NAKA pre podozrenie z korupcie na pozemkovom fonde zadržala štyroch ľudí
20 | 10 | 2020 I SITA

Národná kriminálna agentúra (NAKA) dnes zadržala štyroch podozrivých z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Vyšetrovanie sa týka reštitučných konaní na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF).


Ide o reštituované pozemky v katastri obcí Vrbov, Veľká Lomnica, Nová Lesná, Žakovce a mesta Svit, v okresoch Kežmarok a Poprad. Ich výmera je najmenej 684 500 metrov štvorcových. NAKA súbežne zasahovala v Bratislave a v Poprade a v ich okolí. Išlo o akcie s krycím názvom Terra (Bratislava) a Zemepán (Poprad). Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Podľa informácií portálu Aktuality.sk sú medzi zadržanými prominentný advokát J. G., šéf regionálneho odboru SPF v Poprade I. T. a dvaja zamestnanci SPF M. P. a M. V..

„Podozriví sú spájaní s kladným vybavením navrátenia pozemkov. Za zabezpečenie kladného vybavenia reštitučnej náhrady mali požadovať úplatok 40 percent z výmery. Pozemky mali následne previesť na blízke osoby a majetkovo alebo personálne prepojené spoločnosti. V súčasnosti prebiehajú potrebné procesné úkony, zatiaľ nie je nikto obvinený,“ ozrejmil Slivka.

Matovič je spokojný: Rýchlotesty pre Slovensko sa v Kórei práve nakladajú
Slovensko sa pripravuje na najväčšiu zdravotnícku testovaciu akciu vo svojich dejinách. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.