Integrácia migrantov z roku 2015 zlyhala, upozorňuje švédsky profesor
22 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Švédsky profesor ekonómie Johan Eklund kritizoval zlyhanie vlády pri integrácii migrantov, ktorí prišli v roku 2015, do pracovnej sily, informuje portál Breitbart.


Počas vrcholenia migračnej krízy v roku 2015 prišlo do Švédska spolu 163 000 migrantov a z tých, ktorým bol udelený azyl, bolo okolo 60 000 udelený trvalý pobyt. Napriek úsiliu však v roku 2019 pracovala iba o niečo viac ako polovica osôb vo veku 20 až 64 rokov s oprávnením na pobyt.

Asi 11 900 migrantov sa zúčastnilo miestnych programov sociálnej starostlivosti v roku 2019, zatiaľ čo 10 000 poberalo rodičovský príspevok a 8 700 dostávalo peniaze na pomoc študentom,  informujú  noviny  Helsingborgs Dagblad.

Slovensko stojí pred uzatvorením krajiny, ÚMS žiada jasné pokyny k celoplošnému testovaniu
Dnes je už isté, že Slovensko stojí pred uzatvorením krajiny. V tlačovej správe to uviedla Únia miest Slovenska (ÚMS). Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | SITA


"Nie som pripravený ukazovať prstom akýmkoľvek smerom, o koho zlyhanie sa jedná. Ale ako ekonóm reagujem na skutočnosť, že existujú tisíce jednotlivcov v produktívnom veku, ktorí nemajú vôbec žiadny príjem,“ uviedol Johan Eklund, profesor na Blekinge Institute of Technology. "Je to záťaž pre spoločnosť. Závislosť od grantov predstavuje sociálno-ekonomický náklad. Je tu tiež otázka, čo sa stane s jednotlivcami, ktorí sa nezúčastňujú na chode spoločnosti?“ dodal.

Aj medzi približne 35 400 migrantmi, ktorí pracovali v roku 2019, mnohí nedostávali vysoké platy, takže za rok dosiahli v priemere iba 100 000 švédskych korún (11 440 dolárov), pričom ženy zarábali iba 52 000 korún (5 950 dolárov) v priemere. Štúdia, ktorú vypracoval profesor Eklund, ukázala, že z migrantov, ktorí prišli do Švédska v rokoch 1990 až 2016, sa iba polovici podarilo stať sa sebestačnými a nevyžadovať po 12 až 13 rokoch života v krajine vládne dávky.

Matovič si uvedomil chybu voči prezidentke. Čiastočne
Premiér sa rozhodol ospravedlniť prezidentke za to, že o plošnom testovaní informoval najprv nemeckú kancelárku. Podľa jeho statusu to vykonal v „dobrej vôli“. Okrem toho sa riadil Čaputovej želaním, aby vláda informovala až o definitívnych veciach... Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Zatiaľ čo švédski politici presadili viac utečencov, žiadateľov o azyl a ďalších migrantov na obsadenie potrebných pracovných miest, Švédsko malo veľké problémy s integráciou nových osôb do pracovnej sily. Pričom miera nezamestnanosti cudzincov zostala oveľa vyššia ako miera nezamestnanosti švédskych rodákov.

Jedným z dôvodov vyššej nezamestnanosti migrantov, okrem jazykovej bariéry, je nedostatok vzdelania. Správa švédskeho úradu práce zverejnená na začiatku tohto mesiaca odhalila, že takmer polovica cudzincov bez práce registrovaných na úrade nemá ani stredoškolské vzdelanie.

V prípade testovania nebudeme mať dosť profesionálov, tvrdí Lučanský
V prípade celoplošného testovania budú vojaci, policajti, hasiči a zdravotníci potrební aj na iných ako odberných miestach, toľko profesionálov však nemáme. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | TASR