Matovič: Kto sa nedá otestovať, môže prísť o bezplatnú zdravotnú starostlivosť
18 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Premiér Igor Matovič v sobotu vystúpil so svojím priznaním a vláda dnes mimoriadne rokuje o celoplošnom testovaní Slovenska. Hoci by nemalo byť povinné, zdá sa, že podľa ďalšieho premiérovho návrhu bude dobrovoľné nasilu.


Matovič sa na včerajšej tlačovej konferencii vyjadril, že je za to, aby plošné testovanie bolo dobrovoľné. V dnešnej relácii Na telo však už hovoril aj o možných postihoch v prípade, že sa mu niekto pokúsi vyhnúť, upozornil portál hnonline.sk.

„Ja si osobne myslím, že by to malo byť dobrovoľné, ale ten, kto sa nezúčastní, jednoducho nebude mať nejaké výhody, ktoré štát bude poskytovať v budúcom roku,“ povedal premiér.

Vláda rozhoduje, či poverí ozbrojené sily vykonaním plošného testovania, tvrdi
Vláda momentálne rozhoduje o tom, či poverí ozbrojené sily vykonaním celoplošného testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Na sociálnej sieti o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | TASR


Ďalej uviedol, že „je úplne legitímne v takejto situácii tým ľuďom, ktorých sme videli včera pre úradom vlády, ak si takíto ľudia povedia, že oni jednoducho na testovanie nepôjdu, ja nevidím najmenší dôvod, aby tí zodpovední ľudia, ktorí si uvedomujú, čo je COVID-19 a čo nám to môže spôsobiť na ekonomike, aby sa potom týmto ľuďom skladali na zdravotnú starostlivosť alebo niečo podobné“.

Podľa Matoviča by ľudia, ktorí sa rozhodli testovanie neabsolvovať, mohli mať poskytnutú ako bezplatnú len základnú zdravotnú starostlivosť, uviedol ďalej portál HN Slovensko. „A na špecialitky si budú napríklad priplácať. Hovorím to ako návrh,“ uviedol  premiér.

Zároveň sa pýtal, prečo by sme nemali robiť rozdiel medzi zodpovednými a nezodpovednými ľuďmi. Tí, čo si povedia „salám, párky“, tak aj štát bude voči nim pristupovať „salám, párky“, citoval Matoviča portál pravda.sk. „Možno aj toto je situácia, kedy si môžeme povedať a buchnúť po stole, holt, ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva, a tak sa bude aj k týmto ľuďom pristupovať,“ dodal Matovič.

Podľa posledných medializovaných správ sa však medzitým situácia zmenila a testovanie nebude zrejme povinné.

"Matovič zavádza policajný štát", tvrdí Blaha
Poslanec opozičnej strany Smer-SD Ľuboš Blaha sa tvrdo pustil do premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) za sobotňajší policajný zásah proti demonštrantom. Podľa neho v zemi zavádza diktátorske praktiky a liberálne médiá obvinil z toho, že ho v tom... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Gabriel Matta