USA sankcionujú ruský chemický výskumný ústav, pretože je „spojený“ s počítačovým malvérom Triton
25 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Moskovský výskumný ústav zapojený do vývoja vojenského systému S-300 bol americkým ministerstvom financií zaradený na čiernu listinu kvôli údajným „spojeniam“ s malvérom používaným „proti americkým partnerom na Blízkom východe“, informuje portál RT.


Ústredný vedecký ústav chémie a mechaniky (TsNIIKhM) je „napojený na deštruktívny malvér Triton“, vyhlásil v piatok minister financií Steven Mnuchin a obvinil ho z „budovania nástrojov na mieru, ktoré umožnili“ kybernetický útok na „petrochemický priemysel“ na Blízkom východe “, ktorý sa údajne uskutočnil v auguste 2017.



Pre toto tvrdenie nebol ponúknutý žiadny dôkaz, a ani k tomu, že v „roku 2019 boli údajne hlásení aj útočníci za malvérom Triton, ktorí skenovali a testovali najmenej 20 elektrických spoločností v USA na chyby zabezpečenia.“

Údajný útok malvéru sa zameral na priemyselné riadiace systémy v zariadení a „mohol spôsobiť vážne fyzické škody a straty na životoch,“ uviedlo v oznámení ministerstvo financií.

Putin tvrdí, že osobne požiadal, aby bol Navaľnyj kvôli liečbe premiestnený do Nemecka
Vladimir Putin poprel účasť Ruska na údajnej otrave Alexeja Navaľného a uviedol, že sám žiadal prokurátorov, aby umožnili protikorupčnému aktivistovi, na ktorého sa vzťahovali cestovné obmedzenia, odletieť na ošetrenie do Nemecka, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár


V médiách sa objavili správy o kybernetickom útoku na petrochemické zariadenie v Saudskej Arábii v auguste 2017, jeho meno ani vlastníctvo však nikdy neboli zverejnené. Príbeh z New York Times z marca 2018 uviedol, že „Irán, Čína, Rusko, USA a Izrael majú technickú vyspelosť na uskutočnenie takýchto útokov“, a špekulovalo sa aj nad tým, že za tým stojí Irán, argumentujúc tým, že žiadny z ostatných nemal motív to urobiť.

V dôsledku sankcií je zablokovaný akýkoľvek majetok ústavu vo vlastníctve osôb z USA a Američanom je zakázané s nimi vykonávať akékoľvek transakcie.

Sankcie boli uložené na základe zákona o boji proti americkým protivníkom prostredníctvom sankcií (CAATSA), zákona schváleného s vetami neprekonateľnými väčšinami v snemovni aj v Senáte v júli 2017 - na vrchole hystérie „Russiagate“.

Erdogan obviňuje Rusko, USA a Francúzsko z poskytovania „vojenskej podpory“ Arménsku uprostred konfliktu v Náhornom Karabachu
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) z poskytovania „zbraňovej podpory“ Arménsku v prebiehajúcom konflikte o Náhorný Karabach a opätovne zdôraznil svoju vlastnú podporu... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár