Britskí vedci potvrdili účinnosť vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca. Deň po tom, ako jeden dobrovoľník v Brazílii zomrel
23 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vedci vo Veľkej Británii tvrdia, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca proti Covid-19 sa chová v ľudskom tele podľa očakávaní. Nový výskum bol zverejnený deň po tom, čo brazílske úrady oznámili smrť jedného z dobrovoľníkov, informuje portál RT.


Skupina nezávislých britských vedcov vo svojej práci uviedla, že vakcína pracuje presne podľa zámerov jej tvorcov, akonáhle je vstreknutá do ľudského tela.

Štúdiu uskutočnilo niekoľko virológov, ktorí nie sú členmi spoločnosti AstraZeneca, a ktorú viedol Dr. David Matthews z University of Bristol, a doteraz bola publikovaná iba ako predtlač, čo znamená, že ešte neprešla procesom vzájomného prehodnotenia. Uvádza sa v nej, že vakcína presne kopíruje a vykonáva genetické pokyny, ktoré do nej naprogramovali jej konštruktéri.

Testovania v Brazílii, ktorá je podľa celkového počtu prípadov treťou najviac postihnutou krajinou na svete, pokračovali po tom, čo spoločnosť AstraZeneca tvrdila, že vyšetrovanie smrti dobrovoľníka odhalilo, že neexistujú obavy o bezpečnosť. Brazílsky dobrovoľník sa zúčastnil pokusu tretej etapy - posledného kroku pred hromadnou výrobou - aj keď nie je jasné, či mu bola podaná samotná vakcína, alebo iba placebo.

Moskva začne masové očkovanie proti Covid-19 koncom decembra
Moskva dostane prvé veľké dodávky vakcín proti Covid-19 v novembri a masové očkovanie v ruskej metropole začne podľa jej primátora Sergeja Sobyanina v decembri a januári, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár


„Po dôkladnom vyhodnotení tohto prípadu v Brazílii neexistujú obavy o bezpečnosť klinického skúšania a nezávislý prieskum okrem brazílskeho regulátora odporučil, aby testovanie pokračovalo,“ uviedla spolločnosť AstraZeneca vo vyhlásenie, ktoré bolo citované agentúrou Reuters.

Nejde o prvý takýto incident týkajúci sa vakcíny od spoločnosti AstraZeneca - za posledných pár mesiacov ochoreli aj dvaja pacienti vo Veľkej Británii, čo viedlo USA k prerušeniu týchto testovaní.

Očakáva sa, že sa obnovia už tento týždeň, avšak potom, čo americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv dokončí preskúmanie týchto troch nehôd.

„Po brexite sa staneme bezpečnejšou zemou!“ Briti budú môcť deportovať migrantov aj kriminálnikov
Ako by sa mohla Veľká Británia premeniť z hľadiska bezpečnosti, naznačila ministerka vnútra Priti Patelová, ktorá uviedla, že od začiatku nového roka sa Britom rozviažu ruky v prípade, ak budú chcieť deportovať neprispôsobivých migrantov alebo keď... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Timotej Dudka