Premiér by preferoval aj testovanie na hraniciach
20 | 10 | 2020 I SITA

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) by popri plošnom testovaní obyvateľstva privítal aj antigénové testovanie osôb, ktoré prekračujú hranice.


Uviedol to na tlačovej besede po dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Zároveň povedal, že koaličná rada dospela k zhode v tom, že ten, kto sa na plošnom testovaní nezúčastní, bude musieť ostať v desaťdňovej karanténe. Vláda by zároveň podľa Matoviča mala zabezpečiť, aby bola takáto karanténa v súlade so zákonom, čo sa má stať v najbližších dňoch. Na testoch sa zároveň budú môcť zúčastniť aj cudzinci žijúci v SR.

Ako doplnil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), už 2 600 záujemcov spomedzi zdravotníkov sa prihlásilo ako dobrovoľníci pre plošné testovanie. Testovacie tímy by mali pozostávať z ôsmich osôb, konkrétne vojakov, policajtov, zdravotníkov a zástupcov samospráv. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) doplnil, že separátne bude testovanie realizované napríklad v domovoch sociálnych služieb alebo väzenských zariadeniach.

Matovič a jeho ministri práve spustili lockdown
Ako spraviť to, čo je nepopulárne, no odložiť to nemožno? Jednoducho - nariadiť zdanlivo spasiteľský nezmysel, ktorý do tej skutočnosti vyústi. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Personál, ktorý sa zúčastní na testovaní, bude testovaný pred ním aj po ňom. Naď dodal, že ľudia, ktorí žijú dlhodobo bez vychádzania na verejnosť, nemajú povinnosť sa na ňom zúčastniť. „Naším cieľom je vyhnúť sa lockodownu,“ zdôraznil. Zároveň povedal, že Ozbrojené sily SR (OS SR) na organizovaní testovania spolupracujú so samosprávami, pričom im dodajú napríklad dezinfekčné prostriedky.

Premiér zároveň vyzval verejnosť, aby počas testovania obmedzila mobilitu. Neodporúčal by ani, aby sa ľudia z iných regiónov išli dať otestovať na Oravu alebo do Bardejova, kde sa testovanie uskutoční už tento víkend. Hrozí tam totiž podľa neho zvýšené riziko nákazy. Počas testovania budú mať ľudia zároveň podľa premiéra pridelené orientačné termíny vzhľadom na abecedné poradie ich mien, aby sa zabránilo tvoreniu veľkých skupín.

Predseda vlády tiež opätovne vysvetlil, prečo o nápade plošného testovania neinformoval skôr prezidentku Zuzanu Čaputovú. „Potreboval som mať potvrdené, že tie testy tu budú,“ zdôraznil. Myslí si však, že ne dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR zodpovedal hlave štátu všetky otázky. „Pocit bol, že odchádzala spokojná,“ dodal.