Po úmrtí 25 ľudí chcú juhokórejskí zdravotníci zastaviť program očkovania proti chrípke
22 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Kórejská lekárska asociácia vyzvala vládu krajiny, aby zastavila plán zaočkovania miliónov občanov po tom, čo viac ako dve desiatky ľudí zomrelo po očkovaní proti chrípke, informuje portál RT.


Iniciatíva za očkovanie, ktorá sa považuje za stratégiu na potenciálne vyrovnanie komplikácií vyvolaných vakcínou Covid-19, si kladie za cieľ poskytnúť zadarmo injekcie proti chrípke 19 miliónom ľudí. Ambiciózny podnik sa však po účasti v programe dostal pod paľbu po tom, čo zahynulo 25 ľudí, vrátane 17-ročného chlapca a 70-ročného muža.


Očkovanie bolo pozastavené na tri týždne po tom, čo sa ukázalo, že asi päť miliónov dávok, ktoré si vyžadujú chladenie, sa pri transporte do zdravotníckeho zariadenia skladovalo pri izbovej teplote. Program bol obnovený 13. októbra. Žiadny z ľudí, ktorí zomreli, nedostal stiahnuté dávky.


Putin vylúčil pritvrdenie opatrení kvôli koronavírusu
Putin zároveň vyzval podnikateľov v Rusku, aby dôsledne dodržiavali bezpečnostné pravidlá odporúčané lekármi. Uviedol portál Iz.ru. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič




Počas štvrtkovej tlačovej konferencie požiadal Choi Dae-zip, prezident Kórejskej lekárskej asociácie o pozastavenie kampane proti chrípke, kým nebude možné správne vyriešiť obavy o bezpečnosť vakcíny. Kórejské zdravotnícke orgány tvrdia, že nenašli žiadne priame väzby medzi hlásenými úmrtiami a chrípkou.

"Počet úmrtí sa zvýšil, ale náš tím vidí malú pravdepodobnosť, že úmrtia boli výsledkom očkovania," uviedol počas vystúpenia v parlamente Jeong Eun-kyeong, riaditeľ Kórejskej agentúry pre kontrolu a prevenciu chorôb. Minister zdravotníctva Park Neung-hoo uznal, že ľudia „majú obavy“ z vakcíny. Uviedol však, že program bude pokračovať. Predbežné vyšetrovanie šiestich úmrtí nezistilo žiadnu priamu súvislosť s injekciou, ktorú dostali.

MIMORIADNE: Lockdown má byť už od pondelka, v súčasnosti dolaďujú detaily
O tom, ako bude lockdown vyzerať, ako bude prebiehať a či s ním bude spojené aj celoplošné testovanie práve rokuje Ústredný krízový štáb. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Od obnovenia programu dostalo chrípku 8,3 milióna Kórejčanov a podľa zdravotníkov je hlásených asi 350 negatívnych reakcií na injekciu.

Bezpečnosť očkovacích látok sa stala veľmi aktuálnou otázkou, pretože vlády a farmaceutické spoločnosti sa ponáhľajú s vývojom účinného očkovania proti koronavírusu. Brazílska Národná agentúra pre dohľad nad zdravím v stredu uviedla, že dobrovoľník, ktorý sa zúčastňoval skúšok vakcíny AstraZeneca na Oxfordskej univerzite zomrel na komplikácie spôsobené Covidom-19. Jednotlivec však mohol byť súčasťou kontrolnej skupiny užívajúcej placebo.

V prípade testovania nebudeme mať dosť profesionálov, tvrdí Lučanský
V prípade celoplošného testovania budú vojaci, policajti, hasiči a zdravotníci potrební aj na iných ako odberných miestach, toľko profesionálov však nemáme. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | TASR