Toto by ste mali vedieť o opatreniach zákazu vychádzania
24 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Iba nedávno prijaté opatrenia vlády Igora Matoviča vyvolali medzi obyvateľmi Slovenska nielen veľa nevôle, ale aj otáznikov. Na niekoľko otázok vieme odpoveď.


Môžem si zobrať po ceste do práce kávu so sebou? Môže si ísť maliar kúpiť do obchodu farbu, keďže je to súčasť jeho zamestnania? Ako budú vyzerať Dušičky? Jednotlivé inštitúcie - ministerstvá, polícia či úrad vlády,  ešte len spresňujú, ako počas zákazu vychádzania riešiť rôzne životné situácie a nevedia, kto by mal tieto otázky zodpovedať. Ministerstvo zdravotníctva najskôr na otázky SME neodpovedalo s tým, že ich preposiela na Úrad verejného zdravotníctva, ktoré opatrenia aj zverejňuje na svojom webe. Neskôr ale predsa len odpovede denníku SME poslalo.
Ostaňte doma až do otestovania

Úrad verejného zdravotníctva bližšie informácie nechce poskytnúť s tým, že by ich mal vysvetliť úrad vlády, keďže vláda tieto opatrenia vo štvrtok prijala. Za ministerstvo vnútra napokon odpovedala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová, ktorá ale na väčšinu otázok neodpovedala s tým, že platí vyhlásenie ministra vnútra Romana Mikulca, že ľudia by sa mali snažiť ostať doma a bydliská opustiť len v nevyhnutných prípadoch.

Podobné vyhlásenie poskytlo aj ministerstvo hospodárstva vedené Richardom Sulíkom. „Noviny sú plné nariadení a výnimiek. Korona je komplikovaná. Všetci majú tisíce otázok, na ktoré je možné mať milión odpovedí. Netreba však špekulovať. V podstate ide o jedno - ostať doma až do testovania, aby splnilo svoj účel,“ píše ministerstvo na svojom facebooku.

Je rozhodnuté: Lockdown bude. Od soboty platí zákaz vychádzania!
Ústredný krízový štáb rokoval od ôsmej ráno, následne rokovala vláda. Premiér Matovič priznal, že šlo o mimoriadne ťažké rozhodovanie. Rozhodnutie padlo na základe alarmujúcich dát o úmrtiach a nakazených. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Odpovede, ktoré by vás mohli zaujímať

Napriek tomu sa denníku SME podarilo zozbierať niekoľko usmernení, ktoré vysvetľujú jednotlivé obmedzenia v oficiálnych dokumentoch.
Môžem chodiť do zamestnania?

Áno, cesta do zamestnania alebo za výkonom podnikateľskej činnosti sa nepovažuje za porušenie zákazu vychádzania.
Čím sa mám preukázať, keď ma zastaví po ceste policajt?

To zatiaľ nie je jasné. Ľudia sa podľa ministra vnútra Mikulca nebudú musieť na ceste do práce preukazovať pracovnou zmluvou, tak ako to bolo počas prvej vlny.
Kam si môžem ísť zašportovať?

Aj na športovanie sa vzťahuje zákaz vychádzania. Výnimkou je pobyt v prírode mimo zastavanej časti mesta v okrese bydliska. Hranice zastavanej časti sa dajú nájsť v katastrálnych mapách.
Môžem ísť s rodinou na chatu mimo svojho okresu, ak tam mám vybavený prechodný pobyt?

Nie, na túto situáciu sa vzťahuje zákaz vychádzania.
Môžem vykonávať donáškovú službu a tovar doručovať?

Áno, cesta za výkonom podnikateľskej činnosti sa nepovažuje za porušenie zákazu vychádzania, takže ak to charakter vašej činnosti a tovarov alebo služieb umožňuje, prejdite na donáškovú službu, odporúča poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska Jaroslava Lukačovičová.
Môžem tovar posielať prostredníctvom pošty alebo kuriéra?

Áno, ak zákazník poruší zákaz vychádzania za účelom návštevy pošty a teda vyzdvihnutia zásielky, takýto úkon sa nepovažuje za porušenie zákazu vychádzania.
Celý deň som pracoval a idem domov. Môžem sa zastaviť na pivo v neďalekom bare?

Ak sa vraciate z práce od jednej do piatej v noci, zastaviť sa môžete. Inak je to zakázané. Ďalej platí, že prevádzky môžu jedlo a nápoje podávať len vonku na terase alebo so sebou.
Môžem ísť za dieťaťom pri striedavej starostlivosti?

Áno, na túto situáciu sa vzťahuje výnimka o opatrovaní blízkej osoby. Rodič ale podľa ministerstva zdravotníctva nemôže ísť pozrieť svoje deti, ktoré sú u starých rodičov v inom okrese.
Môžem ísť počas Dušičiek na cintorín?

Na cintoríny sa podľa predsedu vlády Igora Matoviča počas zákazu vykázania chodiť nemá a to ani počas sviatku Všetkých svätých a Spomienky na zosnulých. „Platia pravidlá, ktoré platia. Keď si dáte do toho otázku, či môžete ísť na cintorín, z toho vám výsledok vyjde. Nemusím vám to explicitne povedať, však máme zákaz vychádzania, máme určené prevádzky alebo výnimky, ktorých sa to týka, ja som tam cintoríny nenašiel, takže buďme naozaj zodpovední,“ povedal v piatok Matovič. Výnimkou sú pohreby. Stále platí, že ľudia na pohrebe musia v exteriéri dodržiavať od seba vzdialenosť dva metre a počet účastníkov v interiéri v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jedna osoba na 15 štvorcových metrov.
Musím sa testovať v mieste trvalého bydliska?

Test môžete absolvovať na ľubovoľnom odbernom mieste v čase 08.00 – 12.00 h a 13.00 – 20.00 h, nemusíte sa vracať do miesta trvalého bydliska. Vláda však prosí občanov, aby prioritne využívali odberné miesta zriadené v ich meste alebo obci.
Ak som pozitívny alebo sa nechcem dať testovať, môžem ísť do dobrovoľnej karantény aj do hotela?

Áno, ministerstvo dopravy už vyzvalo ubytovacie zariadenia, aby poskytli svoje
služby pre ľudí, ktorí sa v rámci celoštátneho testovania rozhodnú pre takúto formu dobrovoľnej karantény. Cenu si stanovia samotní hotelieri a hostia si pobyt hradia sami.
Mám nárok na pandemickú PN ak sa nepôjdem otestovať a následne ostanem doma?

Minister práce Milan Krajniak vo štvrtok večer po rokovaní vlády povedal, že kto nepôjde na testy, bude sa musieť z práce uvoľniť, pretože takzvanú pandemickú PN nedostane. Nárok na ňu má ten, kto sa testovania zúčastní a vyjde mu pozitívny výsledok.
Budú stáť policajti na štátnych hraniciach a hraniciach okresov?

Policajné kontroly nebudú na hraniciach okresov tak, ako to bolo na Veľkú noc. „Spoliehame sa na občanov, že pochopia, z akého dôvodu sa to zaviedlo,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec. Sprísňuje sa režim na hraniciach s Ukrajinou a platí režim na hranici s Českou republikou, kde prebiehajú náhodné kontroly. V pondelok bude zasadať ďalší krízový štáb, ktorý bude opatrenia na hraniciach prehodnocovať.
Aké sú pokuty?

Polícia bude dodržiavanie zákazu vychádzania kontrolovať a v prípade porušenia bude každý prípad riešiť individuálne. Sankcie zostávajú vo výške ako dosiaľ, v blokovom konaní do 1000 eur a v správnom konaní, ktoré rieši Úrad verejného zdravotníctva a okresné úrady do 1659 eur. Členovia vlády však vo štvrtok zdôrazňovali, že cieľom nie je ľudí čo najviac pokutovať, ale presvedčiť ich, aby ostali doma. „Chcel by som poprosiť ľudí, aby nerobili schválnosti a nehľadali cestičky, ako to obídu,“ povedal Mikulec.
Daňové úrady medzi výnimkami chýbajú, znamená to, že osobne priznanie nepodám?

Áno, presne tak, daňové úrady vláda medzi výnimkami zo zákazu vychádzania neschválila a preto ich nikto nemôže navštíviť. Paradoxne, Finančná správa potvrdzuje, že otváracie hodiny nemení a je naďalej pripravená prijímať daňové priznania odložené do konca októbra. Priznanie je možné podať na pošte alebo online.
Musím mať prevádzku z titulu nariadenia zatvorenú?

Nie, prevádzku môžete mať otvorenú. Problémom je, či sa vám to oplatí, pretože zákazníci k vám prísť nemôžu. „Obmedzenia sú prísne tento jeden týždeň. Predpokladám, že veľa predajní zavrie, lebo si povedia, že sa nám to neoplatí. Tento týždeň je jednoducho obeta, ktorú musíme všetci priniesť aj majitelia predajní,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Výnimkou sú len podnikatelia alebo živnostníci, ktorí potrebujú tovar, ktorý predávate, pre výkon ich povolenia. Ako predajca môžete vykonávať iné činnosti typu inventúra alebo upratovanie. Takisto je teoreticky možné si v obchodoch nakúpiť od 1:00 do 5:00.
Ak nepatrím k výnimkám z nariadenia vlády a do mojej prevádzky príde zákazník, mám problém ja alebo on?

Problém má zákazník, pretože porušil zákaz vychádzania a navštívil prevádzku, ktorá nepatrí medzi vymenované výnimky. Ak by prišla kontrola, predajca by nemal byť potrestaný. Zákazníkom môže byť len podnikateľ alebo remeselník, ktorý tovar z obchodu potrebuje ku svoje práci.
Ak potrebujem kúpiť napríklad cement zo stavebnín, je možné nariadenie obísť?

Je tu možnosť. Ak máte suseda, ktorý pracuje ako remeselník v stavebníctve a má živnostenský list, môže ísť nakúpiť za vás. Obchod nevie odlíšiť, pre koho je cement kupovaný a váš sused sa tak môže tváriť, že cement kupuje pre výkon svojej práce.
Mám ako podnikateľ nárok na nejakú kompenzáciu od štátu?

Áno, aj napriek tomu, že podniky nebudú zatvorené povinne, štát naďalej poskytuje príspevky z takzvaného balíka prvej pomoci. Zamestnávatelia si môžu vybrať medzi príspevkom na mzdu zamestnanca vo výške 80 percent superhrubej mzdy alebo najviac 1100 eur, alebo príspevkom pri poklese tržieb, ktorý je najviac 810 eur na zamestnanca. Živnostníci, ktorý nezamestnávajú, majú tiež nárok na príspevok pri poklese tržieb vo výške od 270 do 810 eur.
Budem mať nárok na dotáciu na nájom, ktorú pripravilo ministerstva hospodárstva?

Dotácie na nájom, ktoré poskytuje ministerstvo hospodárstva, sú zatiaľ plánované do 30. novembra 2020 a je možné o ne požiadať len v prípade, ak prevádzka musela byť zatvorená z titulu nariadenia Úradu verejného zdravotníctva alebo bola podstatne obmedzená zákazom prítomnosť verejnosti v predmete nájmu. Ministerstvo hospodárstva už oznámilo, že dotácie na nájmy predĺži. “Informácie k nariadeniu boli len včera, preto sme to ešte nestihli dať do novej schémy a prezentovať to. V dotáciách plánujeme pokračovať a pracujeme na tom,” povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková.
Ako budú fungovať súdy?

Ministerstvo spravodlivosti odporúča súdom zrušiť respektíve odročiť súdne pojednávania, hlavné pojednávania, verejné zasadnutia, ktoré sa majú uskutočniť v čase od 24. októbra 2020 do 1. novembra 2020. Odporúčanie zrušiť a odročiť pojednávania platí aj pre notárov vykonávajúcich dedičské pojednávania, ako aj pre súdnych exekútorov pri úkonoch, ktoré vyžadujú fyzickú prítomnosť osôb.
Aké opatrenia prijala vo štvrtok vláda?

Zákaz vychádzania v okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín a v okrese Bardejov

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu

  • v čase od 01.00 do 05.00 hod,

  • cesta na testovanie,

  • najbližšie potraviny,

  • lekáreň, lekár,

  • starostlivosť blízku osobu,

  • starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá,

  • vetranie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska,

  • pohreby,

  • dojazd od bydliska do 25.10.2020


Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test – nie starší ako z 23.10.2020)

  • cesta do zamestnania,

  • doprovod dieťaťa do školy,

  • najbližšie potraviny,

  • lekáreň, lekár,

  • starostlivosť o blízku osobu,

  • starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá,

  • venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska,

  • pohreby,

  • cesta na poštu, do banky, do poisťovne,

  • cesta do čistiarne,

  • cesta do autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt,

  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)


Zákaz vychádzania – celé Slovensko

Výnimka zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu

  • v čase od 01.00 do 05.00 hod

  • cesta na testovanie,

  • cesta do zamestnania, doprovod do školy,

  • doprovod dieťaťa do školy,

  • najbližšie potraviny,

  • lekáreň, lekár,

  • starostlivosť o blízku osobu,

  • starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá,

  • venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska,

  • pohreby,

  • cesta na poštu, do banky, do poisťovne,

  • cesta do čistiarne,

  • cesta do autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt,

  • pobyt v prírode (v okrese bydliska),

  • dojazd do bydliska do 25.10.2020


W.H.O. Odsudzuje lockdown spôsobený koronavírusom. Príde „zdvojnásobenie“ globálnej chudoby
Vyslanec Spojeného kráľovstva pri Svetovej zdravotníckej organizácii (W.H.O.) odsúdil masový lockdown, ktorý priniesol koronavírus. Kritizuje „príšernú globálnu katastrofu“ spôsobenú zrútením svetovej ekonomiky Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Mário Martinka