Dve tretiny Čechov by odmietli vakcínu na koronavírus, nechcú čínsku ani ruskú
18 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Napriek zhoršujúcej sa koronavírusovej situácii sú obyvatelia Česka stále skeptickejší k potenciálnej vakcíne, na ktorej pracujú laboratória po celom svete. Podľa októbrového prieskumu agentúry STEM/MARK by sa nenechalo zaočkovať 66% opýtaných. Väčšine ľudí tiež záleží na zemi, odkiaľ by vakcína pochádzala. Minimálnu dôveru v tomto ohľade Česi majú v Rusko a Čínu, informuje portál iDnes.


STEM/MARK eviduje medzi obyvateľstvom od posledného šetrenia markantný pokles ochoty k možnému očkovaniu. „Deklarovalo ju iba 34% opýtaných, čo je o osem percentuálnych bodov menej ako v septembrovom prieskume,“ uviedol analytik agentúry Radek Pileček.

Kým sa počet ľudí pevne zastávajúcich odmietavý názor príliš nezmenil, ubudlo tých presvedčených, že vakcináciu podstúpia.

Česko volá o pomoc. Chýbajú mu postele aj zdravotníci, premiér hovorí o katastrofe
Štát by mal začať zvyšovať počet lôžok mimo nemocnice kvôli koronavírovej epidémii podľa Babiša už tento víkend. Nakúpiť plánuje 3000 postelí a 1000 lôžok pre ťažké prípady. Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Šestnásť percent túto možnosť zvažuje, ak bude vakcína spĺňať nimi požadované kritériá. Najčastejšie bola v odpovediach spomínaná dostatočná overenosť, absencia vedľajších účinkov či celková bezpečnosť, ale aj cenová dostupnosť,“ uviedol Pileček.

Nájdenie efektívnej vakcíny by znamenalo zásadný míľnik v boji proti pandémii. Zhruba desiatka vedeckých tímov už je dokonca v poslednej, klinickej fáze testovania svojho lieku. Pre 55% Čechov by však hralo veľkú úlohu, v ktorej krajine očkovanie vyvinuli.

Po hviezdnych výsledkoch prepad. Počty nakazených prudko rastú, Slovensko a Česko zlyhalo
Česká republika má už najviac prípadov nového koronavírusu na 100-tisíc obyvateľov v rámci Európy, Slovensko je v prvej desiatke, píše portál Trend. Po hviezdnych výsledkoch počas prvej vlny pandémie ide o extrémny prepad. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


„Napríklad vakcíne vyvinuté v Číne či Rusku by nedôveroval takmer nikto. Na druhú stranu najviac by sme si podľa prieskumu priali tú z Česka, prípadne zo susedného Nemecka, v ktorej by mali dôveru približne tri štvrtiny občanov,“ približuje Radek Pileček.

Rozdielne názory podľa neho panujú pre vakcíny zo Spojených štátov amerických. „Pozitívnejší sú u mladých vo veku od 18 do 29 rokov a tiež u obyvateľov Prahy,“ dodal analytik. Takmer polovica opýtaných okrem to uviedla, že osobne pozná človeka, ktorý prekonal ochorenie Covid-19.

Lobisti z EÚ chcú zakázať pojmy „vegetariánsky burger“ a „vegetariánska klobása“
Pojmy ako „vegetariánsky burger“ a „vegetariánska klobása“ pre rastlinné potraviny by mohli byť potenciálne zakázané, ak si lobisti z poľnohospodárskeho a mäsového priemyslu vyberú tú správnu cestu. Európsky parlament bude o návrhu hlasovať budúci... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Marek Molnár