POČAS VÍKENDU BUDE CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE, TVRDÍ MATOVIČ
26 | 10 | 2020 I TASR

Ústredný krízový štáb rozhodol, že celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 sa bude realizovať počas najbližšieho víkendu, a to počas soboty (31. 10.) a nedele (1. 11.).


Premiér Igor Matovič (OĽANO) o tom informoval počas pondelkového rokovania štábu.

Správa bola aktualizovaná 26.10.2020 o 19:10.

"Som veľmi rád, že sa nám potvrdil zmysel pilotného testovania a na základe toho môžeme mať nádej, že touto operáciou, ktorú by sme realizovali počas najbližšieho víkendu, dokážeme identifikovať desiatky tisíc infekčných ľudí, ktorých môžeme aj s ich rodinami poprosiť, aby strávili nasledujúcich desať dní v karanténe, a tým pádom nenakazili ďalších ľudí," uviedol Matovič.

Ako priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), rozhodnutie zmeniť dni testovania na sobotu a nedeľu, namiesto pôvodného plánu testovať od piatka do nedele, súvisí s personálnymi, logistickými a materiálnymi limitmi. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko doplnil, že počas tejto noci sa bude velenie operácie venovať jej preplánovaniu.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) verí, že testovanie a následné pretestovanie spôsobí, že dokážeme zachytiť väčšinu nakazených. Počty infikovaných by tak mali podľa neho začať klesať.

Počet obetí bude ešte rásť a ľudia začnú zomierať aj doma, hovorí patológ
Počty mŕtvych na COVID-19 už aj u nás stúpajú a v najbližších dňoch budú zrejme rásť ešte viac. Podľa odborníkov môžeme zmenu k lepšiemu očakávať o niekoľko týždňov. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Natália Sollárová