Covid je v nemocnici 5x smrteľnejší ako chrípka, upozorňuje CDC
22 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Riziko úmrtia na koronavírus je päťkrát vyššie ako riziko sezónnej chrípky, uviedlo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC)v novej správe založenej na záznamoch 9 000 pacientov v nemocniciach. Téme sa venuje portál RT.




„V porovnaní s pacientmi s chrípkou mali pacienti s COVID-19 viac ako päťkrát vyššie riziko úmrtia v nemocnici a približne dvojnásobné riziko prijatia na JIS.  Museli zniesť dlhší pobyt v nemocnici a mali vyššie riziko 17 akútnych respiračných, kardiovaskulárnych, hematologických, neurologických, renálnych a iných komplikácií," uvádza sa v novej správe CDC zverejnenej v utorok.

Štúdia zistila, že zatiaľ čo 21 percent pacientov s Covid-19, ktorých záznamy boli študované, zomrelo, podiel pacientov s chrípkou so smrteľnými následkami bol asi 3,8 percenta alebo menej. CDC uviedla, že okrem toho, že je koronavírus oveľa smrteľnejší ako sezónna chrípka, vedie aj k množstvu komplikácií, ktoré sú u pacientov hospitalizovaných s chrípkou menej pravdepodobné.

To, čo chce Matovič, je protiústavné! Slová právnika isto premiéra nepotešia
Môže štát nariadiť testovanie obyvateľstva pod hrozbou pokuty či karantény? Právnik si myslí, že problém môže byť vo vynucovaní účasti a následných trestoch. Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Pokiaľ ide o „syndróm akútnej respiračnej tiesne“ alebo ARDS, podľa CDC je u pacientov s koronavírusmi takmer 19-krát vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť týmto ochorením v porovnaní s tými, ktorí sa liečia na chrípku.

No je tu aj jedna pozitívna správa. CDC uvádza, že u pacientov liečených na Covid-19 je menšia pravdepodobnosť vzniku „exacerbácií astmy“ a „chronickej obštrukčnej choroby pľúc“ ako u pacientov s chrípkou.

Agentúra tiež poznamenala, že rasové menšiny sa zdajú byť zraniteľnejšie voči Covid-19. Hrozí im všeobecne „vyššie riziko“ pre respiračné, neurologické a renálne komplikácie a sepsu ako bielym. Vedci tvrdia, že rozdiely nemožno vysvetliť iba vekom alebo zdravotným stavom. Medzi týmito dvoma skupinami pacientov, infikovanými Covidom-19 a pacientmi s chrípkou, bola prvá skupina „o niečo staršia“ (nad 69 rokov). Pacienti s chrípkou však mali viac zdravotných problémov.

Miliardy ľudí budú mať problém dostať sa k vakcíne proti koronavírusu
UNICEF ponúkol vládam zoznam toho, čo budú potrebovať na udržanie dodávateľského reťazca vakcín, a požiadal ich o vypracovanie komplexného plánu Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Takmer polovica pacientov s Covidom-19 (48,3 percenta) bola čiernej pleti, zatiaľ čo tvorila iba štvrtinu pacientov s chrípkou (24,7 percenta). Podiel Hispáncov v oboch skupinách bol zhruba rovnaký.

Štúdia čerpala z nemocničných záznamov 3 948 pacientov hospitalizovaných s Covidom-19 a 5 453 pacientov hospitalizovaných s chrípkou vo Veterans Health Administration.

Spojené kráľovstvo podporilo nový typ štúdie, pri ktorej budú dobrovoľníci zámerné nakazení koronavírusom
Vláda Spojeného kráľovstva podporila štúdie, ktoré sú zamerané na urýchlenie vývoja vakcíny proti Covid-19. Účastníci testovania, ktorí už predtým dostali vakcínu, budú teraz zámerne vystavení vírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Marek Molnár