Nemáte na nájom kvôli karanténe? Smola, môžete prísť o bývanie
25 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Kvôli opatreniam proti koronavírusu a strate práce nemala časť Slovákov na jar ako zaplatiť nájom. Vláda vtedy prijala program o dočasnej ochrane nájomníkov, ktorý tento problém riešil. Prenajímateľ nesmel nájomníka vyhodiť, pokiaľ nebol schopný platiť. V súčasnej dobe takýto program však neexistuje.


Ako informuje portál Nova, o odloženie platby nájomného mohol v lete požiadať ktokoľvek, kto v dôsledku mimoriadnych vládnych opatrení prišiel o príjem, alebo jeho časť. Nájomník však výpadok príjmu musel doložiť potvrdením od úradu práce. Pokiaľ toto potvrdenie predložil, tak s ním prenajímateľ nemohol rozviazať zmluvu a vyhodiť ho z bytu.

Žiadatelia, ktorí pri jarnej vlne o odloženie nájmu požiadali, musia nájomcovi splatiť dlh najneskôr do konca tohto roka. V súčasnej dobe však nič také neplatí. Napríklad väčšina nájomcov je pritom pri platení nájomného závislá na práci a výplate, o ktorú opäť kvôli opatreniam prišla.

Home office cez COVID-19 sa bankám páči. Prvé dve z nich už opustili svoje budovy
VÚB a Tatra banka už opustili prvé budovy. Umožnil im to úspech home officeu počas koronakrízy Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Na začiatku pandémie bol urobený program, ktorý chránil toho nájomníka. V súčasnej chvíli som ale nezaregistrovala, že by niečo také prišlo do platnosti. Okrem toho by to bol ďalší problém pre stranu prenajímateľov“ informovala právnička Lucia Kolářová.

Čo sa týka vzťahu medzi nájomníkom a prenajímateľom, tak v súčasnosti teda platia rovnaké podmienky, ako keby núdzový stav nebol. O odklad splátok nájmov ale v lete veľký záujem nebol. Podľa Úradu práce o neho požiadalo len 56 ľudí. Redakcia TN sa s otázkou, či sa chystá podobný program aj v súčasnom stave, obrátila na ministerstvo pre miestny rozvoj, bohužiaľ zatiaľ bez odpovede.

Na mapách amerických jadrových bombardérov bol roky aj cieľ s názvom Bratislava či Košice
Americký plán nukleárneho holokaustu od Berlína po Vladivostok by strčil do vrecka aj tie najfantastickejšie filmové scenáre. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Ivan Brožík