Plošné testovanie ma prvú priemyselnú obeť: Veľký problém hlási fabrika na Orave
26 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Minulotýždňové testovanie v troch okresoch na Orave si vyžiadalo prvú „obeť“. Je ňou producent ferozliatin na výrobu ocele, spoločnosť OFZ, ktorý má v súvislosti s pilotným testovaním na ochorenie COVID-19 značný výpadok zamestnancov.


Oravskému producentovi ferozliatin na výrobu ocele nenastúpilo do práce v noci zo soboty 24. 10. na nedeľu 60 % pracovníkov kritických stredísk. Uviedol to výkonný riaditeľ firmy Branislav Klocok. Spoločnosť síce výpadok pracovnej sily očakávala a snažila sa naň vopred pripraviť preventívnym znížením výroby, no taký veľký počet ju prekvapil. „Postupne ako nám začali ľudia vypadávať, sme boli nútení výrobu znížiť až o 40 percent, niekedy aj viac - podľa toho, koľko ľudí sme mali k dispozícii na obsluhu pecí,“ uviedol Klocok, informuje o tom portál cas.sk.
Hrozí odstávka jednej z pecí

Krátko pred začiatkom plošného testovania mala oravská spoločnosť výpadok zamestnancov kritických stredísk na úrovni 20 percent. „Keďže nám vypadávali postupne, dalo sa to zvládnuť. Dnes v noci sme však mali situáciu, keď do práce nenastúpila takmer polovica zamestnancov. Na jednej zmene ich máme 19, do práce prišlo desať ľudí. Snažíme sa to vykryť v medziach toho, čo nám dovoľuje Zákonník práce, i keď to nie je jednoduché,“ povedal výkonný riaditeľ, ktorý zdôraznil, že takýto stav sú schopní udržať len niekoľko dní.

Podľa Klocoka je veľká väčšina zamestnancov spoločnosti a ich rodín už pretestovaná, no zatiaľ nemá presné informácie o tom, koľko z nich bolo pozitívnych, prípadne koľko ich neprišlo do práce z nejakého iného dôvodu. „Hromadný výpadok pracovnej sily pre OFZ znamená reálnu hrozbu, že budeme musieť odstaviť jednu z pecí. To by nás stálo od 250.000 do 500 000 eur. Pokiaľ by došlo k nekontrolovanému odstaveniu výroby, škody by boli nedozerné,“ upozornil podľa cas.sk výkonný riaditeľ.

Ministerstvo práce pripravilo nové projekty na podporu zvyšovania zamestnanosti
Ministerstvo práce a sociálnych vecí pripravilo nové projekty na podporu zvyšovania zamestnanosti. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | SITA