Profesor Krčméry: Sviatky pamiatky na zosnulých vidím skepticky, Vianoce už ale optimisticky
23 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Podľa Vladimíra Krčméryho za problémy nedostatku zdravotníckeho personálu nenesie zodpovednosť ani súčasná, ani minulá vláda. Tieto medzery podľa neho v zdravotníckom sektore už 30 rokov.


Podľa profesora Vladimíra Krčméryho za problémy nedostatku zdravotníckeho personálu nenesie zodpovednosť ani súčasná, ani minulá vláda, píše portál noviny.sk. Profesor hovorí, že tieto medzery v zdravotníckom sektore sú tu už 30 rokov. Koronavírus ukázal túto skutočnosť širokej verejnosti. Od 1. októbra je na Slovensku vyhlásený núdzový stav a koronavírus je u nás momentálne v druhej vlne. „Priebeh každej druhej vlny je iný. Predvídanie by som zveril klubu jasnovidcov pri PKO pri druhej a tretej vlne,“ povedal profesor a vyzval k tomu, aby sme boli optimistickí. Počty nakazených stúpajú, je to následok aj vysokého počtu testovaných.
Dôležité je posilnenie imunity organizmu

Stále platia zistenia zo začiatku pandémie. Mladšie generácie sú viac odolnejšia skupina, aj keď je ich na mnohých miestach nakazených viac ako tých starších. Jednou z najdôležitejších prevencií je tá pri rizikovej skupine seniorov. „Hlavná je izolácia a obmedzenie kontaktov. Samozrejme s prichádzajúcimi dňami bez slnka je dôležité dopĺňať vitamín D,“ prezrádza profesor. Súčasťou prevencie sú aj očkovania, najmä proti chrípke a pneumokokom.

Na posilnenie imunity sú vhodné aspoň 20-minútové prechádzky na čerstvom vzduchu, ideálne na slnku. V rámci jedálnička ide o zaradenie minimálne 500 g ovocia a 500 g zeleniny denne. „Tí, ktorí sa vedia modliť, nech sa modlia a tí, ktorí sú bez vyznania môžu držať palce,“ odpovedá profesor Krčméry na otázku ako si môžeme navzájom pomôcť a dodáva, že najdôležitejšia je solidarita.

Profesor Krčméry verí, že je lepšie nechať si nadávať, ako mať plné cintoríny
Čím menej budeme disciplinovaní, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa opatrenia sprísnia. Profesor Vladimír Krčméry v rozhovore pre portál časopisu .týždeň ako odborník upozorňuje, že je dôležité, aby sme druhú vlnu čo najskôr... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Natália Sollárová

Podporovať školy lekárskeho zamerania

Laboranti otestovali v priebehu 6 mesiacov pol milióna vzoriek, to je práca, pri ktorej ľudia môžu oslepnúť. Nie je vinou súčasnej, ale ani minulej vlády, že je nedostatok zdravotníckeho personálu. Tento problém sa podľa Krčméryho ťahá už 30 rokov. Riešením je dofinancovať zdravotnícke školstvo a začať podporovať nielen lekárske fakulty, ale aj vysoké školy, ktoré majú odbory zdravotníckeho zamerania. „Inicioval som odbor verejných zdravotníkov, v tom čase sa ma pýtali načo nám budú,“ prezrádza svoje plány z minulosti Krčméry. Toto sú ale dlhodobé riešenia, tie krátkodobé vidí profesor v solidarite a dobrovoľníctve.

Recept na ukončenie pandémie sa skladá z dodržiavania opatrení a prichádzajúcej vakcíny. Skúsenosti a štatistiky preukazujú, že za posledných 50 rokov sa všetky pandémie dostali pod kontrolu. „Významnou zložkou kontroly bolo očkovanie,“ hovorí profesor Krčméry.

Profesor Krčméry vidí na zastavenie koronavírusu len jedno riešenie
Populárny infektológ a odborník na tropickú medicínu sprevádzal Slovákov počas pandémie ako člen krízového štábu. Hoci sa verejných funkcií zo zdravotných dôvodov nateraz vzdal, situáciu stále sleduje. Svoj názor na COVID-19 a očkovanie proti nemu... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Natália Sollárová

Vakcíny pomáhajú ukončiť pandémiu

Za posledné roky bolo podľa profesora viacero príkladov, keď vakcína pomohla ukončeniu pandémie. Len nedávno potvrdili vakcínu proti Zike. V Brazílii bol najväčší výskyt vírusu Zika zaznamenaný na severovýchode krajiny. Ukončeniu Eboly tiež predchádzala karanténa a následne vyvinutie vakcíny. „Pred rokom a pol bola žltou zimnicou ohrozených asi 70 miliónov ľudí. Zaočkovalo sa vtedy 30 miliónov ľudí a vírus zmizol,“ opisuje jeden z posledných vírusov pred koronou profesor Krčméry.

„V Číne a v Rusku už vakcínujú. Bohužiaľ, nemáme také množstvo informácii, ktoré by sme potrebovali, aby sme mohli tieto vakcíny doviezť. I keď túto možnosť nevylučujem, skôr si myslím, že sa čaká na tú európsku vakcínu, ktorá má zjednodušene troch rodičov. Jeden je z Oxfordu, druhý je z Heidelbergu a tretí je z Kórey a bratranec z Hongkongu,“ objasňuje prebiehajúce finálne fázy vývinu vakcín Krčméry. Povinné očkovanie to asi nebude, aj keď si profesor vie predstaviť, že by cestovanie do niektorých krajín bolo podmienené očkovaním proti COVIDU -19.

Desivá prognóza o ďalšom vývoji na Slovensku! Takto to vidí profesor Krčméry
Za zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu na Slovensku môže podľa profesora viacero faktorov. Ako s opatreniami proti druhej vlne korony naložia naši epidemiológovia? Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

​Sviatky zosnulých majú v rukách ľudia

Antigénne testy sú testy, ktorých výsledok je do 15 minút. Sú rýchle a efektívne. Už v dnešných dňoch využívajú tieto testy v leteckom priemysle. S týmito nimi však treba upozorniť, že prichádza predispozícia, kedy počty nakazených budú rásť. Na otázku, kde došlo k chybe v pripravenosti na druhú vlnu profesor odpovedať nechcel: „Tejto odpovedi sa vyhnem, spätné hľadanie chýb je demobilizujúce.“ Vianočné sviatky vidí profesor Krčméry optimisticky, pretože v tom čase by už mali na trh prísť aj vakcíny. Skeptickejšie je to s blížiacimi sa sviatkami zosnulých. Všetko ostáva podľa Krčméryho v rukách ľudí a ich sebadisciplíne.
Za rozhodnutia nesie zodpovednosť vláda

Profesor Krčméry opäť dostal pozvanie do krízového štábu a neodmietol. „My môžeme poradiť, môžeme niektoré veci ovplyvniť, ale to hlavné rozhodnutie majú rezorty. Asi teraz v tejto fáze tie základné kľúče od riešenia má hlavne vláda, aby zjednotila názory rezortov. Vláda prijíma rozhodnutia, ktoré sú miestami bolestné. Vláda nesie zodpovednosť a ja ich plne chápem lebo tá zodpovednosť za zdravie národa spočíva na premiérovi a ministrovi jednotlivých ministerstiev. Je to vec, ktorá ich oprávňuje prijímať rozhodnutia. Pandémia nie je už iba zdravotnícky problém, preto je dobré, že má svojho generála a veliteľa a my ako poradný zbor sme ochotný pomôcť a poradiť, keď treba,“ uzatvára pre TV JOJ profesor Krčméry.

Profesor Krčméry „naložil“ Slovákom: Úspech máte vo svojich rukách!
Počet nakazených smeruje k tisícke denne, čo je jasný dôkaz, že druhá vlna pandémie u nás udrela plnou silou. Expert na tropickú medicínu, profesor Vladimír Krčméry na jej príchod upozorňoval už v lete, mnohí to ale považovali za zbytočné... Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.