Z majetku štátneho tajomníka Martina Fecka sa vám zatočí hlava. Neuveríte, čo všetko vlastní
26 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zvykne sa hovoriť, že do politiky by mali ísť len bohatí ľudia, ktorí nepotrebujú kradnúť. Štátneho tajomníka na ministerstve pôdohospodárstva Martina Fecka pri rozlohe pôdy, ktorú vlastní, môžeme považovať za novodobého kulaka.


Ak si chce niekto pozrieť majetkové priznanie štátneho tajomníka na ministerstve pôdohospodárstva Martina Fecka asi bude riadne prekvapení. Martin Fecko, ktorý kedysi dvadsať rokov pracoval na pozemkovom úrade, totiž podľa portálu ereport.sk na východe Slovenska vlastní niekoľko desiatok pozemkov.
Vnuk kulaka s veľkou rozlohou pôdy

Majetkové priznanie poslanca Martina Fecka. Zdroj: NRSR


Portál ereport.sk chcel vedieť, ako k nim prišiel a čo s nimi vôbec robí. „Určitý majetok sme reštituovali, zvyšok som podedil a niečo som aj kúpil,“ prezradil Fecko s tým, že je vnukom kulaka a jeho rodina v minulosti vlastnila až 120 hektárov pôdy. Z tohto pohľadu má dnes politik a zakladajúci člen OĽaNO pôdy oveľa menej. „Objem pozemkov ešte neznamená veľkosť pozemkov. Ja som ten príklad, ktorý to má rozdrobené na malé čiastky a tých pozemkov je kvantum. Celkovo mám okolo 25 hektárov, z toho mám asi 12 hektárov lesa a 13 hektárov poľnohospodárskej pôdy,“ povedal štátny tajomník, ktorý sa zdráha pozemky predávať, hoci aj to sa občas stane.

V majetkovom priznaní za rok 2018 Fecko uvádza, že predal pozemok za asi 1 100 eur. Počas poslaneckého mandátu mu vraj nepribudli pozemky, aj keď si stále myslí, že nákup pôdy je najlepšou investíciou. „Financie investované do pôdy sa stále vrátia a budem nabádať slovenský národ, aby ju nepredával zahraničným partnerom,“ zdôraznil štátny tajomník.
Pôdu nechá potomkom na gazdovanie

Mnohí sa iste spýtajú, na čo má politik toľko pozemkov a čo s nimi plánuje robiť. Prirodzene, okrem toho, že by ich rád upravil tak, aby neboli rozdrobené. „Momentálne negazdujem. O les sa starám sám, o poľnohospodársku pôdu sa starajú nájomcovia, ktorí  mi platia nájomné a keď mám nejakú záhradu alebo zastavanú plochu, o to sa tiež starám sám.“ Pôdu podľa portálu ereport.sk plánuje nechať svojim potomkom pre prípad, že by niekedy chceli gazdovať.

Boris Kollár chce politikom siahnuť na majetok. Ak budú kradnúť, musia to vrátiť
Ak zamestnanec poškodí nejakým spôsobom svojho zamestnávateľa, musí za to niesť zodpovednosť. Čítať ďalej
03 | 11 | 2019 | Gabriel Matta