložený z elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, dlhé mesiace objasňuje rozsiahle podozrenia z ovplyvňovania súdnych rozhodnutí. Utorňajšiu akciu nazvali policajti Víchrica, ktorá tentokrát zmietla ďalšie podozrivé osoby v justícii. Podľa informácií TV Markíza sú všetci zadržaní obvinení z viacerých skutkov, vrátane zneužívania právomocí verejného činiteľa, zasahovania do nezávislosti súdu a z prijímania úplatku.
Zatkli aj sudcu Najvyššieho súdu!

Na expozitúre NAKA v Nitre vypočúvali počas stredy opäť aj obvinenú Moniku Jankovskú. Pod Zobor ju priviezli okolo deviatej ráno. Jankovská sa zrejme rozhodla spolupracovať s vyšetrovateľmi. Šepká sa, že ponúkla svedectvo o zvučných menách nielen z politiky, ale aj z biznisu. Polícia znovu zadržala aj bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú, ktorá je síce v súčasnosti už na dôchodku, funkcie sudkyne sa ale nevzdala. Polícia ju zadržala už aj v marci. Urbancová je obvinená z podplácania. Momentálne je stíhaná na slobode a hrozí jej dva až päť rokov väzenia. Podľa správ z Threemy Mariana Kočnera si Urbancová písala so sudcom Vladimírom Sklenkom, ktorý posúval Kočnerovi informácie získané od nej.

Medzi zadržanými je aj bývalá podpredsedníčka Okresného súdu Bratislava I. Katarína Bartalská, ktorá bola tiež obvinená aj v marci, no Ústavný súd nedal súhlas na jej väzobné stíhanie. Podľa Sklenku sa Bartalská angažovala v kauze "vodári", v ktorej malo dôjsť ku korupcii. Pred vyšetrovateľov NAKA priviezli i sudcu Krajského súdu v Bratislave Richarda Molnára, ktorý je stíhaný väzobne pre obvinenia z korupčnej trestnej činnosti. Ďalším zo zadržaných, ktorí už majú na krku obvinenie, je Dávid Lindter. Bol predsedom Okresného súdu Bratislava III a tiež bol zatknutý v marci. Má pozastavený výkon funkcie sudcu, no stále je advokátom. Zatkli však aj sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna a sudkyňu Okresného súdu Bratislava I. Otíliu Dolákovú.

Švecová tvrdí, že Urbancová marí viaceré doterajšie výsledky práce Najvyššieho súdu
Predsedníčka senátu Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová tvrdí, že jeho súčasná podpredsedníčka Jarmila Urbancová marí viaceré doterajšie výsledky práce NS SR a škodí kontinuite jeho vedenia. Zároveň ju naďalej vyzýva, aby sa vzdala svojej... Čítať ďalej
05 | 11 | 2019 | TASR

S putami na rukách aj elitný právnik

V rukách elitných policajtov skončil aj konkurzný právnik a milionár Zoroslav Kollár, ktorý v takzvaných mafiánskych zoznamoch figuruje v zločineckej skupine piťovcov. Gang sa živil výpalným, ich šéf a ďalší majú na krku aj vraždy. Kollár podľa Plus 7 Dní začal len nedávno rozpredávať svoj rozsiahly majetok, pričom niektoré nehnuteľnosti napísal na syna. V šifrovanej aplikácii Threema ho pomerne často spomínal Marian Kočner spolu s Monikou. Zoroslav Kollár bol známy aj svojím miliónovým automobilovým parkom a v ňom jedným z najdrahších áut na svete Bugatti Veyron za 1,130 milióna eur, či luxusným zrekonštruovaným kaštieľom s rozľahlým anglickým parkom v Tonkovciach.
Vážne ohrozenie dôveryhodnosti justície

Predseda Najvyššíeho súdu Ján Šikuta sa mal o obvinení Kolcuna dozvedieť iba z médií. „Doposiaľ oficiálne nedisponuje žiadnymi konkrétnymi informáciami, a teda nemá vedomosť za akým účelom bol sudca zadržaný. V prípade, že tieto informácie preukážu existenciu dôvodných pochybností o tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, a došlo z jeho strany k takému konaniu, ktorým bola vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva, je predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta pripravený okamžite navrhnúť sudcovi Kolcunovi dočasne pozastaviť funkciu,“ informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Prirodzene, na akciu Víchrica reagovala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „Nijako ma neteší, že sa zvyšuje počet zadržaných, väznených a stíhaných osôb v justícii, či už sú to sudcovia, advokáti, alebo prokurátori. S ohľadom na rozsah to ukazuje, že ide o systémovú záležitosť, a je preto potrebná aj systémová zmena. Nielen preto, aby sme mohli uveriť, že orgány ochrany práva, či už sú to súdy alebo prokuratúra, stoja na strane spravodlivosti, a že advokáti sú určitou predĺženou rukou spravodlivosti. Ale aj preto, aby sme naozaj systém nastavili a urobili ho funkčným pre naplnenie svojho poslania slúžiť spravodlivosti,“ reagovala ministerka spravodlivosti na akciu NAKA.

Jankovská vraj ministrovi "do očí prisahala," že s Kočnerom nikdy nekomunikovala
Monika Jankovská, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, ktorú zverejnená komunikácia z aplikácie Threema usvedčuje z nadštandartných vzťahov s mafiánom Kočnerom, s ním vraj nikdy nekomunikovala. Ministrovi spravodlivosti Gáborovi... Čítať ďalej
21 | 11 | 2019 | Magda Danková

Pre Matoviča sú to príjemné správy

Podľa Kolíkovej sa v oblasti súdov systémovou zmenou, okrem zmien, ktoré predpokladá v parlamente predložená novela ústavy, je určite aj nová súdna mapa. „Vidím preto ako nevyhnutné ju čo najskôr položiť na stôl. Nová súdna mapa má byť nástrojom pre kvalitnejšiu justíciu s cieľom mať rýchlo zrozumiteľný rozsudok, ktorému verím, že je spravodlivý. Táto zmena je však rovnako dôležitá aj pre pretrhnutie korupčných väzieb. Aktuálne sa javí, že práve pretrhnutie korupčných väzieb je to kľúčové. Kvalitnejšia justícia bude bonusom,“ dodala Kolíková.

Premiér Igor Matovič povedal, že bolo pre neho príjemné čítanie, keď mu prichádzali správy o zadržaní sudcov. „Vnímam to tak, že sme ľuďom sľúbili, že tu bude zákon platiť pre každého rovnako. Že policajti a prokurátori budú mať rozviazané ruky a chceme od nich, aby išli po zločine a zločincoch ako po údenom,“ uviedol Matovič a dodal, že napĺňajú iba to, čo ľuďom sľúbili pred voľbami. Matovič si myslí, že sa to raz na Slovensku "očistí" a verí, že sa tak bude pokračovať aj ďalších pár týždňov, uvádza v závere portál tvnoviny.sk.

Budú padať hlavy? Monika Jankovská viedla so šéfom NAKA dlhý rozhovor
Bývalá štátna tajomníčka, ktorá drží vo väzbe drží už dva týždne protestnú hladovku sa konečne stretla so šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom, s ktorým mala podľa portálu topky.sk stráviť niekoľko desiatok minút. Koho v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.