Matovič je s prvým dňom testovania spokojný. S odbermi pomáhal aj Krajčí
24 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

O pilotné testovanie na Orave a v Bardejove bol počas prvého dňa obrovský záujem. Podľa premiéra Igora Matoviča sa ukázalo, že ide o efektívny nástroj, pretože sa podarilo zachytiť oveľa viac pozitívnych ako pri bežnom PCR testovaní.


Na testovaní sa počas prvého dňa zúčastnila takmer tretina z plánovaných 180-tisíc obyvateľov Oravy a Bardejova. Mnohí stáli v dlhých radoch aj viac ako hodinu. „Ludia si uvedomujú, že je to cesta ku slobode“, uviedol premiér v piatok večer na mimoriadnom brífingu, keď informoval o výsledkoch prvého dňa zo 4 okresov.

Do 17. hodiny otestovali v okrese Bardejov, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín viac ako 41-tisíc ľudí a z nich bolo 1506 pozitívnych. Keďže testovanie pokračovalo až do 20. hodiny, celkové čísla sú ešte vyššie. Na základe týchto informácií Matovič odhaduje, že antigénové testovanie je asi 20 až 25-krát účinnejšie v zachytávaní infekčných osôb.

Fico vyzval voličov Smeru na rešpektovanie opatrení vlády a ohľaduplnosť
Šéf Smeru-SD Robert Fico požiadal voličov strany, aby rešpektovali inštrukcie vlády, ktoré vo štvrtok (22. 10.) prijala. Hovoril o potrebe chrániť sa a byť ohľaduplnými. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | TASR


V uvedených oblastiach sú klasickými PCR testami schopní identifikovať maximálne 230 pozitívnych za deň a približne tretina z nich, čo je asi 70 ľudí, je aj infekčná. Pomocou antigénových testov sa podarilo odhaliť viac ako 20-násobok tohto počtu. Premiér to preto považuje za „mimoriadne efektívny“ spôsob. Ďalej upresnil, že tým nechce odsúdiť PCR, ukazuje sa však, že v prípade explozívneho šírenia je možné oveľa rýchlejšie nájsť infekčných pomocou antigénových testov.

Zároveň apeloval na všetkých, ktorí obdržali certifikát s negatívnym výsledkom vyšetrenia, aby nepoľavili v odporúčaných opatreniach. Podľa Matoviča to dokazuje len to, že momentálne nie sú infekční. Preto by aj naďalej mali nosiť rúška, umývať si ruky a dodržiavať odstup. Výsledky tiež ukázali, že približne každý 28. človek v Bardejove a na Orave je infekčný. Pozitívny je teda zhruba každý desiaty.

ŠKANDÁL: Trnavský podnikateľ dodávajúci milióny koronatestov podnikal so štátnym tajomníkom!
Trnavský obchodník s medicínskymi potrebami sa s jedným vysokopostaveným politikom súčasnej koaličnej vlády predsa len pozná. A to už dosť dlho. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Do testovania bol osobne zapojený aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako lekár v rámci akcie Zdravotníci pomáhajú Slovensku robil odbery na základnej škole v Bardejove. Počas jeho služby nemali žiadny pozitívny nález, píše portál Nový čas. Minister potvrdil, že ľudia museli na testovanie veľmi dlho čakať, podľa neho však boli príjemní, disciplinovaní a vďační. Za čakanie sa im ospravedlnil a všetkým zúčastneným poďakoval za spoluprácu.

Krajčí následne so svojím intervenčným tímom navštívil nemocnice v Bardejove, Svidníku a Starej Ľubovni. Na tlačovej besede informoval, že hľadali spôsob, ako si tieto zariadenia môžu navzájom pomôcť a ako je možné zlepšiť poskytovanie ich zdravotnej starostlivosti. V bardejovskej nemocnici testovaním zistili, že 8 zdravotných sestier má nový koronavírus. Celkovo tu majú s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 35 pacientov.

Kotlebov koronavírus vyplašil parlament. Všetci sa testujú a už pribudli aj pozitívni
Marian Kotleba má nový koronavírus a je presvedčený, že sa nakazil na „gestapáckom“ súde. Keďže bol potom aj v parlamente, Boris Kollár zariadil pretestovanie všetkých jeho poslancov i zamestnancov. Podľa portálu tvnoviny.sk sú zatiaľ dvaja... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Natália Sollárová