Prototyp nového ruského palubného vrtuľníka Minoga je čoraz zreteľnejší (VIDEO)
19 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Prvý letový prototyp nového ruského palubného vrtuľníka Minoga môže byť postavený a pripravený k prvému letu asi do piatich rokov.


Generálny riaditeľ spoločnosti Ruské vrtuľníky Andrej Boginskij oznámil, že vývoj nového palubného vrtuľníka zahŕňa veľmi rozsiahly komplex prác, na ktorom sa podieľa celý rad ďalších podnikov. Nový Ka-65-Minoga tak nahradí v dlhoročnej službe nasadené Kamovy Ka-27, informuje armyweb.cz.


Kontrakt na vývoj nového palubného vrtuľníka, ktorý u ruského námorníctva nahradí stroje rady Ka-27, bol podpísaný medzi ministerstvom obrany Ruskej federácie a spoločnosťou Ruské vrtuľníky na rokovaní v rámci armádneho fóra Army-2020.

Nový vrtuľník pre ruské námorníctvo bude veľkou výzvou pre konštrukčnú kanceláriu Kamov. Vo veľkej miere sa majú použiť úplne nové materiály a technológie a má tiež dôjsť k zjednoteniu veľkej časti vybavenia s inými najmodernejšími ruskými vrtuľníkmi. Výkonný riaditeľ podniku na výrobu motorov ODK-Klimov Alexander Vatagin tiež uviedol, že tento vrtuľník dostane motory TV7-117 v najnovšej vojenskej verzii.

V Rusku sa do výroby dostávajú bezkonkurenčné technológie pre vrtuľníky
Podľa výrobcu sa unikátny dopplerov rýchlomer dostáva do výstroja pre vrtuľníky Mi a Ka. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa dostupných informácií práce na vývoji perspektívneho palubného vrtuľníka pre ruské námorníctvo sa u Kamova začali už v roku 1990. Po rozpade ZSSR však vývojové práce stratili štátnu pomoc a kancelária Kamov pokračovala vo vývoji výrazne voľnejším tempom a len na vlastné náklady. Záujem o nový vrtuľník ruské námorníctvo opäť oficiálne prejavilo až v roku 2014. Pripravovaný stroj je teraz známy ako Minoga-EP alebo Ka-65.



 

Nový palubnej vrtuľník nemá byť výrazne väčší ani ťažší ako Ka-27, takže bude môcť operovať z palúb rovnakých plavidiel a používať tiež rovnaké hangáre a rovnaké lodné vybavenie. Má byť pripravený v niekoľkých verziách, medzi ktorými bude hrať prím verzia protiponorková a verzie výsadková. Vrtuľník má mať dva súosé nosné rotory a jednu tlačnú vrtuľu na konci chvostového nosníka.

Ka-65 Minoga má disponovať maximálnou vzletovou hmotnosťou okolo 13000 kg a maximálnou rýchlosťou väčšou ako 300 km / hod.

Slovensko môže od USA dokúpiť vrtuľníky Black Hawk za 50 miliónov dolárov
Alternatívou k Black Hawkom môže byť podľa ministra aj nákup ľahších vrtuľníkov. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | SITA