Mimoriadne zriedkavý hviezdny systém, ktorý porušuje fyzikálne pravidlá (VIDEO)
17 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vysokoškolák presne namodeloval jeden z najextrémnejších a najvzácnejších typov hviezd, aké veda pozná, a to v bezprecedentných detailoch, počas toho, ako bol v samoizolácii kvôli Covid-19, informuje portál RT.


Študent univerzity v Sydney Yinuo Han a jeho kolegovia použili zobrazovacie techniky s vysokým rozlíšením na prieskumy hviezdneho systému Apep, ktoré zachytil Very Large Telescope v Južnom Čile.

Systém Apep - pomenovaný po egyptskom bohovi chaosu - sa skladá nielen z jednej, ale z dvoch hviezd Wolf-Rayet, ktoré boli naozaj veľmi málo pozorované.

Iba jedna zo sto miliónov hviezd spĺňa kritériá na to, aby sa mohla považovať za Wolf-Rayet: veľkú, mimoriadne jasnú hviezdu na pokraji zrútenia, ktorá po sebe zanechá buď čiernu dieru, alebo neutrónovú hviezdu.

Kim Čong-un tvrdí, že socializmus zachránil Severnú Kóreu pred Covid-19, pričom nebola infikovaná ani jedna osoba
Kim Čong-un pripísal socialistickému režimu údajnú ochranu Severokórejčanov pred pandémiou Covid-19 s tým, že v jeho krajine nebol zaregistrovaný ani jeden prípad koronavírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Obe hviezdy sú 10 až 15-krát hmotnejšie ako slnko a horia viac ako 100 000-krát jasnejšie a päťkrát horúcejšie pri ohromných 25 000 stupňoch Celzia. Dvojica obieha okolo seba každých zhruba 125 rokov, vo vzdialenosti zhruba ekvivalentnej celej dĺžke našej slnečnej sústavy.

Stále vzácnejšia je skutočnosť, že tento binárny pár Wolf-Rayet čerpá obrovské množstvo hviezdneho prachu a vytvára žiarivý chvost, ktorý sa okolo nich obklopuje, keď sa točia stále rýchlejšie.

"Zdá sa, že prach má svoju vlastnú myseľ, ktorá pláva oveľa pomalšie ako extrémne hviezdne vetry, ktoré by ju mali poháňať," hovorí Han o hviezdnom systéme, ktorý sa nachádza iba 8 000 svetelných rokov od Zeme a okolo neho sa odohráva skutočne bizarná fyzika.

Han a jeho kolegovia vytvorili model, ktorý presne vysvetľuje zložitý a neobvyklý špirálovitý chvost a osvetľuje neobvyklé chovanie týchto extrémnych hviezdnych štruktúr.



Vedci teraz majú podozrenie, že rýchlosť, akou sa hviezdy otáčajú, zodpovedá tejto zvláštnosti, pretože prach sa vysiela do všetkých smerov a vytvárajú rôzne typy podprúdov od tých, ktoré boli spozorované v hviezdnych vetroch, čo spôsobuje, že sa prachové prúdy spomaľujú dramaticky.

Cichanovská dostala od bieloruskej vlády 15 000 dolárov predtým, ako utiekla z krajiny, tvrdí Lukašenko
Bieloruské orgány poskytli opozičnej prezidentskej kandidátke Svetlana Cichanovskej 15 000 dolárov, a to tesne predtým, ako odišla z krajiny do Litvy po voľbách 9. augusta, prehlásil prezident Alexandr Lukašenko, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár