Využitie pandemickej krízy v ruskom letectve - prestavba lietadiel pre potreby námorníctva
26 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

V Ruskej federácii je v hangároch momentálne odstavených najmenej tridsať moderných civilných dopravných Tupolevov TU -204/214. A ruské námorníctvo súrne potrebuje nové a silné hliadkové a protiponorkové stroje.


Túto službu nateraz plnia najčastejšie Il-38, ktorých základ spočíva ešte v "osemnástkach", turbovrtuľových Iljušinoch zo začiatku šesťdesiatych rokov minulého storočia. Ruské ministerstvo obrany teda rozhodlo o vývoji nového protiponorkového lietadla. Má byť postavené práve na báze osobného dopravného lietadla Tupolev Tu-204/214. Informuje armyweb.cz.

Veliteľstvo ruského námorníctva predložilo ministerstvu obrany technické požiadavky na nový protiponorkový stroj a ako najvhodnejší základ preň navrhlo typ Tu-204, alebo skôr jeho verziu Tu-214. Projekt protiponorkového stroja na báze tohto typu bol dosť logický a ponúkal sa už dávno, ale potom sa objavili správy, že bol projekt uzavretý, a že sú v hre iné možnosti (napr. použitie niektorého zo strojov Berjeva, Iľjušin Il-76, alebo čakanie na MC-21). Teraz sa všetko vracia späť k lietadlám Tupoleva, avšak za trochu iných podmienok.



Podľa dostupných informácií novej protiponorkové stroje nebudú stavané novo od úplného základu, ale využijú už existujúce lietadlá. Pre ruské ministerstvo obrany to má byť rozhodne lacnejšie a rýchlejšie riešenie. Ruské zdroje uvádzajú, že v Rusku je momentálne dostupných v rôznych skladoch minimálne tridsať lietadiel Tu-204/214. Presné načasovanie výroby nových protiponorkových strojov pre ruské námorníctvo nie je zatiaľ známe, ale predpokladá sa, že prvé kusy by mohli byť k dispozícii pred rokom 2030.

Nový ruský protiponorkový a strážny špeciál má dostať moderné protiponorkové zbrane, nové prieskumné prostriedky a zodpovedajúce palubné vybavenie. Lietadlo má dlhý dolet a svojimi charakteristikami sa blíži americkému typu Boeing 737-800, ktorý je využívaný ako základ pre protiponorkový a strážny stroj P-8A Poseidon. Je tiež známe, že spoločnosť Tupolev má veľké skúsenosti s premenou osobných dopravných lietadiel Tu-204/214 na lietadlá špeciálneho určenia (Tu-214R, Tu-214ON atď.).

V Rusku sa v súčasnosti súbežne pracuje aj na modernizácii starých protiponorkových Il-38. Nová verzia Il-38SN sľubuje niekoľkonásobné zlepšenie a dokonca v niektorých smeroch aj prekonanie amerického P-8A Poseidon. Pri porovnaní týchto lietadiel sa však musia brať do úvahy celkové výkonové charakteristiky nosiča. P-8A Poseidon na báze B737-800 je schopný niesť až deväť ton zbraní a jeho vnútorné priestory umožňujú umiestniť veľké množstvo špeciálneho vybavenia, a tiež rozsiahly obranný komplex. Do úvahy je nutné vziať tiež výrazne väčšie množstvo palubného paliva, vďaka ktorému je akčný rádius amerického stroja asi 1,5-krát väčší. Vyrovnanie môže priniesť až stroj na báze Tu-204/214.

Najnovšej rozprávky americkej propagandy: "Naši stíhači si budú môcť voľne lietať po ruskej oblohe"
Americkí stíhači sa vraj budú môcť beztrestne potulovať po oblohe nad Ruskom. Vyplýva to z ich eufórie z testov bojového lietadla šiestej generácie. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Ivan Brožík