Fínska premiérka sa odfotila bez podprsenky a rozdelila spoločnosť
20 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

34-ročná fínska premiérka Sanna Marinová rozpútala na sociálnych sieťach žeravú debatu. Pre módny časopis sa totiž nechala odfotiť len v saku s hlbokým výstrihom, čo niektorých užívateľov sociálnych sietí značne pobúrilo. Vzápätí však vznikla aj kampaň na podporu političky, informuje portál Novinky.cz.


Fotka Marinovej v čiernom saku sa objavila v časopise Trendi. Premiérka evidentne nezaradila do svojho outfitu podprsenku a odhalenú hruď jej zdobí len výrazný náhrdelník. Hoci na fotografii nie je vidieť prakticky nič, k čomu by snáď potreboval grafik hviezdičku, fotografia rozpútala vášnivú debatu.



Kým jedni vidia vo fotografii neprofesionalitu, druhí naopak vyzdvihujú odvahu političky, ktorá sa „netradičných“ činov rozhodne nebojí. Sociálna demokratka, mimochodom najmladšia premiérka na svete, nedávno napríklad prepožičala v rámci Dňa dievčat OSN svoj úrad 16-ročnej študentke a bojovníčke proti internetovému násiliu.





Fotografia na Instagrame rozdelila diskutujúcich. Tí, ktorí premiérku podporujú, založili vlastnú kampaň pod hashtagom #imwithsanna. Sociálna sieť tak plní fotky ľudí v podobnom outfite a rozhodne nejde len o ženy. Okruh priaznivcov navyše pripomína iných vrcholných politikov, ktorí sa objavili v nie práve reprezentatívnych modeloch.




Ruský prezident Vladimir Putin išiel vyzlečený do pol tela na koni, bývalý austrálsky premiér Tony Abbott bol zase zvečnený na pláži v maličkých plavkách slipového typu. Fínsky europoslanec Teuvo Hakkarainen sa zase vyfotil s odhaleným hrudníkom a jeho hlavu zdobila šiltovka amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho volebným sloganom.

Jedna z týchto dvoch fotografii bola označená za nevhodnú. Ktorá?




Medzi fanúšikov političky naopak nepatrí 53-ročný fínsky podnikateľ Aki Pyysing, ktorý vo svojom komentári označil počínanie premiérky za „vyhľadávanie pozornosti“, kritizoval jej politiku a nezabudol ani zosmiešniť veľkosť poprsia Marinovej.





Jeho slová neskôr zdieľali aj dvaja členovia opozičnej stredopravej Národnej koaličnej strany. Obaja však neskôr príspevok zmazali a 38-ročná Elina Lepomäkiová sa za neho na svojom twitterovom účte neskôr ospravedlnila.


Fínsko malo až päťkrát viac ochorení na Covid-19 ako sa predpokladalo
10 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Premiérka vyrastala v rodine osôb rovnakého pohlavia, teda so svojou matkou a jej partnerkou. Sama povedala, že nemala jednoduché detstvo, pretože nemohla o svojom zázemí otvorene hovoriť. Rodina sa podľa nej tiež potýkala s nedostatkom peňazí.





Marinová vyštudovala manažment na Univerzite v Tampere a po štúdiách sa hneď vrhla do politiky. V roku 2012 bola zvolená do rady mesta Tampere a neskôr zastávala post starostky mesta. Do fínskeho parlamentu sa dostala v roku 2015.


Rusko by mohlo kvôli pandémii čeliť výraznému poklesu vývozu plynu
Pandémia a priemerne teplejšia zimná sezóna v Európe môže tento rok znížiť vývoz ruského zemného plynu o 16 percent, varovala ruská Národná ratingová agentúra (NRA), informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Marek Molnár