Návšteva Moskvy šéfkou Rady Európy dokazuje, že hrozby a ultimáta sú zbytočné, tvrdí Lavrov
21 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že pondelková návšteva Moskvy šéfkou Rady Európy Marijou Pejčinović Burić symbolicky ukončila krízu, ktorá zachvátila organizáciu v roku 2014, informuje portál RT.


V tom čase bolo Rusku odobraté volebné právo v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PACE), účasť na monitorovacích misiách alebo členstvo vo vedúcich orgánoch PACE. Schizma nasledovala po udalostiach na Ukrajine a Kryme v tom roku, pričom účasť Moskvy bola úplne obnovená až v júni 2019.

Lavrov vystúpil na spoločnej tlačovej konferencii s Burićovou, generálnou tajomníčkou Rady Európy, kde uviedol, že vyriešenie problémov spôsobených obmedzením práv ruskej delegácie ukázalo, že ultimáta a tlak sú v Európe neprijateľné a márne.

Diplomat uviedol, že slepé kroky, ktoré sa uskutočnili v rokoch 2014 - 2019, boli spôsobené nezákonnými akciami niektorých členov PACE, ktoré sú v rozpore so štatútom organizácie.

Ruskí kybernetickí odborníci sa domnievajú, že Severná Kórea napadla ich obranný priemysel
Hackerská skupina zo Severnej Kórey zaútočila na ruské vojenské a priemyselné organizácie zasielaním podvodných e-mailov, tvrdia odborníci na kybernetickú bezpečnosť, ktorí sa domnievajú, že Pchjongjang začína svoju sieť rozširovať, informuje... Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Marek Molnár


„Teraz sa situácia zmenila kvalitatívne, predovšetkým v dôsledku zasadnutia Výboru ministrov Rady Európy, ktoré sa konalo v máji v Helsinkách. Práva ruských poslancov sa odvtedy úplne obnovili,“ vysvetlil Lavrov.

„Hlavným ponaučením z tejto situácie je, že používanie vyhrážok, ultimát a nátlakov v Rade Európy je neprijateľné. Je neprijateľné pokúsiť sa porušiť kľúčové zásady, na ktorých je založená Rada Európy a ktoré sú zakotvené v jej štatúte,“ ďalej poznamenal ruský minister zahraničných vecí.

Podotkol, že Burićovej návšteva sa konala pred 25. výročím členstva Ruska v Rade Európy. „Tento dátum oslávime 28. februára 2021. To je pravdepodobne dobrý dôvod na analýzu toho, kde sme a akým úlohám čelíme v záujme ďalšej spolupráce medzi Radou Európy a Ruskou federáciou,“ dodal na záver Lavrov.

Írsko vyšetruje Facebook z možného porušenia ochrany osobných údajov detí na Instagrame
Írsko vyšetruje Facebook kvôli obvineniam, že jej dcérska spoločnosť Instagram dovolila, aby boli telefónne čísla a e-mailové adresy maloletých osôb ľahko prístupné, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Marek Molnár