Vedci odhalili „trik“, vďaka ktorému je koronavírus oveľa infekčnejší ako jeho predchodca SARS
23 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vedci odhalili tajnú zbraň, ktorú používa SARS-CoV-2, vďaka ktorej je oveľa infekčnejšia ako jej predchodca SARS-CoV pred 17 rokmi, čo by mohlo potenciálne odhaliť nové spôsoby boja proti šíreniu pandémie, informuje portál RT.


Rovnako ako pôvodný SARS, aj SARS-CoV-2 využíva receptor ACE2 na prístup k našim bunkám a rýchle sa šíri po celom našom dýchacom systéme i mimo neho.

„Východiskovým bodom našej štúdie bola otázka, prečo sa SARS-CoV, koronavírus, ktorý viedol k oveľa menšiemu prepuknutiu choroby v roku 2003, a SARS-CoV-2, šíria takým odlišným spôsobom, aj keď používajú ten istý hlavný receptor ACE2,” uviedol virológ z Helsinskej univerzity Ravi Ojha.

Vedci z Technickej univerzity v Mníchove v Nemecku a Helsinskej univerzity vo Fínsku skúmali povlak vírusu pod elektrónovým mikroskopom a porovnali genómy týchto dvoch vírusov.

ŠKANDÁL: Trnavský podnikateľ dodávajúci milióny koronatestov podnikal so štátnym tajomníkom!
Trnavský obchodník s medicínskymi potrebami sa s jedným vysokopostaveným politikom súčasnej koaličnej vlády predsa len pozná. A to už dosť dlho. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Zistili, že nový koronavírus sa takpovediac „naučil nový trik“, získal akýsi „ťaháčik“ používaný inými nepríjemnými patogénmi, ako je ebola, HIV a vtáčia chrípka, aby sa agresívnejšie zachytával na ľudských tkanivách.

Zistili, že koronavírus využíva tento „hák“ na receptor neuropilín-1, ktorý lemuje nervové tkanivá vo vnútri ľudskej nosnej dutiny.

Na potvrdenie svojich podozrení potom vedci nasadili monoklonálne protilátky (protilátka vyrobená klonovaním bielych krviniek), ktoré vyvinuli tak, aby blokovali prístup k neuropilínu-1. Následne zaviedli „pseudovírusy“ určené na napodobňovanie správania SARS-CoV-2, ale bez akýchkoľvek intenzívnych auto-replikačných vlastností, kvôli ktorým bolo oveľa ťažšie infikovať bunky, keď bol blokovaný neuropilín-1.

Britskí vedci potvrdili účinnosť vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca. Deň po tom, ako jeden dobrovoľník v Brazílii zomrel
Vedci vo Veľkej Británii tvrdia, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca proti Covid-19 sa chová v ľudskom tele podľa očakávaní. Nový výskum bol zverejnený deň po tom, čo brazílske úrady oznámili smrť jedného z dobrovoľníkov, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár


"Ak si myslíte, že ACE2 je zámok dverí pre vstup do bunky, potom by neuropilín-1 mohol byť faktorom, ktorý smeruje vírus na dvere," hovorí Balistreri.

Pokusy na myšiach potvrdili úlohu receptora pri získavaní vírusu do ich nervovej sústavy, aj keď priama súvislosť s traumatickým poškodením, ktoré sa zaznamenalo na ľudskom mozgu po Covid-19, sa musí ešte poriadne preštudovať.

Mladý športovec fanúšikom tvrdil, že koronavírus neexistuje. Nakoniec naň zomrel
Fitnes influencer, len 33-ročný Dmitriy Stuzhuk z Ukrajiny, nečakane zomrel na komplikácie spôsobené novým koronavírusom. Existenciu vírusu popieral, kým sa sám nenakazil. Bol otcom 3 detí. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Natália Sollárová