Nemeckí technici odmietajú pracovať na lietadle bieloruského prezidenta Lukašenka
17 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Technickí pracovníci z Národnej leteckej spoločnosti Lufthanse na nemeckom letisku v Hamburgu odmietli slúžiť štátnemu lietadlu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a obvinili prezidenta z „vydania príkazu strieľať na demonštrantov v Bielorusku“, informuje portál RT.


V príspevku na Facebooku na stránke robotníckeho zväzu Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft bolo vo vyhlásení vysvetlené, že technici spoločnosti Lufthansa Technik nebudú slúžiť prezidentskému Boeingu 737 ako akt „medzinárodnej solidarity“ a „postavenia bok po boku s bieloruskými robotníkmi“.

Únia okrem toho požadovala Lukašenkovu rezignáciu a vyzvala na demokratické voľby a prepustenie politických väzňov.

[0]=AZVBONZafg5J1TOcrjQMb8m08-Fyky5fFynN0tS20PN1KgDnbdgR2nqaZIeKl9M9zUY7iJBMFJeNELHLjH4O1wr2wdo4cGI5WU34VeDvpXcr24HJg4EIbsgJq2GUqLVXVYNgVZQJJ58jup2xwZC3HnVZXL8cYJmeEEtgRXMYlvkBJEdBvEtvxn7i63LSomRuj-I&__tn__=%2CO%2CP-R

Tento príspevok tiež priniesol paralelu so situáciou spred 31 rokov, keď spoločnosť odmietla pracovať na lietadle rumunského prezidenta Nicolae Ceausesca.

"Potom, rovnako ako teraz, očakávame, že vedenie spoločnosti Lufthansa Technik sa zdrží akýchkoľvek trestov, ak kolegovia odmietnu pracovať na predmetnom lietadle," uvádza sa vo vyhlásení.

Od začiatku nepokojov Nemecko podporovalo bieloruskú opozíciu. Spolu s partnermi z EÚ zaviedlo v Minsku sankcie proti 40 jednotlivcom. Začiatkom októbra sa nemecká kancelárka Angela Merkelová stretla v Berlíne s významnou opozičnou osobnosťou Svetlanou Cichanovskou.



9. augusta bol Lukašenko zvolený na šieste volebné obdobie za bieloruského prezidenta, pričom hlasovanie bolo podľa mnohých zmanipulované. Podľa oficiálnych výsledkov získal 80,10 percenta hlasov, Cichanovská len 10,12 percenta. Po uzavretí volebných miestností sa začali masové protesty proti falšovaniu výsledkov.

V priebehu nasledujúcich týždňov sa protesty stávajú menej častými a menej násilnými, napriek tomu priťahujú tisíce bieloruských občanov.

Z Bajkonuru priletela raketa k ISS po superrýchlej dráhe
Tri hodiny a niečo od štartu k priblíženiu k vesmírnej stanici. Toľko trvá novému Sojuzu let po novej dráhe s ľudskou posádkou. Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Ivan Brožík